Baba

Már az ovisoknál is előfordul testképzavar – új tanulmány

Valószínűleg mindannyiunk testén vannak olyan részek, amiket nem szeretünk. A nehéz része ennek az, hogy hogyan ne kommunikáljuk a gyerekeinknek kimondatlanul, hogy nem vagyunk kibékülve magunkkal.

Megjegyzéseket teszünk a hasunkra, rosszalló pillantásokkal méregetjük a fenekünket a tükörben, a gyerekek pedig mindezt látják, megtanulják, lemásolják. Az Illinois Egyetem tanulmánya szerint a gyerekek annyira fogékonyak arra, hogy az anyukák hogyan néznek saját magukra, hogy akár már oviskorban is testképzavarral küzdhetnek.

A jó hír az, hogy a tanulmányban azt is találták, hogy a pozitív minta is ugyanolyan erőteljes hatással van a gyerekekre, mint a negatív, úgyhogy a magabiztosságot, önbizalmat, testtudatosságot is hajlamosak ovis korukra már elsajátítani.

 

Azért fontos ez az információ, mert a tudósok azt fedezték fel a kutatás során, hogy a szülők nem feltételezik a gyerekeikről, hogy ilyen kicsi korban már problémáik lehetnek a saját testükkel. Ezért aztán nem is viselkednek tudatosan a gyerekeik előtt, hogy jó példát mutassanak. A legtöbb részt vevő szülő azt mondta, hogy szerinte semmilyen hatással nincs a gyerek testképére az, ahogy anya viselkedik a saját testével kapcsolatban. Közben az anyák 40 százaléka azt írta le, hogy az ovis gyereke szokott a súlyáról beszélni és ugyanolyan becsmérlő szavakkal illeti a testét, mint a szülők a sajátjukat.

Már oviskorban felütheti fejét a testképzavar - új tanulmány

A kutatók azt javasolták, hogy egyrészt semmiképpen se tegyenek a szülők kritikus megjegyzéseket a gyerekük testére, másrészt pedig ne kerüljék el a testképről a beszélgetést a pici gyerekekkel. Inkább emeljék ki a gyerek erősségeit, fizikai képességeit, szép testrészeit, hogy könnyebben alakítson ki a pozitív testképet magában.

A fizikai képességek tudatosítása különösen fontos – sokkal inkább, mint a kinézet – a pozitív testkép szempontjából, mert ezen keresztül tanulják meg a gyerekek értékelni a testüket, szeretni magukat azért, amire képesek. Így alakul ki bennük az a testtudatosság, amiben a testük jó szolgálatot tesz nekik az életben, nem pedig csak egy kirakati bábu, amit mások megelégedésére kell tökéletesre formálni. Mert a test elképesztő és csodálatos dolgokra képes, amik jócskán túlmutatnak azon, hogy lapos-e a hasunk vagy hányas méretű nadrág jó a fenekünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top