nlc.hu
Tuti Tippek

Kuglóf-receptek

2 különleges kuglóf karácsonyra, amivel bárkit lenyűgözhetsz!

Roppant egyszerű elkészíteni, és akár előre is megsüthetjük.

A kuglóf nagyon alkalmas az ünnepi vacsorához. Most 2 olyan változatot mutatunk, amit még biztos nem próbáltál. Mindkettőnek nagyon eltérő az íze és a jellege, de garantáltan sikered lesz velük a vendégeid körében. 

Sütőtökös kuglóf - Fotó: iStock

Sütőtökös kuglóf – Fotó: iStock

Sütőtökös kuglóf 

A sütőtökös változatú kuglófhoz használjunk barnacukrot (300 gramm). Keverjük össze olajjal (250 ml), majd adjuk hozzá egy narancs reszelt héját és levét. Nigella szerint így lesz majd némi fanyarság a sütőtök édeskés íze mellett. Adjunk hozzá 3 tojást, keverjük össze, majd jöhet hozzá a pürésített sütőtök (300 gramm). Dolgozzuk össze. A kimért lisztet (400 gramm) keverjük össze 2 teáskanálnyi szódabikarbonáttal, majd ízesítsük fahéjjal (2 teáskanálnyi) és szegfűborssal (fél teáskanálnyi). Adjuk a sütőtökös keverékhez.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Öntsük a tésztakeveréket a kiolajozott kuglóf formába, és süssük 45-50 percig.

A cukormázhoz keverjünk össze porcukrot (200 gramm) narancslével (3 evőkanál), majd kanalazzuk a kuglóf barázdáiba. Szórjuk meg reszelt étcsokival is.

Citromos, kakukkfüves kuglóf - Fotó: iStock

Citromos, kakukkfüves kuglóf – Fotó: iStock

Citromos, kakukkfüves kuglóf

Nigella szerint ugyan furának tűnhet a kakukkfű édeskés illata, de egyáltalán nem nyomja el az ízeket, hanem inkább elvarázsolja.

A citromos, kakukkfüves kuglóf elkészítésénél először keverjük krémesre a sótlan vajat (200 gramm) a reszelt citromhéjjal (2 darab citrom héja), majd adjuk hozzá a tojásokat (3 darab) és a cukrot (250 gramm). Keverjük össze a lisztet (450 gramm) a sütőporral (3/4 teáskanálnyi) és szódabikarbónával (3/4 teáskanálnyi). Adagoljuk felváltva a lisztet és a joghurtot (250 ml) a keverékünkhöz, majd adjuk hozzá egy citrom levét, és az apróra vágott kakukkfüvet (körülbelül 3 teáskanálnyi legyen a fűszerből).

Tegyük be a 170 fokra előmelegített sütőbe és süssük meg. Porcukros-citromlé mázzal kenjük meg, miután kihűlt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top