Baba

Tisztázzuk végre: elég a nyilvános szoptatás témájából, a gyereket felejtitek el benne

Te egyetértesz ezzel a véleménnyel?

Tavaly előtt két olyan esetről harsogott a sajtó, amelyben a fő téma a nyilvános szoptatás volt. Az egyikben egy édesanya egy strand medencéjében állt neki szoptatni, a másikban anyuka egy pláza zsibongó „utcáján”, vagyis azon a területen, ahol ezrével futkosnak emberek reklámtáskákkal, csinálta ugyanezt. Ilyenkor persze azonnal kettévágódik az ország: jönnek az anyukapártiak és az anyuka tettét ellenzők, és jól egymásnak esnek.

Fotó: iStock

Félve tenném fel a kérdést: egyszer, csak egyetlenegyszer bárkinek is ebben az egészben valaha eszébe jutna már végre a sztorik elsődleges főszereplője? A baba, könyörgöm. Őrá nem gondol senki? Úgy tűnik, rendre elfelejtjük őt..

Pedig jó lenne ezt az aspektust is egy kicsit körüljárkálni: A legutóbbi országos muri a nyilvános szoptatás témakörében az volt, hogy leültették Szinetár Dórát szoptatni egy park kellős közepébe egy vállalhatatlan gatyában, hogy arról beszéljen és azt mutassa is be, milyen fontos is a szoptatás. Nos, a tények makacs dolgok, a szoptatás szerintem is állati fontos, csak épp ne keverjük össze a szezont a fazonnal, mert a szoptatásnak csak az egyik válfaja az, amikor ezt nyilvánosan tesszük.

A szoptatást NEM KELL PROMÓZNI! Az édesanyák a teljes terhességük alatt körülbelül ezer helyről kapják a képükbe, hogy ha majd megszületik életük értelme, anyatejjel kell őt táplálni. Éljen a szülés utáni depresszió első kiváltó eleme, ha az anyukának nincs teje, ha fejre áll, sem indul be a tejtermelés, és ne adja ég, muszáj bemennie egy patikába tápszert venni. Lehetőleg napszemüvegben, csadorban és lesütött szemekkel, mert még a végén meglátja valaki, aki őt jól kioktatja. Doszt elég, ha a gyógyszertáros úgy néz majd rá, mint a terroristára.

A szoptatás jó dolog, és én pontosan tudom: az az édesanya, aki gyermeket hoz a világra, mindent meg fog tenni azért, hogy így táplálja a babát. Minden édesanya. Akinek pedig nem sikerül a próbálkozás, az is fel fog nevelni egy teljesen vidám, életerős és boldog babát, mert az égvilágon nincs több rizikófaktor egy tápszeres baba bármilyen megbetegedésében, mint az anyatejes bébiében. Pont.

Ha kíváncsi vagy a blogger a további blogbejegyzésére, látogass el Bouvet oldalára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top