nlc.hu
Baba
Soha ne bökdösd a nőt szülés közben!

Soha ne bökdösd a nőt szülés közben!

Fontos és lényegre törő tanácsokkal látja el a dúla azokat a férfiakat, akik bemennek a feleségükkel a szülőszobára.

A szülés nem egy fesztivál, hogy mindenki ott ugráljon lelkesen a szülő nő körül, de kétségtelen, hogy sok esetben jó, ha jelen van a születendő gyermek apja is, hogy segítsen az anyának. Megan Davidson dúla, a Your Birth Plan: A Guide to Navigating All of Your Choices in Childbirth című könyv szerzője is bátorítja az apákat, hogy vegyenek részt a szülésen, de nem mindegy, hogy mit csinálnak közben. Ha igazán támogatni akarja egy férfi a nőt szülés közben, akkor a dúla a következőket nem javasolja a szülőszobán:

Ne vágj arcokat!

A szülés egy fizikai élmény, olyan dolgokat is láthatsz közben, melyekre nem vagy felkészülve. Fontos, hogy uralkodj magadon, és ne üljön ki esetleg az undor az arcodra.

„Nagyon fontos, hogy az apa odafigyeljen, milyen arcokat vág – figyelmeztet Davidson. – Sokszor látom, ahogy elönti az undor, a sokk vagy az ijedtség a férfiak arcát, ez pedig az anyának rendkívül rosszulesik, ha pont akkor pillant a párjára. Azt olvashatja le belőle, hogy nem örül az apa a baba érkezésének.”

szülés apa szülőszoba

Részlet a Felkoppintva című filmből (Forrás: iMDb)

Ne mutasd ki, hogy ideges vagy!

Nyilván stresszes egy szülés az apa számára is, mégis az a jó, ha legalább kifelé nyugodtnak mutatod magad. Elég, ha egyszerre egy szülő pánikol, és ezt hagyd meg az anyának, akinek épp fájdalmai vannak. Légzőgyakorlattal, egyperces meditációval rengeteget segíthetsz magadnak, ezáltal pedig az anyának.

Ne csak mondd, hogy lélegezzen!

Bár jó tanács, hogy lélegezzen, de még jobb, ha együtt lélegzel vele. Ha a fájás alatt felszínesen, gyorsan kapkodja a levegőt az anya, akkor ne rászólj, hogy mélyebbeket lélegezzen, hanem tedd a mellkasára a kezedet, és hangos, mély lélegzeteket vegyél, hogy elkezdjen utánozni.

Ne bökdösd szülés közben!

Nem minden érintés jó érintés Davidson szerint: „Egy érintés lehet gyengéd és támogató, és lehet támadó vagy ideges. A szülő nő érzékei pedig annyira kiélesednek, hogy egy durvább érintésre meglepő agresszióval reagálhat.”

A dúla azt javasolja ezért, hogy ha megérinted az anyát szülés közben, akkor mindig teljes tenyérrel tedd, mert ha csak az ujjaiddal érsz hozzá, bökdösésnek veheti, és még a végén eltöri az ujjadat miatta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top