nlc.hu
Tuti Tippek

Könyvek a fa alá ovistól a gimnazistáig

Könyvek a fa alá kicsi, nagy és kamasz gyerekeknek

A karácsony nem lehet teljes könyvcsomagok nélkül, kell, hogy pihenjen pár olvasnivaló a fa alatt a család minden tagjának. Most a kicsiknek és a kamaszoknak hoztunk könyvajánlókat, hogy legyen miből választani, amikor az ajándékvásárlásra kerül sor.

A karácsonyi könyvajándékozás pont annyira hozzátartozik az ünnephez a mi családunkban, mint a halászlé vagy a bejgli. Mindenkinek kerül könyv a fa alá, a gyerekeknek persze kétszer annyi, mint a felnőtteknek. Hoztunk kedvcsinálónak sok könyvet, amikből válogatni lehet az ovisoktól kezdve a kisiskolásokon át a kamasz gyerekekig minden kiskorúnak a családban.

Berg Judit: Maszat karácsonya (Agócs Írisz rajzaival)

Maszat karácsonya (Kép: Pagony kiadó)

Maszat karácsonya (Kép: Pagony kiadó)

Berg Judit és Agócs Írisz legújabb könyve a Maszat-sorozat ünnepi darabja, mely nagyszerű karácsonyi ajándék lehet óvodásoknak – a 2-5 éves korosztálynak szól a hivatalos besorolás. Az ovisok nagy kedvencének, Maszatnak a karácsonyi kalandjairól szóló könyv könnyed, vicces és persze tanulságos történetekkel várja a kicsiket. Mint a sorozat többi tagjában, úgy ebben a kötetben is két mese található, a címhez méltón csupa karácsonyi készülődést és ünnepi hangulatot rejtenek a történetek.

Pásztohy Panka: Pitypang és a Mikulás (A szerző rajzaival)

Pitypang és a Mikulás (Kép: Pagony kiadó)

Pitypang és a Mikulás (Kép: Pagony kiadó)

Szintén a 2-5 éves korosztályt szólítja meg Pásztohy Panka legújabb könyve, a Pitypang és Lili-sorozat új része. Különösen azoknak az ovisoknak ajánlott mindenképpen a fa alá, akik rajonganak a kutyákért, ugyanis Pitypang az a kutya, akit csak imádni lehet. Most pedig nagy igazságtalanság éri a kedvenc könyves kutyánkat, Pitypangot, ugyanis neki nem hoz semmit a Mikulás. Ezt a problémát Lilinek mindenképp orvosolnia kell.

Anna Fiske: Hogyan lesz a kisbaba? + Anne Fiske: Ilyenek vagyunk hátulról

Anna Fiske felvilágosító könyvei (Kép: Móra Könyvkiadó)

Anna Fiske felvilágosító könyvei (Kép: Móra Könyvkiadó)

Elkötelezetten hiszünk abban, hogy a felvilágosítást nagyjából a gyerek születésekor kell elkezdeni, ehhez pedig az ovis és kisiskolás gyerekeknek nagy segítség lehet Anna Fiske norvég illusztrátor-író sajátos rajzokkal, humoros és skandinávosan szókimondó stílusban megírt két felvilágosító könyve, a Hogyan lesz a kisbaba? és az Ilyenek vagyunk hátulról. A két könyvet érdemes együtt beszerezni és a fa alá tenni, hiszen az egyik a gyerek saját testével kapcsolatban ad minden részletre kiterjedő infomációkat, míg a másik a szexuális felvilágosítás terhét veszi le a szülők válláról.

Anne Scheller: Miért nincs mindennap karácsony? – Mesék kíváncsi gyerekeknek (Lena Heger rajzaival)

Miért nincs mindennap karácsony? (Kép: Pagony kiadó)

Miért nincs mindennap karácsony? (Kép: Pagony kiadó)

Akár adhatjuk a Miért nincs mindennap karácsony? – Mesék kíváncsi gyerekeknek című kötetet Mikulásra is a gyereknek, hiszen tele van olyan kérdéssel és válasszal, ami a karácsonyról és az ünnepről szól. A Történetek kíváncsi gyerekeknek-sorozat legújabb részében csupa karácsonnyal kapcsolatos, informatív mesét olvashatunk bájos illusztrációkkal. A történetekben olyan égető kérdések kapnak választ, mint hogy miért kerek az adventi koszorú vagy hogy miért mézeskalácsot eszünk. Az ajánlás szerint 5-8 éveseknek való a könyv, de biztos, hogy a szülők is találnak benne új információkat a karácsonyról.

Micimackó háromszor

Micimackó háromszor (Kép: Móra Könyvkiadó)

Micimackó háromszor (Kép: Móra Könyvkiadó)

A.A. Milne Micimackó könyve nem hiányozhat egy gyerek polcáról sem, de szerencsére van még két olyan könyv, amit tudunk ajánlani a Micimackó szerelmeseinek. A Micimackó a legjobb mackó és a Volt egyszer egy mackó című könyveket nem Milne írta, de az ő nyomán születtek több írótól, tisztelegve az eredeti Micimackó előtt. Az élményhez pedig az is hozzájárul, hogy a gyönyörű és vicces illusztrációkat Mark Burgess készítette E. H. Shepard stílusában. Korosztályi besorolást felesleges is mondanunk, Micimackót mindenkinek!

Mészöly Ágnes: Léna és a huszonhárom herceg

Léna és a huszonhárom herceg (Kép: Móra kiadó)

Léna és a huszonhárom herceg (Kép: Móra Könyvkiadó)

A 6-8 éveseknek ajánlott a Már tudok olvasni-sorozat új része, a Léna és a huszonhárom herceg. Ebben a sorozatban olyan könnyen olvasható műveket találunk, melyekkel az épp olvasni tanuló gyerekek is meg tudnak birkózni három szinten. Léna egyébként nem egy hercegkisasszony, mint azt a címből gondolnánk, hanem egy szeleburdi család tagja, aki egy városi bérház legfelső emeletén lakik, és minden álma egy háziállat. Ehhez a problémához valószínűleg a világ kisiskolásai egy emberként tudnak kapcsolódni.

Sanel, a galamb három kötetben

Bendl Vera: Sanel könyvek

Három könyv Sanelről, a galambról (Kép: Pagony kiadó)

A Most én olvasok! sorozat is a kisiskolás korosztálynak szól, ezen belül bemutatjuk Bendl Vera új főhősét: Sanelt, a galamblányt. Három könyv is kerülhet a fa alá Sanellel a főszerepben, mind a három tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekek gyakorolják és megszeressék vele egyedül az olvasást. A galamb, aki megette az időgyurmát, a Sanel, a legbátrabb galamblány és a Sanel Amerikába megy című könyvek viccesek, kedvesek és Remsey Dávid elbűvölő illusztrációival rögtön megfogják a gyerekek figyelmét.

Dániel András: A nyúlformájú kutya

A nyúl formájú kutya (Kép: Tilos az Á Könyvek)

A nyúl formájú kutya (Kép: Tilos az Á Könyvek)

Tizenéves kortól már mindenkinek ajánlott Dániel András A nyúlformájú kutya című könyve, melyből mélyebb bepillantást nyerhetünk abba, milyen az, amikor valaki nincs otthon a saját testében, és nem találja a helyét az őt örökösen másfélének ítélő világban sem. Mivel egyre gyakrabban találkoznak a tinik ezzel a problémával, ezért nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is fontos, hogy olvassák és értsék meg ezt a könyvet.

Yuval Noah Harari: A világ urai

A világ urai (Kép: Lampion Könyvek)

A világ urai (Kép: Lampion Könyvek)

A világszerte elismert történész és gondolkodó, Yuval Noah Harari, a Sapiens című bestseller szerzőjének legújabb kötete a kiskamasz olvasókat vezeti be az emberiség őstörténetébe. A tizenévesek választ kaphatnak a legfontosabb kérdésekre, amikről nem is tudták, hogy felmerült bennük: „Mi, emberek nem vagyunk olyan erősek, mint az oroszlánok, nem úszunk olyan jól, mint a delfinek, szárnyunk pedig egyáltalán nincsen. Akkor mégis hogyan hódítottuk meg a földet?”

Miklya Luzsányi Mónika: Vérvonal – Étienne könyve

Vérvonal - Étienne könyve (Kép: Móra Könyvkiadó)

Vérvonal – Étienne könyve (Kép: Móra Könyvkiadó)

Miklya Luzsányi Mónika kétkötetesre tervezett műve a mai valóság visszásságait fiktív elemekkel vegyítő, vérbeli, fordulatos disztópia. A kamaszoknak már csak azért is ajánlott, hogy ezen keresztül is felnyíljon a szemük a körülöttük lévő világ történéseire. A könyvben egy fiatal egyetemista fiúval hirtelen nagyot fordul a világ: bizonytalan státuszúvá, kirekesztetté, üldözötté válik, amikor meghekkelik az identitását. A könyv segíti a kamaszok kritikus gondolkodását, hogy ne vegyenek mindent készpénznek, és ne kövessenek vakon semmilyen eszmét vagy embert. A szerző saját ajánlása szerint inkább a 16 éven felülieknek és fiatal felnőtteknek szól a Vérvonal – Étienne könyve.

Ezentúl lesz banán! – novellák a rendszerváltásról

Ezentúl lesz banán (Kép: Tilos az Á Könyvek)

Ezentúl lesz banán (Kép: Tilos az Á Könyvek)

A kötet szerzői: Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István. Azaz csupa jeles kortárs író, akiket meg kell ismertetni a kamaszokkal. A könyv témája pedig szinte kiabál azért, hogy a tizenévesek elé tegyük, hogy értsék, milyen világ volt az, amikor nem volt Instagram meg TikTok, cserébe itt voltak az oroszok. Nincs ma ennél aktuálisabb téma, amit érdemes megmutatni a kamaszoknak.

Erna Sassen: Nem vagyok elég

Nem vagyok elég (Kép: Tilos az Á Könyvek)

Nem vagyok elég (Kép: Tilos az Á Könyvek)

A Nem vagyok elég egy sérülékeny kamaszlélek segélykiáltása, egy rettenetesen fontos téma reális, kíméletlen bemutatása. A Vészkijárat-sorozat kötete olyan mankót adhat a kamaszoknak, amivel elindulhatnak az önismeret útján és talán kicsivel könnyebbé tehetik a saját életüket. Nem önsegítő könyvről van szó, hanem a Tessel nevű kamasz főhős szemüvegén keresztül átélhetjük azt, amin a kamaszok oly sokan keresztülmennek.

Eve Ainsworth: Sebek

Sebek (Kép: Tilos az Á Könyvek)

Sebek (Kép: Tilos az Á Könyvek)

Szintén kamaszok és lelki prblémák állnak a középpontban a Sebek című könyvben, melyben az önsértés témájával találkozhatnak a fiatalok. Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. A 14 éven felüleiknek szóló könyv segíthet abban, hogy a kamaszok jobban megértsék saját magukat, és a tetteik mozgatórugóit. Nekünk, szülőknek pedig fontos elolvasni, hogy segíteni tudjunk a gyerekeinknek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top