Baba

Babakonyha: jönnek a zöldségek

A csecsemõ élete nyolcadik hónapjába lépett, túl van az ételekkel való ismerkedés, a kóstolgatás elsõ lépésein. Mit kapjon enni, mikor és hogyan – erre adunk választ sorozatunkban.




Bár a kanalas ételek még mindig csak kis hányadát teszik ki a baba étrendjének, sok csecsemő már szívesen elfogad egy csésze főzeléket, gyümölcsöt a déli órákban. Az alapszabályokat még mindig tartsuk be: újdonságot csak magában, és ne más összetevőkkel elkeverve tálaljunk. Így megállapíthatjuk, érzékeny-e a gyerek az adott ételre. Anyatejes babának továbbra sem szoptatás helyett, hanem az anyatej kiegészítéseként, szoptatás után adjuk a pépes ételt. Tápszeres babáknál a kicsi étvágyától függően akár két üveges étkezést is elhagyhatunk a nyolcadik hónapban.

Új alapanyagok
A hozzátáplálás első heteiben jelentős változások mennek végbe a kisbaba szervezetében: több emésztőnedvet és enzimet kell termelnie, átalakul a bélflóra, újfajta, emésztést segítő baktériumok telepedtek meg bélrendszerében. Néhány hónap múlva készen áll arra, hogy áttérjen a családi kosztra – feltéve, hogy szülei is egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Hét és nyolc hónapos kor között az eddig bevált krumpli, répa, alma, meggy, őszibarack után bevezethetjük a paradicsomot, a cukkinit, a brokkolit, a tököt és a passzírozott zöldborsót – hogy csak az általánosan használt zöldségeket említsem. Egy kávéskanál étolaj is kerülhet az ételbe: ez jó energiaforrás, és egyben segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását. Egy kevés petrezselyem, metélőhagyma, kapor vagy apróra vágott zellerlevél szebbé és finomabbá teszik a feltálalt ebédet. Ha nem vegetáriánus a család, a baba kaphat kis mennyiségű csirke- vagy pulykahúst a főzelékbe keverve. A gyümölcsök közül sorra kerülhet a körte, a banán és a citrusfélék. A déligyümölcsöket először mindig kis adagban adjuk, mert nem ritka, hogy hasmenést, popsipirosodást okoznak. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy megismerkedjen az apróság a gabonafélékkel. Rizs-, kukorica- vagy búzadarát vízzel, anyatejjel kásává főzve, gyümölccsel ízesítve kínálhatunk neki. Használhatunk instant gabonapelyhet is, de mindig vizsgáljuk meg a dobozon a termék összetételét. Anyatejes babának egyéves kor előtt ne adjunk tehéntej felhasználásával készült terméket! Édességre, kekszre, csokira, sós rágcsálnivalókra továbbra sincs szüksége a kicsinek . Ha élvezi a rágást, kaphat a kezébe kiflidarabot, kenyérhéjat, de mindig legyünk mellette, figyeljük, nem tömött-e a szájába túl nagy falatot.

Pároljuk, ami párolható!
Néhány éve jelentek meg a piacon az elektromos párolóedények. Ezek gőz fejlesztésével rövid idő alatt puhítják meg a rizst, a zöldséget, sőt a húsféléket is. Ugyanerre a műveletre alkalmas az emeletes edény, aminek alsó részében főhet a leves, fölül pedig párolhatjuk a baba zöldségét. Párolásra legalkalmasabb a kukta vagy a gyorsfőző edény. Mindkettő kevés víz felhasználásával dolgozik, az alapanyag itt is gőzben puhul meg. Ez azért nagy előny, mert a bő vízben főzés jelentősen csökkenti az alapanyagok értékes anyagainak mennyiségét: a vitaminok egy része lebomlik, ha hosszan forraljuk az ételt, az értékes ásványi sók pedig kioldódnak a főzővízben. Ha mégis a főzést választjuk, legjobb, ha a főztünk levét fölhasználjuk a baba ételének hígítására, vagy a család ételeihez, mártásokhoz, levesekhez.
Nem kell zsiradékot használni, a nedvdús zöldség a maga eresztette lében is megpuhul. Párolhatunk mikrohullámú sütőben is, vagy egyszerű lábosban, fedő használatával, kis lángon. Nagyon jó, ha rozsdamentes, vastag fenekű edényt használunk, mert ebben egyenletes a hőeloszlás, és fölhevítés után a legkisebb hőfokon tartva is hamar megpuhul az étel. Amíg a babának külön főzünk, természetesen elég a megszokott kis nyeles lábos. Ebben az életkorban azonban nyugodtan adhatunk már a felnőtteknek készült ételek egy részéből: ha krumplipürét készítünk, vegyünk ki egy adagot, mielőtt tejet, vajat adnánk hozzá, ha zöldségleves az ebéd, az abból kihalászott répát és krumplit is kaphatja a baba. Természetesen ez csak akkor érvényes, ha nem főzünk nagyon sósan, túl fűszeresen. A zöldséget, gyümölcsöt adjuk még mindig összetörve. Ebben a korban a legtöbb baba még nem tudja jól „megrágni” a puhára főtt zöldséget sem.

Raktározzunk a téli napokra!
Ha van fagyasztószekrényünk, az ételt elkészíthetjük előre is. Ennek előnye, hogy az alapanyagokat földolgozhatjuk frissen, közvetlenül a betakarítás vagy vásárlás után. Így egészen karácsonyig megőrizhetjük a kora ősz ízeit. Kis mennyiségeket lefagyaszthatunk jégkockakészítő rekeszben, majd ha megfagyott, a kockákat áttölthetjük egy nagyobb tárolóedénybe vagy fagyasztózacskóba. A módszer alkalmas gyümölcspürék fagyasztására, főleg a meggy és a barack érdemli meg ezt az eljárást. Fagyaszthatunk főzeléket és húsfélét külön, előfordulhat, hogy a menü egyik részére van csak szükségünk.

Húsz adag főzelékhez másfél kiló burgonya, egy kiló sárgarépa vagy más zöldségféle szükséges. Húsz adag húspüréhez körülbelül fél kilogramm pulykacombra lesz szükségünk.

Peti ételei: a 8. hónap
Így sikerült hónapról-hónapra alkalmazni a hozzátáplálás elveit egy valódi kisbaba menüjében.





Vártam már, hogy a húst is megkóstoljuk. Én ugyan nem szeretem, és jó sok éve nem is eszem, mégis érdekel, Peti mit szól hozzá. A testvérei imádják, nem kis türelem kell ahhoz, hogy lebeszéljem őket a csupa só, zsír, adalék felvágottakról, virsliről. Baromfiból csak olyat veszek, ami életében kapirgált, azaz nem kizárólag tápot kapott, nyomorult „csirkegyári termék”. Szerencsére már nálunk is kapható ilyen.
Hétvégén együtt ültünk az asztalnál mind az öten, az első fogás csirkeragu volt sok sárga- és fehérrépával, zellerrel. Kivettem a levesből egy jó merőkanállal, a botmixerrel összeturmixoltam, igaz, nem egészen krémesre, hanem úgy, hogy darabkák is maradjanak benne. Peti érdeklődéssel fogadja a kiskanál tartalmát, forgatja a szájában, majd lenyeli. Még jó négykanálnyi lecsúszik. Nem lehet rettentően éhes, mert tálalás előtt félórával szopott. Kicsit azért, hogy béke legyen, miközben terítünk. Meg nem is szeretem, ha farkaséhesen kell ismerkednie valami újjal. Délután nem kap semmit a szopin kívül, nem is látom rajta, hogy kérné. Másnap a reggelinél kap egy kis banánt, hogy ismerkedjen vele, míg én bekanalazom a müzlimet. Továbbra sem ízlik neki, ennyiben maradtunk, amint befejeztük az evést, kap szopit. Ebédre krumplipürét eszünk pulykamellel. A megfőtt krumpliból kiveszek egy kanálnyit, villával összetöröm, keverek hozzá pulykahúst jó apróra szeletelve. Ízlik neki! Igaz, az etetőszékben töltött idő nagyobb része a pempő szétmaszatolása a tálcán, de azt mondom, legyen! Addig én is tudok enni, ráadásul tökéletesítheti a finommozgásait. Ez az én ideológiám hozzá, miért ne lehetne akár igaz is?
A hétköznapok változást hoztak, ahogy Peti betöltötte a hetedik hónapot. Végleg abbahagytam a fejést, és napközben, amikor pótmama vigyáz rá, délelőtt gyümölcspürét kap, almát, üveges őszibarackot, meggyet, körtét. Ebédre leginkább abból kap, amit a „pótcsaládja” is eszik, kivéve, ha semmi nincs a napi menüben, amit már Peti is megkóstolhat. Akkor jöhet a bébiétel. E havi kedvencünk a sütőtökpüré és a sárgarépapüré csirkehússal. Hétvégén a sárgarépás borsóleves az újdonság, ez igazi kedvenc lesz, látom! Másnap az én szívem csücske jön, a brokkoli. Megpárolom, majd főtt krumplival összenyomkodom neki. Persze én is megkóstolom, és így is finom! Végre egy társ az élvezetben, mert a családból senki más nem hajlandó megenni!
Bálits Éva

Fotó: Rátkai Éva

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top