Baba

Babakonyha

Szeressen enni, kedvelje az egészséges ételeket, jusson hozzá a szervezete minden fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz! – minden szülõ valami ilyesmirõl álmodik, amikor elkezdõdik a kanalas étkezések idõszaka a kicsi életében.




Ha már elmúlt féléves a kisbaba, elkezdhetjük a szilárd ételek kóstolgatását. Kínálhatjuk zöldségekkel, gabonafélével vagy gyümölccsel, de ilyenkor nyáron nem esik nehezünkre a választás: a csábító gyümölcskínálat egyértelművé teszi, mivel fog elsőként megismerkedni a baba. Egyszerre csak egy új alapanyaggal kínáljuk, és csak kicsi mennyiségekkel. Legcélszerűbb, ha kezdetben csak néhány kávéskanálnyi friss gyümölcslevet adunk neki. Ha üvegreszelőn reszeljük le az almát, könnyen a kanálba csorgathatunk egy kis levet a csőrén keresztül. Még erre a néhány korty zamatos lére sincs szüksége a csecsemőnek hat hónapos kora előtt. Lehetséges, hogy utána is fintorogni vagy öklendezni fog, de ez természetes és csupán átmeneti idegenkedés. Az erőltetéssel csak ártani lehet! Biztosan nem lesz semmi baja a kicsinek, ha csak néhány héttel később kap gyümölcsöt (vagy bármi mást). Fontos, hogy mindig megfelelő állagú gyümölccsel kínáljuk. Az üveg almareszelővel egészen finom péppé dörzsölhetjük az almát, őszibarackot. Később már az is megteszi, ha csak villával nyomkodjuk szét a puha gyümölcsöt. A keményebb húsúaknál jó szolgálatot tesz a botmixer vagy az aprítógép. Egészen finom pépet készíthetünk ezek segítségével, de meglehetősen buborékos lesz a végeredmény. Keverjük meg néhányszor, és hagyjuk kicsit állni.
Bízzuk a gyerekre, mennyit eszik! Nem várhatjuk el tőle, hogy ötven vagy száz grammot egyen bármiből is, értelmetlen is volna méricskélni. Ha viszont ízlik neki, kaphat még ráadást.
Alapszabály, hogy ne cukrozzuk a gyümölcspépeket, és ne kínáljunk olyan ételeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak! A savanykás ízűek sem szokták elriasztani a gyerekeket, ha nem szoktatták őket édesített ételekhez. A nyers gyümölcspépek többsége percek alatt oxidálódik a tányérban, vagyis barnás színű lesz. Ez semmit sem von le értékéből, hét-nyolc hónapos kortól kezdve pár csepp citromlével ellensúlyozhatjuk ezt a folyamatot.

Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.
1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.
2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.
3. Nyolc-kilenc hónaposoknak jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.
4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.





Meggypép banánnal

Hozzávalók egy nagy adaghoz: egy kisebb banán, kétmaréknyi meggy
Magozzuk ki a meggyet. Mossuk meg a banánt alaposan, majd húzzuk le a héját. Botmixerrel vagy aprítógéppel turmixoljuk össze.
A maradék pépből nagyon finom ital vagy gyümölcsjoghurt készülhet, ne hagyjuk kárba veszni! Koktélgyártáshoz használatos shakerben összerázhatjuk egy kis tejjel vagy gabonatejjel, vagy forralt vízzel ötvenszázalékosra hígított almalével. A leghelyesebb, ha a baba szeme láttára fogyasztjuk el a finom italt, hadd lássa, mit hagyott ki! Ez jóval hatásosabb étvágycsináló, mint a hosszas könyörgés és unszolás.
Hét hónapos kortól

Nyersen vagy párolva?
Valószínűleg könnyebben megemészti a kisbaba, ha főtt vagy párolt gyümölcspéppel kínáljuk. Az összes üveges gyümölcsös bébiétel főtt alapanyagból készül. Így viszont a vitamintartalom zöme kárba vész. Ha egy nagyon rosszul gyarapodó babánál fontos szempont, hogy mielőbb jól tudja hasznosítani az ételt, kínáljuk kezdetben párolt almával. A pelus tartalmából általában látszik, mennyire tudta megemészteni, amit kapott. Ha idegenkedik a nyers gyümölcs ízétől, feles péppel is próbálkozhatunk, vagyis egy kevés nyers reszelt almát keverünk az almakompótpéphez. Bármelyik gyümölcsöt keverhetjük zöldségfélékkel is. Ebben az esetben általában célszerűbb a párolást választani.

Bébidesszert helyett friss gyümölcs
A csecsemőnek nincs szüksége nyalánkságokra, édességre, desszertre. Nem fosztjuk meg semmi lényegestől, ha nem kap üveges csokipudingot, bolti gyümölcsjoghurtot vagy édesített, párolt, készen kapható gyümölcspüréket. Útközben jól jöhet ez is, de még télen is adhatunk majdnem frisset, ha most jól feltöltjük megfelelően adagolt és előkészített gyümölccsel a mélyhűtőt. Jobb, ha természetes, natúr ízeket kedvel meg a baba.

Sárgabarackpüré csirkehússal
Hozzávalók egy bébiadaghoz: 3-4 deka párolt vagy sült csirkehús, egy szem



kajszibarack, egy kisebb alma
A húsfalatkát nyugodtan kiemelhetjük a családnak készített csirkeragulevesből vagy a sütőben egyben megsütött csirkéből. Mossuk meg gondosan az almát és a kajszit, az almát hámozzuk meg, majd vágjuk mindkét gyümölcsöt kisebb darabokra, és a főtt húsdarabbal együtt szórjuk az aprítógépbe. Készítsünk belőle finom pépet. Csak frissen fogyasztható! A barackot és az almát meg is párolhatjuk hozzá, de finomabb és egészségesebb nyersen, s a sok C-vitamin társaságában a hús vastartalmát is könnyebben hasznosítja a gyerek szervezete.
Hét-nyolc hónapos kortól

Őszibarack sárgadinnyével




Hozzávalók egy bébiadaghoz: egy kisebb érett őszibarack, két vékony szelet sárgadinnye, egy evőkanál bio-, cukormentes kukoricapehely (www.biopont.com), pár csepp citromlé
Mossuk meg és hámozzuk meg a barackot, villával nyomkodjuk szét a húsát. A sárgadinnyével tegyük ugyanezt. Keverjük össze a kettőt, de a dinnyéből kis szigetet is építhetünk a tányér közepére. Néhány csepp citromlével megakadályozhatjuk a barack barnulását. Ha már szívesen eszik a kicsi valamivel darabosabb ételt is, ideális megoldást jelent a kukoricapehely. Áztassuk bele a gyümölcspépbe tíz perccel étkezés előtt, ennyi idő alatt szinte teljes megpuhul. Ez ideális megoldás akkor is, ha szeretnénk kalóriadúsabbá tenni az ételét. Zabpelyhet is tehetünk bele, de annak hosszabb áztatásra van szüksége, hogy megpuhuljon.
Nyolc-kilenc hónapos kortól

Inkább kézzel szeretne enni!
Előfordul, hogy a gyerek egyáltalán nem lelkesedik a kanalazásért. Éppen a hat hónapos kornál tovább kizárólagosan szopó babáknál tapasztalhatjuk, hogy tíz-tizenegy hónaposan inkább magukhoz ragadnák a kezdeményezést. Kínáljuk őket tálcára rakott, puha gyümölcsdarabkákkal. Hamar megtanulják, hogy lehet kiszívni a narancsgerezd levét, hogy lehet kiszippantani a szőlőszem belsejét, miként reszelhetik le négy apró, de éles fogukon az almát, banánt. Esetleg meg is mutathatjuk, hogyan kell csinálni, de minden baba magától is rájön. Ha darabosat eszik, maradjunk a közelében, hogy szükség esetén kikotorhassuk a szájából a túl nagyra sikeredett vagy félrenyelt darabokat. A darabos gyümölcsöt egy ideig emésztetlenül látjuk viszont a pelusban. Emiatt nem kell aggódni, egy idő múlva megtanulja alaposabban megrágni, s akkor az emésztés is jobb hatásfokú lesz. Nyolc-kilenc hónapos kortól gabonából készült, édesítetlen rágcsálnivalót is kínálhatunk a gyümölcsök mellé. Kiválóan alkalmas erre a célra a buláta, a kölesgolyó vagy a búzából és amarantból készült tallér. Az sem baj, hogy öntevékenyen beáztatja a gyümölcspépbe, és úgy eszi meg.

Görögdinnye-golyócskák szőlővel
Hozzávalók: egy szelet görögdinnye, hat-hét szem mag nélküli szőlő
Magozzuk ki a dinnyét, majd vájókanállal kanyarítsunk belőle kis gömböket. Keverjük össze néhány szőlőszemmel, de az sem rossz megoldás, ha sárgadinnyegolyókkal egészítjük ki. A nagyobb szőlőszemeket félbevághatjuk és kimagozhatjuk, de az sem baj, ha maggal együtt nyeli le a gyerek. Ha idegenkedik tőle, inkább csak a levével kínáljuk. A dinnyegolyócskák víztartalma igen magas, ezért kiváló szomjoltók. Mivel egészen puha a húsuk, még a teljesen fogatlan csecsemők is ügyesen szét tudják nyomni ínyükkel. A sárgadinnyét előbb magában adjuk, mert viszonylag gyakran okoz allergiát. Figyeljük meg, hogyan reagál rá a baba!
Nyolc-kilenc hónapos kortól

Tejmentes




Őszibarackturmix
Hozzávalók: 1 deci Natumi zabtej, egy érett, puha őszibarack vagy nektarin
Mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöt, majd turmixoljuk össze a hideg zabtejjel. Tartalmas, finom innivaló, akár főétkezésnek is elegendő egy kevésbé jó étvágyú, de szomjas gyerek esetében.
Kizárólag zabból, növényi olajból és vízből készül





Sárgadinnye-szeletkék
Hozzávalók: nagyon érett, puha húsú sárgadinnye
Mossuk meg alaposan a sárgadinnyét, majd vágjuk félbe, magozzuk ki, és vágjuk vékony szeletekre. Ezután vágjuk le a héját, így kínáljuk a kicsinek. Egyéves kor felett azt is megmutathatjuk, hogy rágcsálhatja ki a héjából.
Egyéves kor felett

Hasznos eszközök
Almareszelő: kezdetben ezzel készíthetjük a legfinomabb állagú barack- és almapépet (fellelt ár: 950 Ft)
Vájókanál: formás, babakézbe való golyócskákat kanyaríthatunk vele (fellelt ár: 250 Ft)
Aprítógép: a háztartás egyik legfontosabb gépe. A hagymaaprítástól a mixelésig mindenre jó (9000 Ft-tól)

Ételek: W. Ungváry Renáta
Fotó: Rátkai Éva és Dudás Gusztáv

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top