Baba

6 dolog, ami meglephet az első gyereked születésénél

Bár a terhesség kilenc hónapja alatt biztosan rengeteget olvastál és tanultál a vajúdásról, szülésről és az első hetekről, hónapokról, lesznek még meglepetést okozó események. Ezekből gyűjtöttünk most össze hatot.

Két kitolási szakasz van: Nem, nem arról van szó, hogy ilyen gyakori lenne az ikerterhesség, ráadásul az ultrahangos vizsgálatok ma már tényleg fejlettek – ha két baba lenne a hasadban, azt már kimutatták volna. Arról van szó, hogy a placentát is meg kell szülnöd. Miután a baba kibújt, már nincs szükség az addig őt tápláló méhlepényre, így a pici születése után úgy 30 perc elteltével az újdonsült anyuka ismét tolófájásokat fog érezni, majd pár nyomásra előbújik a placenta is.

 

Pelenkában mész majd haza a kórházból: Vagy ha nem is pelenkában, de alaposan kibélelve alulról. A hüvelyi szülés után úgy hat hétig eleinte nagyobb, utána már csak kisebb mértékű vérzésre kell számítani, így egyes kórházak azt kérik, vigyél magaddal felnőttpelenkát, míg másokban elég egy nagyobb méretű betét is. Úgyhogy készítsd be ezt is a pakkodba, és nem árt, ha van nálad jégzselé is, amivel hűtheted magad, ha szükség van rá.

A mellékhelyiség rémes hely: Főleg császármetszés után tud rémes lenni az első pár nagydolog. De jusson eszébe annak, akit illet: egy nagy hasi műtétet is túléltél sikeresen, ez is menni fog. Tarts ki!

6 dolog, ami meglephet az első gyereked születésénél

Kilenc hónap után hat hét vérzés vár: A babavárás alatt megúsztad a menstruációt, ám szülés után, ahogy fentebb említettük, hat hétig vérezni fogsz. A mázlisták egy kicsit kevesebb ideig. Mielőtt hazamennél a kórházból, általában elmondják, mennyi számít normálisnak, és milyen esetben fordulj orvoshoz. Ez még nem menstruáció, ha a babádat csak anyatejjel táplálod, arra még akár egy évet is várhatsz.

A hasad nem lesz lapos: Mivel a méhed a kilenc hónap során hatalmasra tágult, hogy elegendő helye legyen a babának, idő kell, míg újra öklömnyire húzódik össze. Plusz a bőröd is kitágult ugyanezen okból. Ezért arra ne számíts, hogy rögtön lapos lesz a hasad. Kisebb lesz, de még mindig úgy öt hónapos kismamának fogsz látszani. De ne aggódj, a tested gyorsan regenerálódni fog, így pár hét alatt jelentős lesz a változás méretben és feszességben is.

A tested tudja, mi a dolga: Nem árt, ha kiműveled magad abból, mi mindenre számíthatsz, de a tested akkor is tudja a dolgát, ha nem teszed. Jó, hogy a szülés közben ott van egy egész személyzet, aki próbálja a legbiztonságosabbá tenni a nagy eseményt, de bízz a testedben, hosszú évezredek alatt úgy alakult ki, hogy pontosan tudja, hogyan kell egy babát a világra hozni. Segíts neki abban, hogy hagyod, hadd tegye a dolgát, és ne felejts el lélegezni, átengedni magadon a fájásokat, és átélni, ahogy a tested utat enged egy új életnek – a te kisbabádnak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top