Baba

Újabb műtéten estek át szétválasztott sziámi ikrek

Rukaya felépülésének mértékéről továbbra sem mernek nyilatkozni az orvosok.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár „Operation Freedom” elnevezésű műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.

(Fotó: Cselekvés Alapítvány)

Rukaya koponyacsontpótláson esett át december 3-án, a műtétet dr. Csókay András és dr. Valálik István idegsebész, illetve dr. Pataki Gergely plasztikai sebész végezte. A kislánynál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében.

(Fotó: Cselekvés Alapítvány)

Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető – írta közleményében a Cselekvés Alapítvány.

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültettek be az orvosok, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni.

(via)

(Kiemelt kép: Cselekvés Alapítvány)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top