Baba

Először hozott világra csecsemőt egy méhátültetésen átesett nő

Már korábban is próbálkoztak hasonló eljárással, de egyik esetben sem sikerült csecsemőt világra hozniuk a méhátültetésen átesett nőknek.

A világon először hozott világra egészséges csecsemőt egy méhátültetésen átesett nő Svédországban. A szülés még a múlt hónapban zajlott le, és ugyan a baba koraszülött lett, de egészséges, és már hazatérhetett a kórházból édesanyjával.

Mats Brannstrom, a Göteborgi Egyetem szülész-nőgyógyász professzora által vezetett kutatócsoport eddig kilenc nő testébe ültetett be rokon donoroktól kapott méhet 2012 óta. Az átültetés előtt a nők saját petesejtjét termékenyítették meg IVF-technikával (in vitro fertilization), azaz méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel. Az úttörő kutatás során azt tesztelik, lehetséges-e a méh transzplantációja, és szülhet-e így egy nő saját gyermeket.

A kilenc méhátültetésen átesett nő közül kettőből el kellett távolítani a beültetett szervet szövődmények miatt. Azoknak a nőknek a méhébe, akiknek a teste gond nélkül befogadta az új szervet, idén év elején kezdtek el embriókat beültetni a svéd orvoscsoport tagjai. A nők közül kettő már több mint 25 hetes terhes.

Korábban Törökországban és Szaúd-Arábiában is próbálkoztak hasonló procedúrával, de egyik esetben sem sikerült kihordani a magzatot. A méhátültetés azokon a nőkön segíthet, akiknek rákos daganat miatt kellett eltávolítani a méhét, vagy akik anélkül születtek. Ezzel a rendellenességgel 4500 kislány közül egy jön világra, közéjük tartozott a most sikeresen szülő nő is. Ő egy 61 éves barátnőjétől “kapta” az átültetett méhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top