Álláskereső

Munkáltatói rendes felmondás

……………………………………………………………………………………………. (név)
……………………………………………………………………………………. (munkakör)

A munkáltatónál …….. év …………………. hónap …….. napjától kezdődően fennálló, határozatlan időtartamú munkajogviszonyát a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv. 89–94. § alapján 20……. év ………………….. hónap …… napján kezdődő ………….. nap felmondási idővel, …….. év ………….. hó …… napjára, rendes felmondással megszüntetem.

A felmondási idő felére ……… év ……………………. hó …….. naptól kezdődően a munkaviszony megszűnése napjáig, a Munka Törvénykönyve 93. § alapján mentesítem a munkavégzési kötelezettsége alól, mely időtartamra átlagkeresete illeti meg.

(A határozott időtartamú munkaviszony rendes felmondással nem szüntethető meg. A felmondási idő legalább harminc nap, az egy évet nem haladhatja meg, azonban a munkáltatónál munkaviszonyban töltött évek számától függően meghosszabbodik az ideje.)

Tájékoztatom, hogy a felmentési időt jogosult a felmondási időn belül, kívánságának megfelelő időben és részletekben igénybe venni. Amennyiben ezzel a jogával élni kíván, jelen felmondás kézhezvételétől számított ……… napon belül, írásban szíveskedjék bejelenteni számomra.

(A munkáltató a felmondási idő teljes tartamára mentesítheti a munkavállalót a munkavégzési kötelezettsége alól. )

A munkajogviszony rendes felmondással történő megszüntetésére tekintettel a Munka Törvénykönyve. 95. § rendelkezései alapján a munkáltató ………….. havi átlagkeresetének megfelelő végkielégítést fizet.

(A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a munkáltatónál legalább három éve fennálljon, illetve a végkielégítés mértéke a munkáltatónál munkaviszonyban eltöltött időtől függően növekszik.)

Tájékoztatom, hogy munkabérét, a felmentési időre járó átlagkeresetét, végkielégítését, az éves szabadságából igénybe nem vett arányos rész távolléti díjjal történő megváltását, valamint a munkaviszony megszűnéséről szóló igazolását és egyéb dokumentumokat az utolsó munkában töltött napon veheti át.

Amennyiben intézkedésemet sérelmesnek tartja, a kézhezvételtől számított 30 napon belül keresettel fordulhat a ………………………………………………. Munkaügyi Bírósághoz ( …………………………….. ) a Munka Törvénykönyv 199–202. § rendelkezései alapján.


Indokolás

Munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetésére a következők miatt került sor:

…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………

(A munkáltató köteles a rendes felmondást megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítnia. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokául. Ha a felmondásra a munkavállaló munkavégzésével kapcsolatos magatartására hivatkozással kerül sor, a felmondás előtt lehetőséget kell adni számára, hogy a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezést előadhassa. Ettől a szabálytól csak akkor lehet eltekinteni, ha az eset összes körülményei alapján a munkáltatótól ez nem várható el. A munkáltató nem köteles indokolni a rendes felmondást, ha a munkavállaló a jogszabály alapján nyugdíjasnak minősül.)


Kelt: …………………….., ………. év ………………….. hónap …… napján.


……………………………………………………………………………
a munkáltatói jogokat gyakorló személy aláírása

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top