nlc.hu
Tuti Tippek

Fenyőfavásárlás

Elindult a roham a fenyőfákért – a kényelmesebbek a neten is megrendelhetik

Az igazi dömpingre karácsony előtt egy héttel számítanak az árusok.
fenyőfa

Fenyőből idén sem lesz hiány, de legalább 10 százalékkal drágultak a fenyőfák. Az őstermelők szerint azért, mert magasabbak lettek a költségeik, a vegyszerek és a szállítás is többe kerül. Mint a Tények riportjából kiderül, nagyon sok vásárló már most lefoglalta a fát (többek között az arnóti fenyvesben Borsod vármegyében), és majd csak közvetlenül karácsony előtt vágják ki, hogy tovább tartson. “Ezek a fák még nincsenek kivágva, ez akkor lesz, ha a vevő kiválasztja. Ha megtetszik neki egy fa, akkor meg szoktuk jelölni, ráírjuk a nevét, és legkésőbb december 23-ig kell elvinni” – mondta Lakos Zsolt, őstermelő.

Sokan közvetlenül karácsony előtt viszik haza a fát, hogy minél tartósabb maradjon. Bár az igazi dömpingre karácsony előtt egy héttel számítanak az eladók, már most is sokan lefoglalták a fájukat.

Keresett fenyőfának számít a lucfenyő az illata miatt, de sokan vesznek ezüstfenyőt is, mert – bár szúrósak a levelei – tartós. A legnépszerűbb azonban továbbra is a nordmann fenyő, mivel nem hullik, viszont az a hátránya, hogy nincs olyan fenyőillata, mint a lucnak.

A kényelmesebbek amúgy a neten is megvásárolhatják a fenyőjüket. Rengeteg honlap van, ahol rendelés után házhoz is szállítják a kiválasztott fát.

A vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni fenyővásárlásra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást. A vásárlók körében továbbra is a nordmann fenyő a legnépszerűbb: az idei felmérésben is 45 százaléknyian részesítik előnyben ezt a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb a fajtát. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. További fajtákat (például duglászfenyő, feketefenyő) a vásárlók mindössze 5 százaléka keres az árusoknál – derült ki az Agroinform.hu felméréséből.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Balázs Attila

Ez is érdekelhet Fenyőfavásár Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top