Baba

A Fõvárosi Önkormányzat Szent Imre kórháza

Persze, a külsõ körülmények nem olyan lényegesek! Mégis nagy ünnep egy szülészet életében, ha a korszerûtlen, szûkös helyiségekbõl minden igényt kielégítõ, világos, tágas térbe költözhet.

www.imreszul.itx.hu


A Szent Imre Kórházról röviden

– A születésszám 2001-ben 1281 volt
– Kilenc témát felölelő szülésre felkészítő tanfolyamot tartanak, heti egy találkozással
– Terhestorna, baba-mama klub, baba-mama torna, relaxációs technikát gyakorló csoport
– Öt egyágyas szülőszoba, ebből egy alternatív szoba, medencével.
– Császármetszések aránya 16,3 százalék. Ha nem sürgős műtétről van szó, az apa is bent lehet
– Az anya igénye esetén lehetőség van epidurális illetve más gyógyszeres fájdalomcsillapításra is
– Szülés után azonnal lehet szoptatni
– A szobák egy és kétágyasak, saját fürdőszobával, mindenütt éjjel-nappali rooming-in működik igény szerint

A Tétényi úton áldatlan állapotok uralkodnak: a gépek zaja, a törmelékkupacok és építőanyaghalmok jelzik, még javában folyik a munka a kórházban és a környéken. Megkönnyebbülten lélegzünk fel, amikor belépünk az új épület kapuján. Olyan, mintha más világba csöppennénk. Tágas előtér, tájékoztató táblák, információs pult, és a szemben lévő két oszlopon az orvosi eskü eredeti és mai változatának szövege.
Bár még nincs kész teljesen az egész szülészeti szárny, már most sokkal jobban érezzük magunkat mi is, és a „Szent Imrét” választó családok is – mondja Dr. Rákóczi István professzor, az osztály vezetője. – Minden megújult. Újak a szülőszobák, korszerű műtőink vannak, egy és kétágyas kórtermek épültek. Nincs már fizetős szoba, hiszen minden kórterem egyformán magas színvonalú. A legjobban annak örülök, hogy az összes szülő nőnek azonosak a lehetőségei. Még nincs kész a vajúdó, amit úgy képzeltünk el, mintha egy igényesen berendezett lakás tágas nappalija lenne televízióval, magnóval, fotelekkel. Néhány hónap múlva fönt lesznek a falakon a képek, megérkeznek a hiányzó bútorok, és átadják a most épülő többi kórtermet is. Ez a sok változás számunkra azt is jelenti: végre összhangban van a környezet az osztályon kialakult szemlélettel.
– Hosszú évek óta törekszünk arra, hogy a hozzánk forduló kismamáknak megteremtsük azokat a körülményeket, amelyek valóban választásra késztetik őket – veszi át a szót Dr. Bálint Sándor főorvos. – A szülőszék és a bordásfal puszta megléte nem elég. Ahhoz, hogy az anya önmagára, saját igényeire kezdjen figyelni és merjen választani, sokkal több kell. Elsősorban bizalom és elfogadás, másodsorban gondosan kialakított tér, legyen az hagyományos vagy alternatív szülőszoba.
– Persze, mi sem egyik napról a másikra jutottunk el idáig- szúrja közbe Rákóczi professzor. – Először csak néhány orvos és bába fogadta el az új szemléletmódot. Nem volt könnyű hosszú évek poroszos gyakorlata után letérdelni a szülő nő elé. Mára azonban ez szinte mindenkinek természetes. Nálunk nagyon fontos a bábák szerepe a szülésnél. Az orvost a betegségek gyógyítására képzik ki, tehát szövődménymentes szülésnél nyugodtan a háttérben maradhat. Az, hogy az egészséges szülő nő mellet folyamatosan ott legyen egy orvos, épp annyira fölösleges, mint egy kétéves gyerek mellé gyerekgyógyászt fogadni bébiszitternek. Nagyon fontos viszont, hogy a szülő nőnek mindig legyen támasza, mégpedig olyasvalaki, akiben megbízik, aki mellett el tudja engedni magát. Ennek érdekében évek óta lehetővé tesszük a szülésznőválasztást, sőt, a Magyarországi Dúlák Egyesületével is kötöttünk szerződést: bármelyik anya megismerkedhet nálunk a dúlákkal, és hívhat dúlát a szüléséhez. Természetesen az apa vagy más – az anyához közelálló személy – is ott lehet a vajúdásnál és a szülésnél. A kismamák egytizede nem hoz magával kísérőt – van, aki egyedül érzi magát a legjobban.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy az anya maga válassza meg segítőjét – mondja Bálint doktor. – Ha egy várandós azt kérdezi, én kit javasolnék, mindig azt mondom: menjen el a felkészítő program találkozóira, ismerkedjen meg a bábákkal, dúlákkal. Mindenkinek jó, ha tisztában vagyunk a szerepek közötti különbséggel. Az orvos az intimitás és a biztonság határán egyensúlyozik. Ne irányítson, hanem csak figyeljen. Ezt pedig nem lehet trónszékről megtenni.

Szülés változó fényben
Egyre kíváncsibb vagyok a helyre, ahol a nagy dolgok történnek. Elindulunk hát a szülőszobák felé. Útközben vidám gólya mosolyog ránk huncut szemekkel: ő már tud valamit… A négy, külön bejáratú „hagyományos” szobában állítható támlájú, széles szülőágyak vannak, a szokásos eszközökkel körülvéve. Mindenütt nagy gondot fordítottak a világítás megtervezésére: a hangulatlámpától a műtőben megszokott fényerősségig sok fokozat használható, az adott helyzetnek megfelelően. A négy szülőszoba négy színvilág: sárga, ezüstös, kék és rózsaszín árnyalatú falak, függönyök, és az ide illő festmény teszi barátságossá a környezetet.
Az alternatív szülőszobában tágas tér fogad. Kényelmesen elfér a franciaágy, a komód, a kis szekrények, a bordásfal, a szülősámli, a földön a matrac, és a medence.
– Egy szűk szülőszobában az anyának talán eszébe sem jut, hogy mozogjon, sétáljon, különböző testhelyzeteket, eszközöket próbáljon ki. Ezért ragaszkodtunk a nagy, összefüggő térhez. Minden szem előtt van, használható, otthagyható. A kádat a vajúdó nők harmada veszi igénybe, a legtöbben nagyon jól érzik magukat benne. Aki úgy gondolja, szülhet vízben is, nem fogjuk kiparancsolni. A vízben szülés nem veszélyesebb, mint a „szárazföldi”. Amúgy sem kellene félni az elterjedésétől: nincs rá hatalmas „kereslet”, eddig csupán hat kisbaba született a medencében. Az alternatív szülőszobát a családok tizenöt százaléka választotta eddig. Van, aki a kitolási szakaszban már inkább a hagyományos szülőágyra kívánkozik. Hasonló a helyzet a függőleges testhelyzetű szüléssel is. Gondolhatnánk, hogy aki ide jön szülni, az biztosan a szülőszékbe ül, vagy más módon, de nem fekve hozza világra gyermekét. Sok anya mégis ledől az ágyra, legtöbben a férj ölébe, az ő ölelésébe simulnak bele. Ez nagyon jó. Ha érzem, hogy az anya nem ragaszkodik az előre eltervezett menetrendhez, hanem hallgat a testére, akkor tudom, jó úton haladnak a dolgok. Szülés után a kisbaba a szülőkkel együtt marad.

Másnap is haza lehet menni
A szobákban béke honol, mert a kisbabák édesanyjukkal vannak. A kórtermekben egy időben csak egy látogatót lehet fogadni, a pár hónap múlva elkészülő társalgóban majd egyszerre többet is. A csecsemőosztályon csak néhány baba fekszik – bömböl, vagy szundikál.
– Az anya dönti el, együtt szeretne-e lenni a kicsivel, vagy inkább beadja a csecsemőosztályra – mondja dr. Waldinger Katalin, gyermekgyógyász. – Szülés után azonnal lehet szoptatni, a köldökzsinór ellátását sem sürgetjük. Ha nincs rendellenességre utaló jel, nem szakítjuk el a kicsit az édesanyjától. A vizsgálatok, a vizitek, a vérvétel, az oltás is az anya jelenlétében történhet. Ha valaki csak szoptatni akar, rábízzuk, nem kötelező az itatás, a pótlás. Minden kismama megkapja a babája mellé a cumisüveget, amiben öt százalékos cukoroldat van, ha akarja ad a kicsinek, ha nem akarja, nem ad. Ugyanez érvényes a cumira is. Ha sárgaság, vagy más probléma indokolja, hogy pótlást adjunk, hipoallergén tápszert kapnak a babák. A tápszerezést leállítjuk, amint az anyának beindult a teje.
A Szent Imre szülészete talán arról is közismert, hogy akár a szülés másnapján is haza lehet menni. Ennek valóban nincs akadálya, de lehet, hogy a család jobban jár, ha kivárják a négy napos kort, ugyanis az anyagcsere-betegségek szűrését célzó vérminta csak ettől kezdve mutat pontos eredményt. Ha korán megy haza a baba, meg kell szúrni egyszer távozás előtt (ez a szabály), de vissza kell jönnie még egy vérvételre négy naposan. Ha a család negyvennyolc órával a szülés után (vagy hamarabb) kíván távozni, igazolást kell bemutatniuk arról, hogy házi gyermekorvosuk vállalja a szükséges vizsgálatok elvégzését. Ha az újszülött nem egészséges vagy koraszülött, továbbszállítják valamelyik intenzív centrumba.


A kórházhoz kapcsolódó szüléstörténetek:


• A legboldogabb nap


• Végre kibújt Lili


• Egyedül szültem


• Lebegő ülésben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top