Baba

A lányodnak nem kötelező megölelni senkit, még az ünnepek alatt sem

„Kislányom, adj egy puszit a nagybácsinak, öleld meg az unokatesódat!” Rettenetes szokás, hogy ráerőltetjük a gyerekekre, hogy öleljék, puszilják meg a rokonokat akkor is, ha nem akarják.

Az ünnepek alatt az ilyen mondatok megszaporodnak, egy éve nem látott rokonokkal hozhat össze a karácsony, többségük olyan, akire a 3-4 éves gyerek nem is emlékszik. Sok rokon idegenebb számára a pénztárosnál, akivel kétnaponta találkozik a sarki kisboltban, mégis arra köteleznék a szülei, hogy megölelje, megpuszilja őket.

Észre sem vesszük, hogy ilyenkor arra tanítjuk a lányainkat, hogy nem rendelkeznek a saját testük felett, és nem mondhatnak nemet egy nem kívánt érintésre, fizikai kontaktusra.

Gondolj bele, hogy amikor azt mondod a lányodnak, hogy tartozik egy öleléssel valakinek, akit egy ideje már nem látott, vagy akitől kapott egy ajándékot, akkor azt tanítod neki, hogy fizikai kontaktussal tartozik bárkinek, aki valami jót tesz érte. Megtanulhatja ebből akár azt is, hogy ha felnőttkorában meghívja egy férfi vacsorázni, akkor tartozik neki a testével.

Dr. Andrea Bastiani Archibald klinikai gyermekpszichológus szerint:

Úgy tűnhet, hogy a beleegyezésen alapuló fizikai kontaktus felnőtt dolog, és nem terjed ki a gyerekekre, de a lányok kiskorukban tanulják meg, hogyan állítsák fel a fizikai határaikat. Azt is kislánykorukban sajátítják el, hogyan várják el másoktól, hogy tiszteljék a testüket. Minél korábban tanítsuk meg nekik, hogy ők dönthetnek arról, kit szeretnének megölelni, megpuszilni vagy akár a kezét megfogni, hogy hamar megértsék, hol a határ. Így vehetik észre később, ha valaki nem megfelelően közeledik feléjük, és így lesz a legjobb esélyük arra, hogy megvédjék a határaikat, hogy tudjanak nemet mondani egy számukra kényelmetlen helyzetben.

Hagyd, hogy a lányod maga döntsön arról, hogy kivel akar fizikai közelségbe kerülni. A legtöbb gyerek természetes módon megöleli, megpuszilja a rokonokat, barátokat, szomszédokat, ami teljesen normális, de ha nem akarja, akkor ne erőltesd. Inkább arra tanítsd meg, hogyan utasítsa vissza a közeledést úgy, hogy az ne legyen bántó a másik számára, hogy kifejezheti magát akár egy mosollyal, pacsival vagy puszidobással. A fő útravaló az kellene legyen, hogy úgy döntsön, ahogy az számára még nem kényelmetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top