Baba

Halasszuk késõbbre!

A baba megszületése után néhány kiló súlyfelesleg természetes, és a szoptatás hónapjai alatt szinte magától eltûnik majd. Ha radikális fogyókúrát tartunk, csökkenhet a tej mennyisége, károsanyag-tartalma azonban növekszik, mert a zsírban megkötött mérgek a háj eltûnésével felszabadulnak.

A szülés utáni labilis lelkiállapotot az álmatlan éjszakák amúgy is eléggé megterhelik, a koplalás még tovább ront a hangulaton. Felesleges naponta a mérlegre állni, és régi ruháinkba préselni magunkat. Sétáljunk inkább nagyokat a babával, és végezzünk rendszeresen könnyű alakformáló tornagyakorlatokat. Egészséges táplálkozással hosszan tartó eredményt érhetünk el, ezzel szemben a kampányszerű diéták után hamarosan visszaszivárognak a koplalva leadott kilók.






Fogyasszunk folyadékot bőségesen!

A várandósság alatt minden második nőnek székrekedése van. A szüléssel nem oldódik meg egy csapásra a probléma, különösen, ha gátmetszés történt, vagy berepedt a gát. Átmenetileg még rosszabbodhat is a helyzet. A bőséges folyadékfogyasztás nemcsak a tejtermelődést segíti elő, hanem a székrekedéssel kapcsolatos kellemetlenségeket is enyhítheti. Igyunk naponta két-három liter szénsavmentes ásványvizet vagy gyümölcsteát, együnk sok gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaterméket és felfúvódást nem okozó zöldségfélét. Egy kiadós séta, napi tizenöt perces torna és az alhas masszírozása is serkenti a bélmozgást.






Némi kényeztetés jár az anyukának!

A has megnyúlt bőre hamarabb visszanyeri simaságát és rugalmasságát, ha a vérkeringést gyengéd masszázzsal fokozzuk. Naponta öt percet szánjunk erre! Körkörös mozdulatokkal dörzsölgessük végig a lábszárat alulról felfelé haladva egészen a köldökig. Legalkalmasabb erre egy puha kefe vagy természetes szivacs. A has bőrét fogjuk hüvelyk- és mutatóujjunk közé, és görgessük a köldök irányába. Ha jólesik, kenjük be egész testünket krémmel vagy testolajjal.






Egészséges étkezés hosszas főzőcske nélkül


Bár a kismama egész nap otthon van, gyakran előfordul, hogy szinte semmire sincs ideje. Egyik szoptatás a másikba ér, a babát nem meri magára hagyni a szobában, amint belép a fürdőkádba, rázendít a kicsi… Kár lenne ilyenkor egy-egy sütit, szendvicset bekapni gyors éhségcsillapítónak. Ehelyett vitamindús, könnyű étkezéssel biztosítsuk a minőségi tejtermelést – és a jó alakot. Félkész és mélyhűtött termékekkel rövid idő alatt tartalmas ebéd készíthető.

Hétvégén magunk is előkészíthetjük a heti menüsort: vásároljunk be, tisztítsuk meg, daraboljuk fel, szükség esetén főzzük (fél)készre az egész hétre való adagot, és dugjuk a mélyhűtőbe. Így csak egyszer áldozunk hosszabb időt a konyhai teendőkre, hét közben percek alatt kész a meleg ebéd. Ha unalmas egyedül enni, társuljunk egy közelben lakó kismamával: hetente egyszer nála vendégeskedünk, egyszer pedig ő jöhet el hozzánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top