Baba

Babacsalogató

Fogamzóképességünket rengeteg tényezõ befolyásolja. Összeállításunkban az öt legfontosabbról olvashat.

Kevés bonyolultabb folyamat létezik életünk során, mint a fogamzás, a várandósság és a szülés. Ha az ember tudományos alapossággal számba vesz minden tényezőt, amely a szaporodást befolyásolhatja, végül azon kezd csodálkozni, hogy egyáltalán születnek gyerekek. Sajnos ma a párok 15 százaléka hiába vár a gólyára, ezért minden okunk megvan rá, hogy arra bíztassuk a leendő szülőket: vigyázzanak a termékenységükre!

Rendezett ciklus
A petesejt csak akkor termékenyül meg, ha jól működik a „berendezés”, vagyis a nemi szervek és a hormonális rendszer. A nők valamivel jobban tudnak erről tájékozódni, ugyanis ők számtalan látható és érezhető jelből értesülnek termékenységi állapotukról. Ha a havi vérzés egyenletes időközökben jelentkezik, ha nem különösebben fájdalmas, és a távozó vér mennyisége sem tér el a szokásostól, akkor valószínűleg nincs baj. Ám akármennyire egészségesnek érzi is magát, mindenképpen menjen el évente egyszer nőgyógyászati kontrollra, itt fény derülhet olyan problémákra is, amelyek megnehezíthetik a fogamzást.

Hónapról hónapra
A női test minden hónapban felkészül a terhességre. A ciklus első felében a petefészekben nagyjából húsz tüsző indul fejlődésnek, de ezek közül általában csak egy érik megtermékenyülni képes petesejtté. A fejlődő tüszőkben termelődő hormon hatására a méhnyálkahártya megvastagodik, hogy majd be tudja fogadni a megtermékenyült petesejtet. A ciklus közepén az érett tüsző megreped (ovuláció), a petesejt kiszabadul, és a petevezetékbe kerül. Ekkor alkalmas a megtermékenyülésre. A petesejt kiszabadulását követően a tüsző sárgatestté alakul, sárgatesthormont termel. Ha a petesejt nem termékenyül meg, a sárgatest elsorvad, hormontermelése megszűnik, emiatt a méh nyálkahártyája leválik. Ezt éljük meg havi vérzésként.

Testsúly
Sem a soványság, sem a túlsúly nem kedvez a termékenységnek. Túl alacsony testsúly esetén (nagyjából 45 kiló alatt, testmagasságtól függetlenül) elmarad az ovuláció, és a havi vérzés sem jelentkezik. Az ésszerűtlen diéta, még ha nem is tekinthető kórosnak (vagyis anorexiának), károsítja a termékenységet. A testsúly csökkenése mellett hiánybetegségek is fenyegethetnek: a jód hiánya pajzsmirigy működési zavart okoz, ezáltal az egész hormonális rendszert károsíthatja, az E-vitamin és a cinkhiány is meddőséghez vezethet. A túl alacsony fehérjefogyasztás ovulációs zavarokat okozhat, míg a férfiaknál a szelén és a cink hiánya is ronthatja a sperma minőségét. A férfiak tesztoszteron- („férfihormon-”) szintjét csökkentheti a szigorú diéta, de egyben a túl zsíros ételek fogyasztása is.
A kövér nők jó része rendszertelen vagy elhúzódó menstruációs ciklust tapasztal. A megkezdett meddőségi kezelés is kevesebb sikerrel jár az ő esetükben, és sajnos gyakoribb a vetélés, valamint a terhességi, szülés körüli komplikációk aránya is magasabb. 

Az American Society for Reproductive Medicine közleménye szerint a testsúly 5-10 százalékos csökkenése is drámai módon növeli a nők termékenységét. Nem kell tehát a Barbie baba-arányokat megcélozni, elég az életmódváltás: a rendszeres és tervszerű táplálkozás (összevissza nassolás kizárva!) és a testmozgás fokozatos bevezetése a mindennapi életbe!

A testtömegindex
Hány kilótól számítok túlsúlyosnak? 

         testsúly
BMI= ————————————————-
         a méterben megadott testmagasság négyzete

Ha az eredmény magasabb 25-nél, érdemes ésszerű diétába kezdeni. 17 alatti index alultápláltságra utal!


Stresszmentes élet
Ilyen persze nincs, de azért fordíthatunk némi energiát arra, hogy minél kevesebb feszültséget éljünk át. Kezdjük a nehezével: az angol közmondás szerint a legtöbb lakásban lapul egy csontváz a szekrényben – vagyis alig létezik család családi titkok nélkül. A titkok megmérgezik a kapcsolatokat, próbáljuk tisztázni a múltat! Kisebb horderejű, de ugyanúgy mérgező légkört teremtenek a ki nem mondott vágyak, a folyamatosan közöttünk lebegő, de meg nem fogalmazott sérelmek, elvárások. Jobb ezektől megszabadulni! Vegyük a bátorságot, és fogalmazzuk meg, ami bánt, persze, úgy hogy ne tiporjunk bele a környezetünkben élők lelkébe. Ha nem megy „házilag”, kérjük pszichológus, ha kell, képzett családterapeuta segítségét. A folyamatos stressz – sok más kellemetlen mellékhatása mellett – rontja a babavárás esélyeit. A feszültség hatására termelődő adrenalin megzavarhatja a ciklust, és rontja a spermaképződést is. Azt is kimutatták, hogy a stressz károsan hat az immunrendszer működésére, emiatt a vetélésnek is megnő az esélye.
Ha nincs mód a stressz okozóinak csökkentésére, tegyük magunkat ellenállóvá. Ennek egyik útja, hogy megfogadjuk: csak amiatt idegeskedünk, amit befolyásolni is tudunk. A tőlünk független dolgokért izguljon az, akit illet. Az „életszemlélet-váltáson” kívül számtalan stresszoldó módszert elsajátíthatunk (jóga, meditáció, autogén tréning, tánc és más művészi megnyilatkozás), vagy „nyugtató hatású” szolgáltatást vehetünk igénybe (masszázs, szauna, akupunktúra, homeopátia és a többi). Néha a rendszeres, nyugodt és elmélyült olvasgatás is megteszi.

Életkor
Rossz hír, hogy a nő fogamzóképessége a harmincas évek közepétől jelentősen csökken. Előfordulhat, hogy az igen fiatalon szült első gyerek még véletlenül is „összejött”, tíz évvel később pedig már hónapokig, talán évekig kell várni a következő babára. A nők egy életre szóló petesejtkészlettel születnek (nagyjából 800 000 darab vár a sorára), de ezek száma jelentősen csökken, a megtermékenyíthetőségük is romlik, ráadásul az évek múlásával növekszik a hormonzavarok valószínűsége is. Már 35 éves korban sincs minden ciklusban tüszőrepedés. Ezért érdemes mihamarabb orvos segítségével tisztázni a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakat.


Betegség kizárva
Lépjünk túl azon az alapigazságon, hogy az egészséges, jól karbantartott szervezet indul a legnagyobb eséllyel a babavárás felé. Sajnos kevés olyan halandóval osztozunk ezen a bolygón, akinek semmiféle akut vagy krónikus betegséggel nem kell küzdenie. A nőket és a férfiakat egyaránt érintik a nemi úton terjedő, nemi szerveket megtámadó kórok, a gombás fertőzésektől a Chlamydiáig (ide ceruza). Akár a nő, akár a férfi az áldozat, a termékenység látja kárát, majd a terhesség kihordásának esélye is csökken. Jobb, ha a pár egyik fele sem siklik át még az enyhe tünetek felett sem (viszketés, folyás, égető érzés a nemi szervek tájékán). Érdemes mielőbb megszabadulni a kórtól, lehetőleg még azelőtt, hogy átadná kedvesének. Ha fény derül a betegségre, valószínű, hogy a pár mindkét tagját kezelni kell.
Aki krónikus betegségben szenved, többnyire folyamatos gyógyszerszedésre kényszerül. Ez általában nem zárja ki a fogamzást és az egészséges utódot, de már a tervezés időszakában érdemes egyeztetni a szakorvossal. Könnyen lehet, hogy gyógyszert kell váltania, de az is előfordulhat, hogy épp az orvos erősíti meg abban, hogy nyugodt szívvel szedje tovább a szokásos orvosságokat, ne aggódjon a leendő baba miatt. Ma már a legtöbb cukorbeteg, asztmás, allergiás, magas vérnyomásban szenvedő, epilepsziás és reumás nőnek is lehet szinte zavartalan terhességet követően egészséges kisbabája – a speciális terhesgondozásnak köszönhetően.

Hálótippek:
www.focusonfertility.org
www.theafa.org
www.oviklub.hu
meddoseg.lap.hu
www.infertility.hu

Szaktanácsadó: dr. Török Attila
Pannon Reprodukciós Intézet, Tapolca
Tel.: 06-87/510-365

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top