nlc.hu
Tuti Tippek

Mikulásvirág gondozása

Tippek, hogy idén ne nyírd ki a mikulásvirágot karácsonyig

Van remény, hogy ne múljon ki csak azért, mert hozzád került!

Téved, aki azt hiszi, hogy a mikulásvirág élete csak egy szezonra szól, és a karácsonyi ünnepek után búcsút vesz a földi léttől. Persze ha nem kapja meg azt, amire szüksége van, ez valóban így lesz, ha viszont „kitanulod”, hogy kell gondozni ezt a színpompás virágot, akár még jövő karácsonykor is otthonod éke lehet, valójában ugyanis évelő növény

Tudtad róla, hogy Mexikóból származik és a szeretet, valamint a boldogság virágának tartják? Különlegessége, hogy a piros mellett rábukkanhatsz fehér, rózsaszín vagy csíkozott levelekkel is, amelyek még szebben festenek. Jó hír, hogy nincsenek nagy elvárásai, elég csak pár dologra összpontosítanod, mutatjuk, melyek ezek!

Mikulásvirág

5 trükk, hogy boldoggá tedd a mikulásvirágot

  • Öntözés: a mikulásvirágot nem kell, sőt nem is szabad naponta öntözni. Elég, ha 2-3 naponta locsolod, és akkor sem kell bőkezűnek lenned. Ha jót akarsz neki, öntözd kézmeleg vízzel, és mindig ügyelj arra, hogy a levelekre ne kerüljön belőle, mert barna foltok jelenhetnek meg rajta. 
  • Fényigény: akkor lesz igazán hálás neked a vendéglátásért, ha az otthonod legvilágosabb helyére kerül, de sosem teszed ki direkt napfénynek (erre szerencsére a téli hónapokban igen kicsi az esély) és ügyelsz arra is, hogy ne érje huzat. Ha az ablakpárkányra költözteted, mielőtt szellőztetsz, vedd le onnan, mert könnyen megfázik, és az nem tesz jót neki!
  • Teendők az ünnepek után: mivel nem szereti a direkt napfényt, tavasszal mindenképpen keress neki új helyet. A mikulásvirág számára a legideálisabb az, ha a korábbinál árnyékosabb helyre kerül, de semmiképp se tedd sötét helyiségbe!
  • Metszés: szintén a tavaszi-nyári hónapokban kell időt szánni a növény visszavágására. Ha azt szeretnéd, hogy új hajtásokkal örvendeztessen meg, vagdosd le a lehullajtott levelek után visszamaradt ágacskákat. Ezek helyén szeptember-október környékén meg is jelenhetnek az újonnan érkező levélkezdemények.
  • Átültetés: ha sikerül életben tartanod a mikulásvirágot, munkád gyümölcse lesz az is, hogy a növény terebélyesebbé válik, ami miatt nagyobb cserépre lesz szüksége, hogy komfortosan érezze magát. Ez sem nagy ördöngösség, a mikulásvirágnak mégis sokat jelent: nyár elején válassz neki egy nagyobb cserepet és kaspót, ősszel pedig, amikor gyengül a nap ereje, költöztesd vissza oda, ahol előző évben töltötte a karácsonyt!

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top