Baba

Októberi elõzetes

OKTÓBERI SZÁMUNK TARTALMÁBÓL:

Sztármama
Jaksity Kata
„Együtt mégiscsak jobb”
Tiniként iskolát teremtett az öltözködésével – vad, lázadó, extravagáns divatot. Aztán rengeteg tanulás jött, újságírás, televízió és sok-sok munka. Ebbe a korszakba csöppent bele az első fiú, Ábel, és most hét hosszú év után megint itt van egy kisfiú, Bende.

Szoptatás
Számmisztika
Senkinek sem jutna eszébe, hogy akár magát, akár gyerekét puszta számokkal jellemezze: életkor, testsúly, derékbőség, mellbőség, magasság – mindez semmit sem árul el arról, kivel is állunk szemben valójában. Újszülöttek, csecsemők esetében mégis eluralkodnak a számok. Vajon miért?





Szülőszoba
Terepszemle a szülészeten
Díszlet vagy berendezési tárgy?
A szülőszobában vesz először levegőt a gyerekünk. A helyiség berendezési tárgyai, színei sok mindent elárulnak a kultúráról, ahol élünk. Nézzünk hát körül egy hagyományos és egy alternatív szülőszobában. Mi a különbség?

Tanácsadó
Csecsemők – Fluoridadagolás, Pelenkák, Eldugós játékok
Egyévesek : Kötőhártya-gyulladás, A beszédértés fejlődése, Játékok labdával
Kétévesek: Jódháztartás, Féltékeny a telefonra, Őszi játékok a szabadban
Három-négy évesek: Mikor menjünk fül-orr-gégészhez? Ovis gondok, Játékos lábtorna

Gömbölyű dolgok
Mindig csak aludnék!
3 tipp, hogy okosabb legyen a baba
Kukucskálás a pocakba

Kismamakonyha
kétszemélyes adagokkal
Fókuszban a vitaminok
Ügyeljünk a vitamindús táplálkozásra! Annyiszor halljuk ezt a várandósság kilenc hónapja alatt, hogy már unalmas is. Ám arról, hogy miként tehetünk ennek eleget mindennapi táplálkozásunkkal, különösebb méricskélés nélkül is, keveset olvashatunk. Lehet, hogy egyszerűbb inkább kismamavitamint szedni?

Babakonyha
Folytassuk zöldségekkel!
Ha a baba elmúlt hat hónapos, elkezdhetjük az első kalandozásokat az ételek birodalmában. Augusztusi számunkban a gyümölcsökről olvashattak, ezúttal a másik lehetőségről, a zöldségekről gyűjtöttünk össze minden fontosat, és persze néhány receptet.

Hónapról hónapra
Vajki és Bermuda-háromszög
Vajki 15 hónapos
Közös játszótéri kirándulásunkon rögtön figyelmesek lettünk arra, milyen nyitottan közeledik Vajki a többi gyerekhez. Ha elveszik a lapátját, nem sikít, keres magának másikat. Kíváncsi, mint mindig, felfedezőkedve töretlen!

Apaszemmel
Bártol István ökológus-biológus, 32 éves
Egyszerre három gyerek!
Az anyai viselkedés ösztönös. Ezzel szemben a férfiaknál csak az utódnemzési vágy kódolt, így az apai gondoskodás nem ösztönös, hanem tanult viselkedés.

Gyereket szeretnénk
Babacsalogató
Fogamzóképességünket rengeteg tényező befolyásolja. Összeállításunkban az öt legfontosabbról olvashat.

Körkép





Etetőszékek


Asztalhoz ülünk
A meghitt étkezéshez a finom falatok mellett kényelmes körülményekre is szükség van. Már az első kóstolgatásnál alakítsunk ki kellemes légkört, hogy az evés örömforrás lehessen baba és mama számára egyaránt. Helyes szokások, kedves étkezési szertartások kialakításával elősegíthetjük, hogy kisgyerekünk jó evő legyen. Mindehhez válasszuk ki az éppen nekünk megfelelő etetőszéket. A jól használható bababútor sokat segít a mindennapokban – mi pedig segítünk a kis trónszék kiválasztásában.


Családi praktikák
Nyelvtanuló apróságok





A gyerekek játszva megtanulnak két vagy akár több nyelvet is azokban a családokban, ahol az egyik szülő anyanyelve nem magyar. De mi a helyzet akkor, ha a szülő nem használja, hanem kimondottan tanítja gyerekének a második nyelvet? Vajon jó megoldás az óvodai nyelvoktatás?

Az Ajánlóban kismamáknak és kisgyermekeknek szóló aktuális kulturális összeállításunkat olvashatják minden hónapban.
Kismama Extra: a legszebb és legtanulságosabb szüléstörténetek és olvasóink hozzászólásai.
Továbbá: Gyerekszáj, Babafotó-pályázat, Klub hírek, A hónap kismamája

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top