
A szilveszteri partira készülődve felmerülhet a kérdés: mégis mit süssünk? Akár vendégségbe megyünk, akár otthon tartunk egy kicsi vagy akár nagyszabású összejövetelt, egy kis nasi mindig jól fog jönni. A különböző babonák szerint nem szabad baromfihúst fogyasztanunk, mert az balszerencsét hoz. De akkor együnk mindenképpen halat meg lencsét?
Sajtos falatok
Hozzávalók
- 1 levelestészta-lap
- 6 borókabogyó
- 1 teáskanál rózsaszín bors
- 1/3 csésze fügekonzerv
- 2 evőkanál méz
- 1 narancs héja
- Egy csipetnyi fahéj
- 170 g brie
- 6 szelet prosciutto
- Metélőhagyma (ízlés szerint)
Elkészítés
- Nyújtsuk ki a levelestészta-lapot egészen vékonyra, és vágjuk 12 négyzetre. Mindegyik négyzetet szúrjuk meg villával, hogy ne puffadjanak fel sütés közben.
- Helyezzünk minden négyzetet egy muffinformába. Süssük 350 fokon 8–10 percig, vagy amíg enyhén aranybarnák nem lesznek.
- Tegyük a borókabogyót és a rózsaszín borsot egy mozsárba és morzsoljuk össze.
- A fügét a mézzel, narancshéjjal, fahéjjal, borókabogyóval és rózsaszín borssal egy lábasba tesszük, és 2 percig főzzük, így kicsit besűrűsödik.
- Szeleteljük fel a brie-t 12 kis négyzetre.
- Minden levelestészta-pohárhoz adjunk néhány fügedarabot, majd egy szelet brie-t. További 7–8 percig sütjük.
- A megsült falatkák tetejére mehet sonka és metélőhagyma.
Nutellás sütemények
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- Nutella (ízlés szerint)
- 1 tojás
- porcukor (a díszítéshez)
Elkészítés
- Nyújtsuk ki a leveles tészta lapjait egészen vékonyra. Az alsót kenjük meg tetszés szerint Nutellával, majd borítsuk be az egészet egy másik lappal.
- Az így kapott tésztát egy pizzavágóval vágjuk fel vékony csíkokra.
- Fogjuk meg egy csík két végét, és tekergessük, ameddig jó csavart nem lesz. Ezután a vékony csavarból tekerjük csigaformájúra. Helyezzük a formákat sütőpapírra.
- Verjünk fel egy tojást, és kenjük meg vele a nyers süteményeket.
- Tegyük be a sütiket a sütőbe 10–15 percre, és süssük őket 180 Celsius-fokon. Amikor aranybarnára sültek, kivehetjük őket a sütőből.
- Tálaljuk a süteményeket porcukorral megszórva.
Vegán falatkák
Hozzávalók
- 1 lap leveles tészta
- 5 evőkanál vegán vaj (enyhén megpuhítva)
- 7–10 gerezd apróra vágott fokhagyma (attól függően, hogy mennyire akarjuk fokhagymás ízűnek)
- 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
- vegán mozzarella sajt
- vegán parmezán (opcionális)
Elkészítés
- Egy tálban keverjük a vegán vajat, a fokhagymát és a petrezselymet, amíg egy paszta nem képződik.
- Ezt a krémet kenjük szét a fokhagymával megszórt leveles tésztán. Az egész tetejére tegyünk vegán sajtot.
- Tekerjük fel a leveles tésztát, mint a fahéjas tekercseket, majd szeleteljük fel tekercsekre a videóban látható módon.
- Ha a leveles tészta meleg, sütés előtt 15–20 percre tegyük a tekercseket a hűtőbe. Ha nem, süssük őket 200 Celsius-fokon 20–22 percig.
- Miután aranybarnára sültek, szórjunk a tetejükre még több petrezselymet és vegán parmezánt.
(Fotó: Getty Images)