Baba

Így nyugtasd meg saját magadat, ha sír a babád

Az az érzésed néha, hogy egyfolytában sír a pici babád, nem tudsz vele mit csinálni, egyre feszültebb vagy, egyre tehetetlenebbnek érzed magad, és a végén már te is elkezdesz vele együtt sírni jobb híján.

Ettől a baba még frusztráltabb lesz, és egy szép ördögi körbe kerültök. Kezdd azzal a síró baba megnyugtatását, hogy lecsillapítod a saját feszültségedet. Jana Davis terapeuta a következő módszereket ajánlja, amiket könnyű bevezetni a szürke hétköznapokban is.

1. Mozogd ki magadból a stresszt

A tiszta fejhez és feszültségoldáshoz remek út a mozgás. Bármilyen fajta edzés jó rá, csináld azt, amit szeretsz. Ha nincs kire bízni a picit, hogy elmenj otthonról, akkor mozogj, amikor napközben alszik a babád, a nappalidban is ugyanúgy fognak tőle termelődni az endorfin hormonjaid, amiktől jobban érzed majd magad. Nem mellesleg pedig adsz így magadnak 20-30 percet, amikor csak a saját testeddel foglalkozol, amitől úgy érzed, újra a te kezedben van az irányítás.

2. Menj ki a szabadba

Babával otthon lenni elég magányos dolog, amibe könnyen belecsavarodhat az ember lánya. Fogd a babát és menj vele sétálni akár naponta négyszer. Menj emberek közé, korzózz az idegenek között bárhol. Sok anyuka attól tart, hogy ha sír a babája sétálás közben, az majd zavarni fogja a többi embert, de egyrészt majdnem mindegyik baba megnyugszik a babakocsiban, másrészt pedig ne foglalkozz mások véleményével, vagy hogy csúnyán néznek rád, itt most az a tét, hogy ne érezd magad elszigetelve. Ez sokkal fontosabb, mint hogy egy random vadidegen felháborodik a baba sírásától.

Így nyugtasd meg saját magad, ha sír a babád

3. Zenélj neki

Sok babára igaz, hogy megnyugtatja a zene, próbáld ki rajta a kedvenceidet, amiket te is örömmel hallgatsz. Így kicsit oldódsz, mert a zene felszabadít, és lehet, hogy ő is elcsitul az operametáltól vagy bármitől, ami a kedvenced.

4. Keresd a nevetést

Ha a babád nagyjából ugyanabban az időszakban nyűgös és sírós, tervezz akkorra mindig valami olyan teendőt, ami megnevettet, miközben próbálod megnyugtatni. Van olyan anya, aki ilyenkor beteszi a kedvenc vígjátékát és amíg ringatja a babát, addig azon tud kuncogni jókat. A nevetés kitisztítja a fejedből a szorongós és depresszív gondolatokat, így nem leszel olyan frusztrált a baba sírásától.

5. Nagy levegő

Nyilván nemcsak a baba sírása az, ami kikészít idegileg, hanem minden összeadódik: sír, nem alszol eleget, a hormonjaid radikálisan hullámoznak és egyébként is próbálsz az új szerepben, anyaként helyt állni. Nem kevés szorongást idézhet elő ez így együtt egy friss anyában. Vess be légzőtechnikákat, hogy kitisztítsd a fejed: például csukd be a szemed, és tedd mindkét kezed a hasadra, majd lassan és mélyen szívd be a levegőt úgy, hogy érezd, ahogy a hasad felemelkedik, majd ugyanilyen lassan fújd ki a levegőt. A mély és lassú lélegzés relaxáló hatású és segít abban, hogy újra az ellenőrzésed alá vond az érzelmeidet.

Olvass még többet a babák sírásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top