Ha klasszikus karácsonyi süteményeket keresel, de egy kicsit más köntösben, jó helyen jársz! Nem mondjuk, hogy valaha képesek lennénk megunni a jó öreg diós bejglit, sem a mákos verziót, és a zserbóért is rajongunk, sőt, a mézeskalács illata abszolút hozzátartozik az ünnepekhez. De idén egy kicsit újragondoltuk a legnépszerűbb karácsonyi süteményeket, amikkel megkoronázhatod az ünnepi menüt, és sikert arathatsz a családban, a rokonoknál és a barátoknál is.
Mézeskalács muffin
A mézeskalács elméletileg nem a bonyolult karácsonyi sütemények közé tartozik, de ha nem vagy gyakorlott, könnyen megeshet, hogy kemény lesz a sütid, és inkább csak dísznek lesz jó. Ha egy egyszerű, mézeskalács feelinget adó süti után vágyódsz, vagy idén más formában ennéd a mézeskalácsot, akkor ez a muffin neked való!
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg dió
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 2 evőkanál méz
- ½ narancs reszelt héja
- 2 db tojás
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 1 mokkáskanál fahéj
- dió a szóráshoz
Elkészítés:
Először a folyékony alapanyagokat keverd el egy tálban habosra: a cukrot, a tojást és a vajat dolgozd el, utána jöhet a tej, a méz és a narancshéj. Egy másik tálba szitált bele a lisztet, add hozzá a fűszereket, a diót és a sütőport, majd öntsd hozzá a tojásos-cukros elegyhez, és csomómentesre keverd el. Ezzel már kész is a muffin tésztája, amit belekanalazhatsz a muffin formákba. 180 fokon süsd őket tűpróbáig, ami körülbelül 20 perces sütési időt jelent.
Amíg sül a tésztád, addig készítsd el a krémet a tetejére: verd fel a tejszínt a cukorral és a fahéjjal együtt, majd jöhet bele a szoba hőmérsékletű mascarpone. Ha ezzel megvagy, töltsd habzsákba, és amikor a muffinok már langyosra hűltek, nyomd a tetejükre a habot, szórj rá diót, és már kész is van a mézeskalács muffin!
Vörösboros-aszalt szilvás bejgli
A mézeskalács mellett az omlós bejgli az a karácsonyi sütemény, ami nélkül nem telhet el az ünnep. Vidéken, nagyvárosban, nagyanyáink idejében és a 21. században is ugyanúgy az ünnepi asztalra került és kerül. A legklasszikusabb a diós bejgli és a mákos bejgli, amit hiába eszünk már gyerekkorunk óta minden évben, egyszerűen nem lehet megunni. Ha azonban hozzánk hasonlóan te is azt vallod, hogy néha új ízeket is érdemes kipróbálni, akkor mutatunk egy olyan bejglireceptet, ami egészen új dimenziókat nyit meg a karácsonyi sütemények világában.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csomag élesztő
1 kis pohár tejföl
1 dl tej
5 dkg cukor
1 kis csomag vaj (25 dkg)
2 db tojás
3 1 csipet só
a kenéshez 1 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
2 dl száraz vörösbor
2 dl víz
15 dkg aszalt szilva
½ mokkáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál méz
12 dkg cukor
1 dl víz
3 csipet őrölt szegfűszeg
½ narancs leve
Elkészítés:
A langyos tejben olvassz fel 1 dkg cukrot, és az élesztőt morzsold bele, majd tedd meleg helyre, és futtasd fel. Közben készítsd el a tészta alapját: fogj egy tálat, szitáld bele a lisztet, morzsold bele a szobahőmérsékletű vajat, add hozzá a 4 dkg cukrot, és keverd el. Ez után üsd bele a tojásokat, a keverd hozzá a tejfölt, és a felfuttatott élesztős tejet. Dolgozd el a tésztát, arra azonban vigyázz, hogy ne gyúrd túl, mert akkor túl puha lesz. Ha megvagy, takard le, és tedd hidegre egy fél órára.
Ez az idő pont elég arra, hogy elkészítsd a tölteléket. Vágd szeletekre az aszalt szilvát, szórd meg fahéjjal, és áztasd be annyi vörösborba, ami ellepi. A vörösbort, a narancslevet és a fűszereket öntsd egy lábasba, add hozzá a mézet, a vizet és a cukrot, majd kezdd el főzni. Ha már forrásközeli állapotban van, akkor add hozzá az aszalt szilvát, és addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Közben kóstolgasd, és cukrozd meg, vagy pótold a vizet, ha úgy érzed szükségét. Ha megfőtt, fogj egy botmixert, és dolgozd pépes állagúra a tölteléket.
Ha letelt a 30 perc, és megkelt a tészta, nyújtsd ki olyan hosszúságúra, mint a tepsid, és körülbelül 1 ujjnyi vastagra. Ezután jöhet a töltelék, amivel ne spórolj, hiszen a bejgli lényege a gazdag töltelék. Ha megtöltötted, simítsd el kanállal, hogy mindenhova jusson, tekerd fel a tésztát, tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kend meg a tetejét tojással. Hagyd, hogy rászáradjon a tojás, közben a tésztának is jót tesz a kelés. Negyedóra múlva kend át még egyszer a tésztát tojással, és mehet a sütőbe. 180 fokon körülbelül fél óráig süsd! Ha kihűlt, porcukorral tálald.
Zserbógolyó
A zserbó is igazi retró klasszikus, hamisítatlan magyar sütemény, ami omlós tésztalapok közé rejtett baracklekvárral és darált dióval együtt hódít, a tetején csokiréteggel. Egyes források szerint Gerbeaud Emil cukrászmester találmánya, mások az első világháború idejére datálják az első zserbót, megint mások még későbbre. Bármi is az igazság, a zserbónak ott a helye a karácsonyi desszertek között!
Lássuk be, a nagyi ismerte a zserbórecept titkát, éppen ezért mi is írtunk már arról, hogyan készíthetsz békebeli sütit. De van az úgy, hogy egyszerűen nincs időnk a klasszikus verzióra, viszont mégsem mondanánk le a megszokott ízekről. Erre megoldás ez a fantasztikus zserbógolyó!
Hozzávalók:
- 20 dkg darált keksz
- 5 dkg kakaó
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg baracklekvár
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tábla 60%-os étcsoki
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
Egy tálban keverd el a darált diót, a kakaót, a kekszet, a porcukrot és a lekvárt. A lényeg, hogy formázható legyen a masszád. Ha ez megvan, akkor formázz kis golyókat, tedd őket egy tálcára, és tedd be a hűtőbe dermedni.
Közben készítsd el a zserbógolyó csokis bevonatát. Vízgőz fölött olvaszd fel az étcsokoládét, add hozzá a vajat, és keverd el. Ha teljesen megolvad a csoki, vedd le a tűzről, és kezdd el belemártogatni a golyókat. Egy fóliával kibélelt tálra tedd a csokimázas golyókat, és mielőtt még kihűlnének, szórd meg a tetejüket egy kis darált dióval. Amikor kihűltek, tedd be újra őket a hűtőbe 1-2 órára, és utána már eheted is!