Baba

Árt az anyatejes sárgaság?

Az első hetekben sok változás történik a kisbaba szervezetében. A sárgaság lehet ártalmatlan, de bajt is jelezhet. Veres doktor magyarázatával tisztábban látunk.
Árt az anyatejes sárgaság? Szülés után: lesz még szex!

Árt az anyatejes sárgaság?

– Kislányunk kilenchetes, szépen fejlődik, csak szopik, de még mindig sárga. A kórházban születése után két napon keresztül kékfény-kezelést kapott, de sárgasága azóta sem múlt el. Két héttel ezelőtt háziorvosunk náthás vírusos fertőzés miatt laborvizsgálatot kért. A vérvételnél még mindig magas volt a sárgaságot jelző érték (153), továbbá kiderült az is, hogy nagyon vérszegény a baba. A Kismamában olvastam az anyatejes sárgaságról, és háziorvosunk szerint is ez lehet a baj. Kell-e tennünk valamit?

Árt az anyatejes sárgaság?– Nem biztos, hogy anyatejes sárgaságról beszélhetünk az önök esetében, bár az igaz, hogy ez a leggyakoribb oka egy szépen fejlődő és gyarapodó baba sárgaságának. Az érték is belefér még ebbe a tartományba, amely akár 200 is lehet ilyenkor. Ha az anyatej okozza, nincs teendőjük, hiszen teljesen jóindulatú, magától szűnő jelenségről van szó: az anyatejbe átkerülő női hormonok csökkentik a sárgaságot okozó anyag lebontását a májban. Korábban azt javasolták, hogy ilyenkor hagyják abba három-négy napra a szoptatást, adjanak tápszert. Ezt azonban semmi sem indokolja, éppen ellenkezőleg, szoptasson gyakrabban. Ami viszont aggasztó és szokatlan, hogy a kislánya vérszegény. Ez nem jellemző az anyatejes sárgaságra.

Viszont sárgaságot okozhat az is, ha a gyerek vörösvérsejtjei hemolizálnak, vagyis elpusztulnak, ez ugyanis vérszegénységhez vezet. Minél előbb keressenek fel egy gyermekhematológust.

– A másik problémánk a bukás. A nagyobbik gyerekem, Tamás húsz hónapos, és még mindig bukik. Kevesebbet, mint fél éve, de így is hetente egy-két alkalommal. Mivel az elmúlt hónapokban kétszer volt középfülgyulladása, háziorvosunk refluxra gondol. Ő egy recept nélkül is kapható, refluxellenes szirupot javasolt. A fül-orr-gégész viszont receptköteles savcsökkentőt írt fel. Tudom, hogy ezt nem tudja telefonon eldönteni, de mit javasol mégis?

– Igen, telefonon valóban nem tudom pontosan megítélni, de néhány gondolatot megosztanék önnel. A reflux okozhat visszatérő fülgyulladást, de én először mindig a kevésbé „erős”, kisebb mellékhatással járó készítményt javaslom, s ha ez nem hat, akkor jöhet az erősebb gyógyszer. Általánosságban elmondható, hogy a recept nélküli szer a „gyengébb”, vagyis elsőként ezt célszerű adni, mert nagyon sok esetben ez is elegendő.

 

Árt az anyatejes sárgaság?Cikkünk a Kismama áprilisi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Hogy szokik le az ujjszopásról?
  • Ideális nagymama
  • Válaszd a legjobb ovit!
  • 18 autós babaülés

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top