Baba

A nyugdíjasokra panaszkodunk, közben meg a csecsemők azok, akik fittyet hánynak a karanténlét szabályaira

Teli a közösségi média utcán sétáló vagy éppen lazán piacozó idősek képeivel, közben meg egy náluk is sokkal felelőtlenebb generációról mindenki megfeledkezett. A csecsemők magasról tojnak a koronavírusra, és járványhelyzetben is ugyanúgy folytatják az életüket, mintha mi sem történt volna.

Mi az nlc-n is foglalkoztunk már azzal, mennyire nehéz meggyőzni idős szüleinket vagy nagyszüleinket arról, hogy a járvány idején tényleg maradjanak otthon, és hagyjanak fel az olyan szokásaikkal, hogy naponta járnak a piacra friss kenyérért. Ezer és ezer oka lehet annak, hogy egy nyugdíjas még globális pandémia idején is azt választja, hogy nem marad a négy fal között, de ebbe most inkább nem is mennék bele, mert ez a cikk nem róluk szól. Ugyanis van az időseknél egy sokkal makacsabb réteg, melynek tagjai egyáltalán nem értenek a szép szóból, nem fogják fel a járványhelyzet súlyát és ugyan próbálhatjuk nekik a lehető legrészletesebben kifejteni, hogy miért baj az, ha fittyet hánynak a karanténlét legalapvetőbb szabályaira, ők magasról tesznek rá. A médiában jelenleg nem kapnak elég teret, senki sem panaszkodik rájuk, ugyanis makacsságukat és a karanténbéli illemszabályok felrúgását elképesztő cukisággal ellensúlyozzák. Ők a csecsemők, akik ehhez hasonló arcot vágnak, ha megpróbálod elmagyarázni nekik, hogyan kellene viselkedniük a karanténban.

A nyugdíjasokra panaszkodunk, közben meg a csecsemők azok, akik fittyet hánynak a karanténlét szabályairaA social distancing nem működik

Ha utcán vagyunk, ha lakásban, a csecsemők egyszerűen képtelenek tartani magukat az egymás között ajánlott másfél-két méteres távolsághoz. Ha eltávolodsz tőlük, nemtetszésüknek riasztó gyorsasággal adnak hangot, méghozzá igen komoly hangerővel. Ráadásul ők nemcsak közel akarnak lenni az emberhez, hanem extrém közel. Gyakorlatilag az egyetlen póz, ami hosszú távon működik, ha felveszed, és szorosan magadhoz öleled a csecsemőt. Ideális táptalaj ez vírusfertőzéshez.

Tüsszentés/köhögés

Pont nemrégiben jelent meg egy tanulmány arról, hogy a tüsszentésünkből vagy köhögésünkből születő cseppfelhők akár nyolcméteres távolságra is elszállhatnak, sőt extrém esetben akár 110 kilométer/órás sebességgel is szétrepülhetnek, így járványhelyzetben fokozottan érdemes figyelni arra, hogy lehetőleg a könyökhajlatunkba tüsszentsünk/köhögjünk, ezzel is védve a körülöttünk élő embertársainkat. Sejtettem, hogy ezt komoly kihívás lesz elmagyarázni az öt hónapos kislányomnak, aki még azt se tanulta meg, hogy legalább a tenyerébe tüsszentsen/köhögjön, sőt egészen mindennapos dolog nálunk, hogy telibe tüsszenti az arcomat. Tegnap például akkor akadt ki a belső karanténriasztóm, amikor a kiscsaj az ebédlőasztalnál az ölemben ülve lazán fullba tüsszentette az ebédemet, márpedig egy adag sült hekket nem olyan egyszerű ám fertőtleníteni…

El a szájtól a kezeket

Karanténban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minél ritkábban érjünk a kezünkkel a szemünkhöz, az orrunkhoz vagy a szánkhoz, és igyekezzünk minél ritkábban piszkálni őket. A csecsemők kedvenc hobbija ugyanakkor az úgynevezett szájöklözés, vagyis ők nemcsak, hogy hozzáérnek a szájukhoz, hanem félig vagy teljesen bekapják az öklüket, és képesek azon csámcsogni akár hosszú perceken át. Súlyosan felelőtlen viselkedés, amiről még a járvány idején sem hajlandók leszokni.

A kézmosás hiánya

Mivel a kezük a nap jó részében a szájukban van, az onnét  kikerülő nyálmennyiséget természetesen szétkenik maguk körül, és ember legyen a talpán, aki ezt bírja fertőtlenítőkendővel. Gyakorlatilag mindent végigtaperolnak maguk körül az apró, nyálas kezecskéikkel, és a sok figyelmeztetés ellenére eszükbe nem jutna, hogy maguktól megmossák a kezüket. Természetesen lehet segíteni nekik ebben, de nincs benne köszönet: a kislányom például heves ordítással reagál rá, amikor a kezeit a csap alá teszem. Nem működnek együtt a vírus elleni harcban.

Valami pozitívum

Bár a csecsemők képtelenek viselkedni karantén idején, és adott esetben képesek lehetnek köznyugalom zavarására alkalmas pillanatokat előidézni például a takarás nélküli tüsszentéseikkel, a jó hír az, hogy magát a karantént elég jól bírják, és nincs igényük arra, hogy kijárjanak a lakásból/házból, ezért a #maradjotthon szabályát jól tartják. Nem hiányzik nekik a nagypapa/nagymama, nincsenek barátaik, vagyis a szociális életük karanténban is majdnem ugyanolyan sivár marad, mint korábban. Mivel nem tudnak járni, önállóan képtelenek megszegni a karanténszabályokat, így deviáns viselkedésükkel csak a négy fal között találkozhatunk.

Cikkünk paródia.

nlc.kapcsolódó

Ezt ne csináld, ha vendégségbe mész egy babához

Beintett a baba az ultrahangon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top