Baba

Akinek nincs gyereke, az csak önző lehet

Nagy divat lett manapság szidni azokat, akik nem akarnak gyereket vállalni.

Dr. Rachel Chrastil történész szedte össze azokat a mítoszokat, melyek a gyermektelen nők körül keringenek. Negatív sztereotípiák ezek, általában minden bizonyítékot és alapot nélkülöznek, maximum arra jók, hogy megalázzák azokat, akik más döntést hoznak – jelen esetben azt, hogy nem vállalnak gyereket.

Akinek nincs gyereke:

1. Abnormális

Tény, hogy az emberek többsége vállal gyereket az élete egy bizonyos pontján, de azért nem annyira ritka az sem, hogy valakinek – bármilyen okból – nincs gyereke. Chrastil szerint az amerikai nők 15 százaléka úgy éri el a 45 éves kort, hogy nem szül gyereket. Ez nagyjából azt jelenti, hogy hétből egy nőnek nincs gyereke, ami több, mint mondjuk a balkezesek száma.

2. Önző

A mítosz, miszerint a gyermektelen emberek mind önzők, abból fakad, hogy a szülői szerep rengeteg áldozattal jár, amit legtöbben összekevernek az önzetlenséggel. A szakember szerint az önző ember akkor is önző marad, ha gyereke születik, ahogy az önzetlen sem változik át önzővé attól még, hogy nem akar gyereket. A kettő egyszerűen nem függ össze.

gyermektelen sztereotípia mítosz

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

3. Feminista

Általános tévhit, hogy bezzeg, amíg nem volt ilyen erős a feminista mozgalom, addig minden nőnek volt gyereke. Chrastil – történész lévén – rögtön tudna hozni erre ezer cáfolatot.

„Valóban változott a történelem során a nők szülési hajlandósága, de nem olyan nagy mértékben, mint gondolnánk. Az 1500-as években például a nők 15-20 százaléka nem ment férjhez, ami azt is jelentette, hogy nem szültek gyereket.”

A viktoriánus kortól kezdve pedig már rendszeresen használtak a házaspárok kezdetleges fogamzásgátló eszközöket, hogy ne legyen minden együttlétből gyerek.

4. Nem teljes az élete

Hányszor hallhattuk már, hogy csak gyerekkel lehet teljes egy nő élete, és természetellenes, ha valaki nem szül. A szakember szerint nincs arra egyértelmű, tudományos bizonyíték, hogy a szülők elégedettebb, teljesebb életet élnének, mint a gyermektelenek. Nem mindenki ugyanattól az élethelyzettől lesz boldog – ezt nem árt szem előtt tartani.

Azt se felejtsük el, hogy a legnagyobb elmék között rengeteg olyan ember van, akinek nem volt gyereke, de teljes volt az élete, és nagyszerű dolgokat vitt véghez, csak hogy pár példát említsünk: Jézus Krisztus, Julia Child, Francis Bacon, Beethoven, Teréz anya… és még sorolhatnánk. Számoljunk le a mítoszokkal, sztereotípiákkal, előítéletekkel és tévhitekkel, mindenki törődjön a saját életével és gyerekével, azzal ártunk a legkevésbé egymásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top