
A krumpli és a rizs igazán népszerű karácsonyi köret. De mi lenne, ha idén kipróbálnál valami újat? A főszerepben ezúttal is a zöldségek kerülnek, de ettől még hidd el, hogy nem lesz unalmas a főétel!
Fokhagymás-mézes sárgarépa
Ez a szuper karácsonyi köret, amilyen egyszerű, legalább olyan finom is. A gyerekek is imádni fogják. Illik halak és húsok mellé is, de a húsmenetes karácsonyi menü tökéletes kiegészítője is lehet.
Hozzávalók 4 személyre
- 12 szál sárgarépa
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. vaj vagy kókuszzsír
- 1 tk. balzsamecet
- 1 tk. mustár
- 1/2 mk. szárított kakukkfű
- 1/2 mk. szárított petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Keverőtálban a hozzávalókból készíts öntetet. A vajat vagy a kókuszzsírt olvaszd fel, keverd hozzá az olívát, a mézet, fokhagymanyomón préseld le a gerezdeket, majd keverd a többi fűszerrel együtt az öntethez. A répákat zöldségpucolóval tisztítsd meg, vágd le a végeket.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral, helyezd el rajta a sárgarépákat, egyenletesen elosztva locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 30 perc alatt süsd szép pirosra a különlegesen finom karácsonyi köretet.

Tehetünk mellé gyökérzöldséget is! (fotó: Getty Images)
Balzsamos kelbimbó
Ropogós, ízletes alternatív karácsonyi köret. Sült hal, sült csirke mellé tálalva különleges ízharmóniában lehet részetek. A karácsonyi ebéd vagy vacsora ideális körete lehet.
Hozzávalók 4 személyre
- 70 dkg kelbimbó
- 4 szál sárgarépa
- 5 dkg aszalt áfonya (elmaradhat)
- 2 ek. frissen összevágott petrezselyemzöld
- 2 ek. olívaolaj
- 1 ek. frissen kifacsart narancslé
- 2 ek. világos balzsamecet
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mk. szárított bazsalikom
- 1/2 mk. szárított majoranna
- ízlés szerint só, bors
A kelbimbót alaposan mosd meg, a külső leveleket távolítsd el, vágd valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsd meg, karikázd fel. Az áfonyát 10 percre áztasd vízbe.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A tepsit vékonyan olajozd ki. Készíts öntetet, amelyhez az olívaolajat keverd le a narancslével, a balzsamecettel, a fűszerekkel és a lepréselt fokhagymával. Helyezd a zöldségeket a tepsire, egyenletesen locsold meg az öntettel. Told a sütőbe és 20-25 perc alatt süsd készre. Kínáld a karácsonyi menü mellé, amit a család is imádni fog, de előtte díszítheted az aszalt áfonyával és aprított petrezselyemzölddel is.

Répa és kelbimbó! Remek páros a sültekhez. (fotó: Profimedia)
Olasz sült zöldségek
Az olaszok különlegesen finom sült zöldsége bármilyen karácsonyi főétel tökéletes kísérője lehet. És ez a köret olyan gazdag, hogy önmagában is fogyasztható. Az elkészítése pedig szuperegyszerű és szupergyors.
Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg gomba
- 20 dkg karfiol rózsáira szedve
- 20 dkg koktélparadicsom
- 12 gerezd fokhagyma
- 3 ek. aprított petrezselyemzöld
- 1 ek. aprított bazsalikom
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
A zöldségeket alaposan tisztítsd meg. Rakd tűzálló tálba, locsold meg az olajjal és a balzsamecettel, dobd rá a fokhagymagerezdeket, szórd meg a fűszerekkel, sózd, borsozd. 200 fokra előmelegített sütőben fedő alatt 20 percig párold, majd a fedőt levéve, 10-15 perc alatt süsd a karácsonyi köretet szép pirosra.

Figyeljünk arra, hogy minden rendesen megpiruljon. Használjunk több fűszert. (fotó: Getty images)