Baba

Gyerek mellett ne csodálkozz, ha folyton lebetegszel

Egyszerű a képlet: a gyerekek hazahoznak olyan kórokozókat az oviból, iskolából, melyekkel egy gyermektelen ember kevésbé találkozik.

Jön az iskola, kezdődik az ovi, úgyhogy készítsd fel magad lelkileg, hogy szülőként te is többet leszel beteg, mint a nagy átlag. Kezdd el erősíteni az immunrendszeredet gőzerővel, ha nem akarsz minden egzotikus vírust elkapni a gyerekeidtől.

Egy 2009-es kutatás során azt találták, hogy egy év leforgása alatt a családok 16 különböző vírussal találkoznak, és hogy a két-háromévesek hajlamosabbak a vírusos takonykórra, mint a nagyobbak. Ahol pedig folyamatosan szivárog a takony, és 16 különböző vírus kering, ott a felnőttek sem ússzák meg szárazon.

beteg gyerek szülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mindez nem azt jelenti, hogy a kicsi gyerek meg is betegszik az összes vírustól, sok esetben csupán hazaviszi, mint egy trójai faló, hogy aztán a vírus ráugorjon a többi családtagra. Van, hogy a gyereknek csak kicsit folyik az orra, és köhécsel ugyanattól a vírustól, amitől apa egy héten keresztül magas lázzal fekszik.

A kutatók szerint emiatt aztán nagyon nehéz a családi betegségeket vizsgálni, mert nem tudnak saját magukról egzakt adatokat jelenteni az alanyok, nem tudják megjelölni pontosan a vírusgazdát, hiszen a vírushordozó gyereknek láthatóan kutya baja, a szülők meg alig látnak a betegségtől.

Az biztos, hogy azért betegszenek meg a szülők többször, mint mondjuk az óvónők, akik akár még több időt is töltenek a gyerekekkel, mert a szülőséggel együtt jár a mindenféle testnedvek törölgetése.

A gyerek simán az arcunkba tüsszent, beletörli a pólónkba a taknyát-nyálát, kitöröljük a fenekét, és még ki tudja, hányféleképpen érintkezünk a fertőzésveszéllyel. Persze nem lehet csak a gyerekeket hibáztatni, nem tehetnek róla, hogy keringenek a vírusok körülöttük, inkább a szülőknek kellene tudatosabban odafigyelni a saját egészségükre.

A probléma része az is a kutatók szerint, hogy a szülők általában keveset alszanak és nem mozognak eleget, ami miatt gyengébb az immunrendszerük. Igaz, hogy a kevés alvással nehéz bármit tenni, ha nem alszik még rendesen a gyerek éjjel, de a mozgásra és immunerősítésre rá lehet feküdni, és felkészülni a következő hónapokban érkező vírusdömpingre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top