Ha megszállt az ihlet és kivételesen szívesen sütnél valamit az ünnepre, de nincs mérleged, ez a bögrés karácsonyi gyümölcskenyér recept pont neked szól.
Ilyenkor karácsony tájékán szívesen majszolunk házi süteményt, sőt, a legtöbben erős késztetést érzünk, hogy magunk is készítsünk valamit, még akkor is, ha egyébként nem igazán vagyunk felkészülve az ilyesfajta konyhai kihívásokra. Alapvető probléma lehet például, hogy nincs otthon mérleg, amivel kimérjük az alapanyagokat.
Boldogok az amerikaiak, mert csak előkapják a különböző méretű lapátokból álló készletüket és kikanalazzák vele a hozzávalókat, de hát nekünk ugye az sincs, miért is lenne? Egy bögre viszont minden háztartásban akad, ezzel meg is vagyunk mentve, hiszen a legtöbb süteményben nem számítanak a grammok.
A szabvány bögreméret: 2,5 deciliter. Az, hogy dekára mennyi fér bele a különböző alapanyagokból, nos, ez ugyebár eltérő, sűrűségtől függ, de nem is kell vele törődni, egyszerűen csak kövessük az utasításokat és minden jó lesz.
Ami még problémát okozhat egy sütemény sütéshez nem felkészített háztartásban, az a habverés. Nos, egy kézi habverő csak akad otthon, vagy legvégső esetben két villa. Ezekkel simán fel lehet verni a tojáshabot, csak arra ügyeljünk, hogy egyrészt elég nagy legyen a tál, mert a tojáshab alaposan megdagad, másrészt pedig tényleg csak a vége felé tegyük bele a porcukrot, különben habveréssel fog eltelni a fiatalságunk.
Ebben a receptben egyébként az a nagyszerű, hogy nyugodtan lehet variálni. Oké, az alapokat – liszt, tojás, vaj, cukor – nem érdemes, de ami belekerül, azt abszolút a saját ízlésünk, beszerzési és anyagi lehetőségeink szerint alakíthatjuk. Magyarul, ha nem szeretjük az aszalt szilvát, vagy nem találjunk olyan fontosnak, hagyjuk ki belőle nyugodtan!
Karácsonyi gyümölcskenyér bögrésen
Most aztán lesz mit majszolni az ünnepek alatt!

Karácsonyi gyümölcskenyér (Fotó: Catherine, Getty Images)
Hozzávalók:
- 1,5 bögre liszt
- 20 dkg vaj
- 1 bögre porcukor
- fél bögre dió
- egy marék mazsola
- fél bögre aszalt szilva
- fél bögre aszalt sárgabarack
- 1 alma
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
- 1 evőkanál kandírozott citromhéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél dl rum
- 1 csipet só
- fél teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd beáztatjuk a rumba. Az aszalt gyümölcsöket tetszőleges méretűre vágjuk és összeforgatjuk két evőkanál liszttel, beleforgatjuk a kandírozott citrushéjakat is. A diót durvára vágjuk, az almát pedig meghámozzuk és feldaraboljuk apróra.
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a sóval együtt kemény habbá verjük. Félúton apránként hozzáadunk fél bögre porcukrot és együtt csúcsos habbá verjük.
- Most jönnek a tojássárgák, amit egy jó nagy tálban, a porcukor másik felével fehérre keverünk, majd beledolgozzuk a lágy vajat is.
- Az első bögre lisztbe belekeverjük a fahéjat, a sütőport és a vaníliás cukrot, majd az egészet hozzákeverjük a vajas tojássárgájához. A maradék fél bögre lisztből pedig kiveszünk 2 evőkanállal, mivel azt a mennyiséget belekevertük az aszalt gyümölcsbe, és a maradékot szintén belekeverjük a vajas tojássárgájába. Közben leszűrjük a mazsolát, és a rumot szintén belekeverjük a masszába.
- Most jöhet a tojásfehérje hab, amit három adagban hozzákeverünk a masszánkhoz. Az utolsó adagot már csak nagyon óvatosan keverjük, hogy minél több levegő maradjon benne. A legvégén beleszórjuk az aszalt gyümölcsöket, a mazsolát, a diót és az almadarabokat is, (illetve ezek közül azokat, amiket bele szeretnénk tenni), majd egy spatulával beleforgatjuk.
- Kivajazott-lisztezett püspökkenyér formában, őzgerinc formában, vagy ami van, abban sütjük meg 180 fokon, 45-60 percen át, de a tűpróba ad csak biztos eredményt.
Most már aztán jöhet a karácsony, lesz mit majszolni a fa alatt.