A szilveszteri partira készülődve felmerülhet a kérdés: mégis mit süssünk? Akár vendégségbe megyünk, akár otthon tartunk egy kicsi vagy akár nagyszabású összejövetelt, egy kis nasi mindig jól fog jönni. A különböző babonák szerint nem szabad baromfihúst fogyasztanunk, mert az balszerencsét hoz. De akkor együnk mindenképpen halat meg lencsét?
Persze, ebédre ehetünk mondjuk lencsefőzeléket. Egy kis nassolnivaló gyanánt viszont készíthetnénk valamit leveles tésztából! A leveles tészta az egyik leguniverzálisabb alapanyag a konyhában, amelyből rengeteg különféle étel készíthető. Nemcsak könnyű elkészíteni, hanem sokoldalú és ízletes alapanyag is egyben. Ebben a cikkben három olyan receptet osztunk meg, amelyek igazolják, hogy milyen finomságokat süthetünk nagyon egyszerűen és gyorsan.
Sajtos falatok
Hozzávalók
- 1 levelestészta-lap
- 6 borókabogyó
- 1 teáskanál rózsaszín bors
- 1/3 csésze fügekonzerv
- 2 evőkanál méz
- 1 narancs héja
- Egy csipetnyi fahéj
- 170 g brie
- 6 szelet prosciutto
- Metélőhagyma (ízlés szerint)
Elkészítés
- Nyújtsuk ki a levelestészta-lapot egészen vékonyra, és vágjuk 12 négyzetre. Mindegyik négyzetet szúrjuk meg villával, hogy ne puffadjanak fel sütés közben.
- Helyezzünk minden négyzetet egy muffinformába. Süssük 350 fokon 8–10 percig, vagy amíg enyhén aranybarnák nem lesznek.
- Tegyük a borókabogyót és a rózsaszín borsot egy mozsárba és morzsoljuk össze.
- A fügét a mézzel, narancshéjjal, fahéjjal, borókabogyóval és rózsaszín borssal egy lábasba tesszük, és 2 percig főzzük, így kicsit besűrűsödik.
- Szeleteljük fel a brie-t 12 kis négyzetre.
- Minden levelestészta-pohárhoz adjunk néhány fügedarabot, majd egy szelet brie-t. További 7–8 percig sütjük.
- A megsült falatkák tetejére mehet sonka és metélőhagyma.
Nutellás sütemények
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- Nutella (ízlés szerint)
- 1 tojás
- porcukor (a díszítéshez)
Elkészítés
- Nyújtsuk ki a leveles tészta lapjait egészen vékonyra. Az alsót kenjük meg tetszés szerint Nutellával, majd borítsuk be az egészet egy másik lappal.
- Az így kapott tésztát egy pizzavágóval vágjuk fel vékony csíkokra.
- Fogjuk meg egy csík két végét, és tekergessük, ameddig jó csavart nem lesz. Ezután a vékony csavarból tekerjük csigaformájúra. Helyezzük a formákat sütőpapírra.
- Verjünk fel egy tojást, és kenjük meg vele a nyers süteményeket.
- Tegyük be a sütiket a sütőbe 10–15 percre, és süssük őket 180 Celsius-fokon. Amikor aranybarnára sültek, kivehetjük őket a sütőből.
- Tálaljuk a süteményeket porcukorral megszórva.
Vegán falatkák
Hozzávalók
- 1 lap leveles tészta
- 5 evőkanál vegán vaj (enyhén megpuhítva)
- 7–10 gerezd apróra vágott fokhagyma (attól függően, hogy mennyire akarjuk fokhagymás ízűnek)
- 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
- vegán mozzarella sajt
- vegán parmezán (opcionális)
Elkészítés
- Egy tálban keverjük a vegán vajat, a fokhagymát és a petrezselymet, amíg egy paszta nem képződik.
- Ezt a krémet kenjük szét a fokhagymával megszórt leveles tésztán. Az egész tetejére tegyünk vegán sajtot.
- Tekerjük fel a leveles tésztát, mint a fahéjas tekercseket, majd szeleteljük fel tekercsekre a videóban látható módon.
- Ha a leveles tészta meleg, sütés előtt 15–20 percre tegyük a tekercseket a hűtőbe. Ha nem, süssük őket 200 Celsius-fokon 20–22 percig.
- Miután aranybarnára sültek, szórjunk a tetejükre még több petrezselymet és vegán parmezánt.
(Fotó: Getty Images)