Baba

5D ultrahang már Magyarországon is

A Semmelweis Egyetemen mutatják be először a készüléket.

A szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikában – a fejlődési rendellenességek korai felismerésében – új távlatokat nyit a világújdonságnak számító 5 dimenziós ultrahangkészülék. A rendkívül korszerű képalkotó abban különbözik a 3D/4D ultrahangkészülékektől, hogy a bonyolultságuk miatt nehezen elvégezhető mérési műveleteket leegyszerűsíti, felgyorsítja és a rutingyakorlatban könnyen alkalmazhatóvá teszi. Ez azt jelenti, hogy gép automatikusan nagy precizitású méréseket képes végezni.

Nem hibázik

A magzat fejlődésének ellenőrzéséhez, a terhességi kor megállapításához fontos a hosszú csöves csontok (comb-, felkarcsont) pontos méretének ismerete. A hagyományos ultrahangvizsgálat során a végtagok hosszának mérésekor számos hibalehetőség fordulhat elő, de ezeket az új készülék teljes mértékben kizárja. Hasonló pontosságú mérésre képes a nyaki redő vastagságának meghatározásakor, amit a Down-szindróma szűrésénél alkalmazunk. Ezeket a méréseket automatikusan a gép végzi, kizárva a vizsgáló hibázási lehetőségét.

Az új készülék alkalmas valós 3 dimenziójú kép megjelenítésére 3 dimenziós tévéképernyő segítségével. Az eddigi 3 dimenziós ultrahangkészülékek a térbeli képet kétdimenziós képernyőn jelenítették meg. Az 5 dimenziós ultrahang-diagnosztikai készülék professzionális képalkotó teljesítményének köszönhetően rendkívül élethű, nagy képernyős 3 dimenziós képben láthatják magzatukat.

A gép speciális tulajdonsága, hogy a 3 dimenziós információ digitalizált „szövettömb” formájában tárolható és továbbküldhető, így a vizsgálat távoli centrumokban, kórházakban a páciens jelenléte nélkül is kiértékelhető.

Májrák is diagnosztizálható vele

A készülék párizsi bemutatása után két hónappal most Magyarországon is debütál. Elsőként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján mutatják be a készüléket egy ultrahang-szimpózium keretében január 27-én.

A gép egyik fő alkalmazási területe a szülészet-nőgyógyászat, de számtalan más területen is használható, mint például pajzsmirigy-, prosztata- vagy májrák korai diagnosztizálásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top