Baba

Ezért utasítják el a bankok a babaváró hitelt igénylőket

Nem minden házaspár megy át a rostán.

Július 1-jétől igényelhető a 10 millió forintos babaváró hitel. A kölcsön iránt érdeklődők egy része azonban kénytelen csalódottan távozni a bankból, mert a pénzintézet elutasította az igénylésüket.

A bankok ugyanis nemcsak a kormányrendelet előírásait veszik figyelembe, hanem saját szabályzatukat is, így akár szigorúbbak is lehetnek a feltételek. Mivel egy szabad felhasználású kölcsönről van szó, amelyhez nem kell ingatlanfedezet, a bankok igyekeznek biztosra menni, hogy az adós később is fizessen – írja a Népszava.

Néhány példa, hogy min bukhat a babaváró hitel:

  • A férjnek csak határozott idejű munkaszerződése volt. Egy másik banknál ez nem volt probléma. De mivel volt egy korábbi munkáltatói kölcsöne, a 10 milliónak alig több mint felét ajánlották meg. Viszont a baba bármelyik nap megszülethet, és még mindig nem kaptak pozitív visszajelzést.
  • A bankok nem díjazzák, ha a várandós kismama veszélyeztetett terhesként táppénzen van, a táppénzt csak kisebb arányban számítják be.
  • Az sem egységes, az adós jövedelmének mekkora százaléka lehet a kölcsön havi törlesztője. Általában 50 százalék a limit, de több bank 35-40 százaléknál húzza meg a határt. Ezért érdemes egy kalkulátort használni, és figyelembe kell venni a meglévő kölcsönök (áruhitel, személyi hitel, diákhitel) törlesztőjét is.
  • A kormányrendelet szerint azok is felvehetik a babaváró kölcsönt, akik korábban felkerültek a rossz adósok listájára, de már rendezték a tartozásukat (passzív KHR). Ám ezeket az igényléseket szinte egyetlen bank sem fogadja be.

A bankok nem túl bőbeszédűek, hogy hány ügyfelet utasítottak el, a lap konkrét kérdéseire egyik pénzintézet sem adott konkrét választ. Annyi derült ki, hogy leggyakrabban a túlzott eladósodottság játszik közre, illetve az, ha a meglévő hiteleket nem törlesztik rendesen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top