nlc.hu
Ünnepi menü
Füstölt lazacos előétel - recept

Csodálatos ünnepi falatkák füstölt lazaccal

Tökéletes ünnepi nassolnivaló.

Egy hihetetlenül színpompás előételt készíthetünk füstölt lazacból otthoni pácolással. A lazachalmokat majd blinire helyezve tálaljuk, tormás creme fraiche-t adunk hozzá, és végül megszórjuk kaporral – kell ennél több egy tökéletes ünnepi nassolnivalóhoz?! A torma csípőssége és a lazac eleganciája tökéletes étvágygerjesztő. 

Nem kell félni az otthoni pácolástól! Jamie Oliver módszerével gyerekjáték az egész.

Tegyünk a robotgépbe 200 g nyers céklát megmosva, 100 g sót és 50 g barnacukrot. Cukor és só lesz a pácban, ez segít abban, hogy kivonja a nedvességet, így szinte már-már főtt lesz a lazac. Adjunk még hozzá tormagyökeret: egy nagyobb tormagyökér felét feldarabolva. Ha nincs, használhatunk helyette üveges reszelt tormát is. Reszeljünk rá egy egész citrom héját, valamint adjunk hozzá egy fél csokor kaprot, majd öntsük fel 50 ml vodkával. Aprítsuk össze. Így egy nagyon erőteljes, céklás, darabos pépet kapunk.

gravadlax

Pácolt füstölt lazac tormás, creme fraiche-s blinin, kaporral megszórva – Fotó: iStock

Ezután csomagoljuk be a lazacot a következő módon: tegyünk egy tálcára egy nagy darab alufóliát, majd fektessünk rá 2 réteg folpackot. Fogjuk a körülbelül 700 grammos lazacfilét és tegyük rá a folpackra, majd öntsük rá a céklás, vodkás, zöldfűszeres pépet. Csomagoljuk be szorosan a fóliákba a lazacot, majd hűtsük le 36 órán keresztül.

Pácolás után távolítsuk el az összes pépet a lazacról. Ezután turbózzuk fel az ízeket sok zöldfűszerrel. Fogjuk a félretett fél csomag kaprot, aprítsuk fel, majd szórjuk a lazacra, valamint citromhéjjal is szórjuk meg. Csomagoljuk be újra, jó szorosan a folpackba, hogy a zöldfűszeres réteg odatapadjon a halhoz. Tegyük a hűtőbe a tálalásig.

Tálalásnál vékony szeletekre szeleteljük fel.

A lazac enyhe ízét csípős tormakrémmel ellensúlyozzuk. Reszeljünk le tormát, tegyük egy tál creme fraiche-be (helyettesíthetjük krémsajttal vagy sima joghurttal), facsarjunk rá citromlevet, és sózzuk ízlés szerint. Keverjük össze.

A lazacszeleteket friss, ropogós salátalevelekre is helyezhetjük, ezúttal viszont házi készítésű blinire (azaz sós lepényeken) tálaljuk. A blinit előző nap is elkészíthetjük, így: egy csésze sütőporos lisztet, egy csipet sót, egy tojást, egy evőkanál olívaolajat összekeverünk, majd fokozatosan felöntjük egy csésze tejjel. Simára keverjük. Egy darabka vajat felolvasztunk a serpenyőben, rákanalazzuk a tésztát. Egy percig sütjük, majd amikor már buborékos, megfordítjuk, és még egy percig sütjük.

Az ünnepi falatkákat a következőképpen tálaljuk: tegyük egy nagy tálra a bliniket, helyezzük rá feltekerve a lazacszeleteket, majd mindegyikre rakjunk egy kiskanálnyit a tormás mártásból. Végül szórjuk meg kaporral.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top