Baba

Az anyák nagy része túl korán kezd szexelni a szülés után

A szülés megváltoztatja a testet, a párkapcsolatot, és felforgat mindent körülötted, beleértve a szexuális életedet is.

A szülés utáni első hat hetet szokták mondani az orvosok, hogy még ne éljenek szexuális életet a párok. A legtöbb anyának ebben a hat hétben épp elég baja van a hormonális viharoktól kezdve a felmerülő fizikai fájdalmakon át egészen a kialvatlanságig, és nem is nagyon jut eszébe a szex. Egy új tanulmány szerint azonban a fiatal anyák – az Y generáció – 31 százaléka mégis szexel szülés után sokkal korábban, mint ahogy indíttatása lenne rá.

Márpedig a hivatalos ajánlás szerint leginkább akkor kellene az anyának legkorábban szexelnie szülés után, amikor belül úgy érzi, készen áll rá. A tanulmányban azt találták, hogy az anyák 53 százaléka érzi megfelelőnek az időt a szexre 6 hét után, de majdnem 40 százalékuk mondta azt, hogy sokkal tovább tartott, hogy újra akarjon szexelni a férjével, akár 6 hónap is eltelt a szülés után az első alkalomig.

szülés után szex

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Akár hat hét, akár hat hónap alatt érzed magad késznek arra, hogy újra szexuális életet élj, hallgass a belső késztetéseidre, és állj készen rá mentálisan és fizikailag. A tested és lelked tudja, mire van szüksége.

Diana Spalding szülésznő szerint nagy probléma, hogy ilyen sok huszonéves nő szexel szülés után azelőtt, hogy igazán szeretné.

Először is, ha a nőnek szülés közben sérülései lettek, azoknak időt kell hagyni, hogy begyógyuljanak rendesen, mert a túl korai szex tovább ronthatja az állapotát. A szex érzelmi vonzata is rendkívül fontos, ha úgy érzi a nő, hogy kötelező szexelnie, mert nagy rajta a nyomás, akkor az nincs rendben. Az egészséges, örömteli szülés utáni szex csodálatos dolog, de ez csak akkor valósul meg, ha az anya nem kötelességként éli meg.

A szülésznő szerint nem lenne szabad, hogy a társadalmi nyomás vagy a férj elvárásai befolyásolják az anyákat. Itt az ideje, hogy nyíltan kommunikáljanak a párok, és őszintén beszéljenek a szükségleteikről és vágyaikról, amibe beletartozik az is, ha szülés után még nem akar szexelni az anya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top