Baba

„Mennyi vér számít soknak?” – Az internet helyett az orvost kérdezd, ha beteg a gyerek

De tényleg, csak csendben vidd el orvoshoz, ne az interneten kérdezd a többi anyát, hogy mi baja a gyerekednek.

Hányszor láttunk már olyan posztokat a közösségi oldalakon, hogy: „A gyerekem egész éjjel hányt, nem aludt semmit, 40 fokos láza van. Mit csináljak?” Az egyetlen helyes válasz erre: vidd el orvoshoz!

Mára tömeges lett ez a jelenség, minden egyes anyukás csoportban így megy: egymás gyerekét diagnosztizálják az anyák, akiknek ugyanúgy fogalmuk sincs az orvoslásról, mint bárki másnak, akinek nincs erről diploma a zsebében. Egy négygyermekes anya akadt ki ezen, és alaposan megmondta a magáét:

Négy gyerekem van, teljesen jóindulatból adom ezt a tanácsot: ha más anyákkal akarnád diagnosztizálni a gyereked, akkor ne tedd. Ahelyett, hogy vadidegen embereknek leírnád a gyerek tüneteit, csinálj valami egészen mást, aminek van értelme is: vidd el orvoshoz. Tudom, hogy nem kellemes az orvosi váróban üldögélni vagy a sürgősségire menni szombat hajnalban, megértelek, pontosan tudom, mennyire nehéz helyzet, amikor a gyerek beteg.

gyerek betegség orvos internet

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mégis, el kell mondanom, hogy az online anyukás csoportok nem arra vannak, hogy megvizsgálják a gyerekedet, felállítsák a diagnózist és megmondják, hogyan gyógyítsd meg. Ne felejtsd el, hogy a gyerek egészségével, ha nem az életével játszol, jobb ezt a szakemberekre bízni.

A négy gyerekemmel határozottan tapasztalt anyának érzem magam, a legtöbb betegséget már levezényeltem itthon, amit gyerek elkaphat. Mindig összeszorul a gyomrom, ha meglátok egy ilyen posztot valamelyik anyacsoportban, amiben a képen egy kétéves gyerek hányása, és a kérdés hozzá az anyától: 

Mennyi vér számít soknak?

A gyereked betegsége, lehet, hogy egy sima hányós vírus, ami normális ebben az évszakban. De mi van, ha nem az? Mi van, ha valami komolyabb és sürgősebb baja van? Mi van, ha nem múlik el attól, hogy az egyik anya azt javasolja, hogy egyen húslevest, a másik pedig azt, hogy adj neki gyömbért, aztán ezen még jól össze is vesznek?

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, csak szeretném, ha eljutna az üzenet, hogy a legmegfelelőbb ember, aki a gyereket diagnosztizálhatja, egy igazi orvos. Menj el szépen a rendelőbe egy olyan gyerekdokihoz, aki sok évig tanulta a szakmáját pont azért, hogy beteg gyerekeknek segítsen. Ne a helyi anyáktól kérdezd, hogy milyen csodamódszerekkel gyógyítsd meg a gyereket, hanem az erre szakosodott embertől: az orvostól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top