Spenótos lazactekercs
Hozzávalók:
- csipet só
- 250 g füstölt lazac
- 1 marék kapribogyó
- 150 g krémsajt
- 1 evőkanál kapor
- fél citrom
- friss bazsalikom
- csipet bors
- 3 db tojás
- 1 csomag spenót
Elkészítés
A kiolvasztott spenóthoz adjuk hozzá a tojássárgákat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd addig mixeljük, amíg pürészerű állagú nem lesz. (Ha friss spenóttal dolgozunk, a spenótot egy kis vízzel forraljuk fel, tegyük az aprítóba és utána keverjük a tojással, sóval).
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a spenótos masszához. A masszát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, süssük 15 percig 180 fokon, majd hagyjuk kihűlni.
A krémsajtot keverjük össze az apróra vágott kaporral és csepegtessük bele a fél citrom levét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A krémsajtos tölteléket kenjük a spenótos lapra, szórjuk meg a kapribogyóval, még több kaporral és borssal, majd helyezzük rá a lazaccsíkokat. A végén tekerjük fel az egészet majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
Naranccsal töltött pisztráng
Hozzávalók 2 főre:
- csipet só
- friss kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- kevés vaj
- 3-4 db narancs
- kevés tarkabors
- 2 db tisztított, kibelezett egész pisztráng
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
A narancsokat fél cm vastagon felszeleteljük, és a szeletekkel kibélelünk egy tűzálló tálat. 1-2 szeletet félreteszünk.
Kívül-belül kenjük be a halakat vajjal, majd sózzuk, a frissen őrölt borssal meghintjük!
A hal belsejébe tegyük a frissen aprított petrezselymet, hintsük meg kakukkfűvel, majd fektessünk a pisztráng belsejébe néhány narancsszeletet!
Egy kifacsart narancs levével öntözzük meg a halat, majd tegyünk a halra még néhány kisebb kocka vajat!
35 percig süssük!
Tőkehal olívás paradicsommártásban
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 400 g hámozott, darabolt paradicsom
- 1 db citrom
- csipet rozmaring
- 4 szelet tőkehalfilé
- 170 g fekete olajbogyó
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra!
Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá egy csipet rozmaringot, forraljuk fel, majd adjuk hozzá az olajbogyót!
A halakat a bőrös felükkel lefelé helyezzük egy hőálló edénybe, kanalazzuk rá a paradicsommártást, tegyük bele a citromszeleteket, majd süssük 15 percen át.
A tálból tálaljuk, rozmaringgal díszítsük!
Még több halas recept az NLCafén!
- Kösz a halakat! – 8 halas recept az ünnepi asztalra
- 3 paleo halas recept karácsonyra
- Kirúgunk a hámból – luxus halas menü