Baba

Babatervező étrend – így alakítsd a táplálkozásod, ha gyermeket szeretnél

A gyermekvállaláshoz jó erőben kell lennie a szervezetnek – mind a leendő anyáénak, mind az apáénak – de nemcsak a terhességhez és szüléshez, hanem már a fogantatáshoz is érdemes előre feltölteni a tested energiaraktárait és vitaminkészleteit. Ha tehát babát szeretnél, lehet, hogy több dolgot is érdemes már hónapokkal a tervezett fogantatás előtt megváltoztatnod a megszokott életviteleden. Mi az étrenddel kezdenénk ezt a változást a helyedben.

 

Különösen manapság fontos, hogy a hétköznapitól eltérő, tudatosan kialakított babatervező étrenddel kényeztesd magad, ha szeretnél teherbe esni, hiszen ebben a mi fogyasztásorientált világunkban rengeteg olyan felesleges és finoman szólva is haszontalan anyagot juttatunk a tartósítószerekkel és egyéb káros dolgokkal teletömött élelmiszereken keresztül a szervezetünkbe, amelyek ártanak a fogamzóképességnek.

Babatervező étrend – így alakítsd a táplálkozásod, ha gyermeket szeretnél

Gazdálkodj a tested energiáival!

Egy babaváró étrend jellemzője, hogy a lehető legnagyobb arányban vannak benne jelen a természetes és tartósítószer nélküli bioélelmiszerek, és változatos, vitamindús ételek szerepelnek benne, ezen kívül pedig még arra is ügyel, hogy ne terhelje meg az emésztést és általában véve a szervezetet. 

De nemcsak a májat és az emésztőrendszert megterhelő zsíros kajákat érdemes visszaszorítani az étrendben, hanem a tejfogyasztást is azoknál a nőknél, akiknél a tej általában puffadást, székrekedést vagy hasmenést okoz, vagyis nagy valószínűséggel laktózintoleranciával küzdenek. Hasonlóképpen egészségtelen az alkohol, a dohányzás, a mesterséges édesítőszerek és általában véve a semmiféle tápértéket nem képviselő cukor fogyasztása, sőt még a rendszeres kávézás is (napi több csészével), ezért ezeket egyszerűen ki kell hajítani az életedből, ha szeretnél minél biztosabban teherbe esni.

Babatervező étrend – így alakítsd a táplálkozásod, ha gyermeket szeretnél

 

 

A teherbeesés sikerességét ezen kívül még sok minden befolyásolja: például a túl magas vagy túl alacsony testsúly, a rendszeres napi stressz, az örökölt és egyéb betegségek, sőt még a túlzásba vitt testedzés is ronthat az esélyeken (és persze nem szabad kifelejteni az apa egészségi állapotát sem a sorból), ezért nem elég pusztán egy jó babaváró étrendre átállnod, hanem ezeket a tényezőket is optimalizálni kell. Ám mielőtt ezt elkezdenéd, mindenképpen vizsgáltasd ki magad orvossal, és tőle kérj tanácsot arra, hogy mit kell tenned a fogantatási esélyeid javításáért, a nyugodt és zavartalan várandósságért, és általában véve azért, hogy egészséges gyermeked szülessen.

Ételek és étrendek teherbe eséshez

A jó babatervező étrendnek két fontos jellemzője van azon kívül, hogy alapvetően bioélelmiszerekből áll: az egyik a rendszeresség – vagyis az, hogy naponta ötször eszel, és minden nap nagyjából ugyanakkor vannak az egyes étkezések –, a másik pedig, hogy változatos – tehát a lehető legtöbbféle táplálék szerepel benne a zöldségféléktől a fehér és vörös húsokon át a halfélékig, magvakig, gyümölcsökig és teljes kiőrlésű gabonafélékig. Ebből tudja ugyanis felvenni a szervezeted azt a sokféle vitamint és ásványi anyagot, amire a fogantatáshoz és terhességhez  szüksége lesz. Nagyon fontos, hogy sok, magas folsav (B9-vitamin) tartalmú ételt egyél (máj, tojássárgája, szója, karfiol, zöldbab, dió, mogyoró), minél több omega-3-zsírsavat juttass a szervezetedbe (hidegtengeri halak, dió, tojás, babfélék, repce-, szőlőmag, tökmag- és olívaolaj, spenót és egyéb, zöld leveles zöldségfélék).

Babatervező étrend – így alakítsd a táplálkozásod, ha gyermeket szeretnél

Ezen kívül nélkülözhetetlen a szervezetednek az elegendő mennyiségű B6-, B12-, C-, D- és E- vitamin, valamint a vas is) Ezeket legjobban olyan ételekből tudod pótolni, mint a lazac, a szárított gombák, a lencse, a póréhagyma, az olajos magvak, a jó minőségű vörös és fehér húsok, búzacsíra, gyümölcsfélék és bogyók (különösen a gránátalma, csipkebogyó, homoktövis, kivi, paprika, ananász és narancs).

Extra vitaminok nélkül nem megy

A szervezet vitamin- és ásványianyagellátottságáért  mindenekelőtt a táplálkozás a felelős.A terhesség  alatt a szervezet vitamin-és ásványianyag igénye jelentősen megnő,  így azt pusztán táplálkozással nehéz lenne fedezni. Ezért fontos, hogy megfelelő terhességi vitaminkészítményeket  is iktass be az étrendedbe, azonban ezt sem szabad csak úgy, összevissza tenni, ugyanis egyes vitaminok túladagolása éppúgy problémát okozhat, mint a hiánya. Ezért mindenképpen tanácsos először szakértővel konzultálnod erről a témáról, és kikérni a véleményét, hogy milyen vitaminkúrát érdemes folytatnod. A vitaminkészítményekkel kapcsolatban egyébként az az általános nézet, hogy egyszerre csak egyfélét szedj belőlük, és ne keverd például a terhesvitamint a multivitaminokkal. A legjobb, ha erről orvostól kérsz szakértő tanácsot!

Még több cikk a babavárásról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top