nlc.hu
Ünnepi menü

Így süss csirkét air fryerben karácsonyra

Süss csirkét karácsonyra air fryerben – mutatjuk a tuti receptet!

Szereted a sült csirkét, de azt gondolod, hogy túl hétköznapi egy ünnephez? Ha air fryerben sütöd, nem lesz az, ehhez adunk tippeket.

Az air fryer sosem volt még népszerűbb, mint napjainkban. Lassan ugyanúgy megtalálható a háztartások többségében, mint egy rendes sütő, ami jó hír, hiszen bő olajban sült húsok helyett egészséges, de mégis finom ételek készíthetőek benne. Igen, akár a karácsonyi ebédhez vagy vacsorához is, hiszen az air fryerben többek között a csirkéből igazi gourmet fogás válhat, mondjuk, hogyan.

Előmelegítés és előkészítés

Minden ezen áll vagy bukik. Az air fryert melegítsd elő körülbelül 200 fokra, a húst pedig pici olívaolajjal kend be, a sót, borsot ne sajnáld róla. Egy hagyományos sütőnél körülbelül 30-40%-kal kevesebb időt ajánlanak a sütéshez, ha nem vagy gyakorlott háziasszony, onnan tudhatod, mikor jó, hogy mindkét oldala aranybarnára sült – érdemes többször is átforgatni sütés közben. Ez csirkemell esetében 15-20 percet jelent, csirkecombnál 20-30-at, egész csirkénél 40-50 percet.

Az, hogy rajta hagyod-e a bőrét a sütési időt, nem befolyásolja, ellenben, ha csontos változatot használsz, akkor mindig inkább a magasabb idővel számolj, hogy tényleg átsüljön mindenhol. Ha bizonytalan vagy, használhatsz húshőmérőt is, amikor belül már több mint 70 fokos a baromfi, akkor biztosan készen van.

Bármilyen ízvilág

Az teljes mértékig rajtad múlik, hogy milyen fűszerezés mellett voksolsz, de két tanácsot így is adunk. Egyrészt a kevesebb több, a készen kapható sültcsirke fűszersóval megfelelő ízvilágot érhetsz el, ami hasznos, ha időhiányban szenvedsz, vagy nem túl jól felszerelt a konyhád, mert keveset főzöl. Ebben minden van, amitől igazán ínyenc lesz a végeredmény. Másrészt az olívaolajról ne feledkezz meg, hiszen ennek köszönhetően lesz a csirke külseje finom ropogós.

Amennyiben mégis valami extrázásra vágysz, a neten rengeteg receptet találni kifejezetten az air fryerben sütött csirke fűszerezésére, szóval bőven van egyéb választási lehetőség is. Különböző nemzetek ízvilágát is megidézheted, például provence-i, mexikói, vagy akár az amerikaiakra jellemző BBQ stílusú fűszerezéssel, ha úgy érzed, az ünnepi asztal ezt is elbírja.

A szakértők azt tanácsolják egyébként, hogy nem érdemes túl sok fűszert kenni rá, mert a felesleg úgyis lecsepeg róla, és nehéz utána megtisztítani az eszközt. Viszont azt mondják, érdemes már sütés előtt fél-egy órával rákenni a húsra, hogy ízletesebb legyen.

Szaftosabb végeredmény

Ha azért nem vagy a baromfi nagy rajongója, mert úgy érzed, mindig kiszárad, akkor adj neki így egy esélyt, nem fogod megbánni. A hagyományos sütővel vagy serpenyős megoldással szemben a légkeverés mellett a hús nem szárad ki, sőt! A szaft a húson belül marad, és sokkal puhább lesz, mintha bármilyen más módszerrel próbálkoznál.

Arra viszont ügyelj, hogy a mártásokat ne pont itt akard kipróbálni, megint csak abból a megfontolásból, hogy úgyis lecsepegne róla. Ilyen esetben maradj inkább a sütőnél.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top