nlc.hu
Tuti Tippek

Életveszélyes karácsonyi égők

Életveszélyes karácsonyi fényfüzéreket találtak – ezekre figyelj, ha égőket vásárolsz!

Sosem lát fenyőfát ez a 64 ezer fényfüzér.
fényfüzér

Két konténernyi veszélyes karácsonyi égőt tartóztatott fel a vámhatáron a piacfelügyelet. Ez a több mint 64 ezer darab fényfüzér kivétel nélkül áramütés- és/vagy tűzveszélyesnek bizonyult.

A laboratóriumi vizsgálaton további 32 féle, kereskedelmi forgalomban kapható díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék bukott meg. Némelyik izzósor akár 6-7 szempontból is alkalmatlan a biztonságos használatra.

A legjellemzőbb esetben a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így azokat kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják. Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel. Ám megesett az is, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag. A feltárt hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, így életveszélyesek!

A fogyasztóvédelem fokozottan ellenőrzi a díszvilágítási füzéreket és a dekorációs célú világítástechnikai termékeket.  Idén 57 különböző fajtájú, hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzését végezték el. A tavalyi 15 százalékkal szemben az idén a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak.

Ezekre ügyelj, ha fényfüzért vásárolsz:

  • A világító dekorációs eszközöket célszerű a piacok, alkalmi árusok helyett lehetőség szerint szaküzletben megvásárolni!
  • Kizárólag magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket válasszunk!
  • Ha tehetjük, győződjünk meg arról, hogy a vezeték nem cérnavékony!
  • Különös gondossággal járjunk el a kültérre szánt fényfüzérek esetében!

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Hangolódj a karácsonyra az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top