Baba

5 dolog, amit tudnod kell a tanítókról

Akármennyi sebből is vérzik az iskolarendszerünk, azért azt el kell ismernünk, hogy a tanítók, tanárok elkötelezetten kitartanak a szakmájuk mellett, és terelgetik egész évben a gyerekeinket.

Erin Guthrie 11 éve tanít elsőtől egészen nyolcadikig, leírta, hogy mi az az 5 legfontosabb dolog, amit a tanárok szeretnének elmondani a gyerekekről iskolakezdés alkalmával:

1. A tanárok szeretik a munkájukat

Igen, stresszes és fárasztó, de közben csodálatos is. Azért mentünk tanítónak, mert szeretnénk minél többet átadni a tudásunkból a gyerekeknek.

2. A legjobbat akarják a gyerekeknek

Biztos, hogy minden tanár egyetért velem, amikor azt mondom, hogy szeretjük a gyerekeket. Néha viszont az az érzésem, hogy a szülők nem tudják, mennyire törődünk a gyerekeikkel. Pedig a legjobbat akarjuk nekik, próbáljuk az életre nevelni őket, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a tudást a fejükbe töltsük, amire szükségük lesz felnőtt korukban. Szeretnénk, ha a szülők bíznának bennünk, hogy amit teszünk, azt a gyerekük érdekében tesszük.

Részlet a Valentin nap című filmből
Részlet a Valentin nap című filmből

3. Tudatosan választunk tanítási módszert

A bizalom nagyon fontos a szülők és a tanítók között, főleg a kis elsősöknél. Megvan annak az oka, hogy milyen napi rutint, milyen feladatokat és milyen sorrendben végzünk el a gyerekekkel. Azzal is tisztában vagyunk, hogy általánosságban nézve mi a normális és mi az, amire oda kell figyelni egy gyerek fejlődésében, ezért szeretnénk, ha nem vennék a szülők személyes támadásnak, ha szólunk, hogy nincs rendben valami a gyerekkel. Együttműködve hamarabb a végére tudunk járni a problémáknak.

 

4. A tanárok más oldaláról ismerik a gyereket

A szülők ismerik a legjobban a saját gyerekeiket, de a tanítók egy egészen más oldalukat ismerik meg, amit a szülők viszont nem látnak. Ahogy a felnőtteknek is van egy munkahelyi viselkedésformájuk, úgy a gyerekeknek is van iskolai személyiségük, ami sok esetben nagyon különbözik az otthonitól. A nyílt kommunikáció épp ezért nagyon fontos a szülők és a tanítók között, hogy jobban megértsük együtt a gyereket.

5. A tanárok szeretnek beszélgetni a szülőkkel

Ha a szülőknek kérdésük van, ne várjanak, annál jobb, minél előbb felkeresik a tanítót. A fogadóórákon minden aggodalmat és félreértést remekül lehet tisztázni. Sajnos a tanítás után rögtön nem biztos, hogy van időnk arra, hogy beszélgessünk, mert a legtöbb helyzetet nem lehet 5 perc alatt megoldani pár mondatban. Ezért ragaszkodunk annyira a szülői értekezletekhez és a fogadóórákhoz, nem pedig azért, mert nincs jobb dolgunk esténként, mint az iskolában ülni és várni a szülőket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top