nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi díszítési hibák

Na, ez ciki! Karácsonyi díszítési hibák

Nincs is szebb, mint az ünnep közeledtével pompába bújtatni otthonunk. Azonban ha nem figyelünk bizonyos tényezőkre, akkor utálni fogjuk a dekorációt!

A karácsonyi dekoráció az ünnep egyik ikonikus pillanata. Vidáman csengenek a jól ismert karácsonyi dalok, miközben otthonunk díszítjük… idillikus állapot. Néha, függetlenül attól, hogy mennyi erőfeszítést teszünk, úgy érezhetjük, hogy az ünnepi dekorációnk nem felel meg az elképzeléseinknek.

Karácsonyi díszek és fények.

Ne akarjuk túlzásba vinni a dekorálást!

„Amikor karácsonyra díszítjük otthonunkat, néha úgy érezhetjük, hogy valami hiányzik – magyarázza Sylvia James, a HomeHow lakberendezője. – Akár évek óta ugyanazokat a díszeket használod, akár nemrég változtattál a nappalid dekorációján, az ilyen érzésnek van néhány fő oka.”

Lehet, hogy túl sok mindent csináltunk, rosszul illesztettük össze a dekorációt, vagy elfelejtettük figyelembe venni az apró, de fontos tényezőket. Éppen ezért tartsuk szem előtt az alábbi dekorálási hibákat, hogy idén decemberben meg legyünk elégedve otthonunk ünnepi díszítésével.

1. Túl sokat teszünk

Nehéz lehet korlátozni a dekorációvásárlást, különösen, ha rengeteg ötletünk van, és mindet szeretnénk használni. Ez azt eredményezheti, hogy otthonunk túlterheltnek tűnhet.

„Még ha nagy terek is vannak az otthonodban, nem kaphat teret minden ötlet – figyelmeztet James. – A hatás érdekében a legjobb, ha egyetlen témára összpontosítasz. Korlátozd a textúrák és anyagok használatát, és ragaszkodj egyetlen esztétikához a következetes megjelenés érdekében.”

Ugyanez vonatkozik a választott karácsonyi színekre is. Anthony Immediato lakberendező arra biztat, hogy „válasszunk egy színsémát az ünnepi dekorációhoz, és ragaszkodjunk hozzá az egész házban.”

2. Minden centimétert beborítunk

Anastasia Casey, kiemeli, hogy a stressz azon, hogy az egész házat karácsonyi dekorációval borítsuk be, olyan hiba, amit mindenkinek meg kellene próbálnia elkerülni.

„Gyakran látom, hogy az emberek az ünnepi dekoráción stresszelnek, minden centimétert beborítanak a szezonális dekorációval, és ez kimerítő – mondja Anastasia Casey, az @idco.studio alapítója. – Ha nagy hatást akarsz elérni, koncentrálj két-három fókuszpontra: a kandallóra, a bejáratra és a fára. A karácsonyi dekoráció során azt tapasztaltam, hogy a legjobb módja annak, hogy varázslatot teremts stressz nélkül, ha az egyszerű dolgoknál maradsz.”

3. Túl sok karácsonyi felirat

Egy kis aranyos feliratot megengedhetünk a karácsonyi asztaldíszítésnél, de ha túlzásba visszük, akkor oda a karácsonyi hangulat. Nincs szükség ezekre az ünnepi szavakra ahhoz, hogy hangulatot teremtsünk. Naponta millió felirattal és szöveggel találkozunk, ne hagyjuk, hogy a karácsonyi díszítésbe is bekússzanak. Megteremthetjük az ünnepi hangulatot anélkül is, hogy egy tábla közölné velünk, hogy karácsony van.

Feliratos ajándékcsomag.

Feliratok nélkül is tudjuk, hogy karácsony van

4. Nem gondoskodtunk a csúcsdíszről

„Fontos, hogy olyan csúcsdíszt válassz, amely méretarányos a fáddal – magyarázza James. – Ha az utolsó pillanatra hagyod, mindenféle átgondolás nélkül, az aránytalan fadíszt eredményez.

James azt javasolja, hogy szánjunk időt arra, hogy beruházzunk néhány különböző formájú és méretű csúcsdíszbe – és az évek múlásával folyamatosan bővítsük a gyűjteményt. Ez különösen akkor kulcsfontosságú, ha a valódi karácsonyfát részesítjük előnyben, mivel a fa sziluettje és mérete minden évben változik egy kicsit.

5. Egy helyről vásároljuk meg az összes díszt

Ahhoz, hogy frissen tartsuk a felhozatalt, változatosságra van szükségünk. Ha pedig mindent ugyanott vásárolunk, az otthonunk a végén úgy festhet, mint egy kirakat. „Így elveszítjük az egyediség érzését, és az ünnepi dekoráció is idegennek fog hatni” – mondja Immediato.

6. Sietünk

„Akárcsak a mindennapi lakberendezésnél, a karácsonyi díszítésnél is időbe telik összegyűjteni és tökéletesíteni a megjelenést – mondja Immediato. – Jobb, ha időt szánsz a kívánt megjelenés kurátori összeállítására. Ellenkező esetben csak rohanva megvásárolt és feltett díszek fogják dekorálni otthonunk, amit utálni fogunk.”

7. Hiányzik a személyesség

„Ha a karácsonyi dekorációd bármelyik házban megállná a helyét, akkor rosszul csinálod – mondja James. – Akár vannak gyerekeid, akár otthon élsz a szüleiddel, mindenki személyre szabhatja a dekorációját.”

James azt javasolja, hogy fordítsunk egy kis plusz időt arra, hogy személyes díszekbe fektessünk, és akár használjunk fényképeket is. A DIY karácsonyi dekoráció mindent megváltoztathat: egy kis karakterességgel remekművet hozhatunk létre.

8. Nem a biztonság az első

Színes karácsonyi fények.

Bánjunk óvatosan a magasra tervezett karácsonyi díszekkel!

Kelly Fitzsimmons, a Light Up Your Holidays tulajdonosa nem szeretné, ha létrán próbálnánk feltenni a fényeket. Azt mondja, a háztulajdonosok gyakran alábecsülik a veszélyt, ha maguk próbálják felállítani a háztetői fényeket és más kültéri karácsonyi dekorációkat. „Ne kockáztassunk. Ez nem olyan tevékenység, amelyet minden nap végzünk.”

(Forrás: Real Homes, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top