Baba

Ezért dönt úgy sok anya, hogy visszamegy dolgozni szülés után pár héttel

Értetlenkedő kommenteket kapnak az anyák, akik szülés után szinte rögtön dolgozni kezdenek a home office-ban. Elmagyarázzuk, miért teszik ezt.

Egy közösségi oldalon érte kritika egy apa szájából az anyákat, akik visszamennek dolgozni pár héttel a szülés után, kihasználva a most még sok helyen aktív home office lehetőséget. Az apa kifejezte értetlenségét és azt írta, hogy nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, hiszen az anyának csak a babára kellene koncentrálnia. Egy frissen szült, otthonról dolgozó anya ismerősömet kértem meg, hogy magyarázza el, mi áll a jelenség mögött.

„Előre leszögezem: én sem értek egyet saját magammal, hogy visszatértem a munkához két héttel a szülés után. Minden vágyam az lenne, hogy más dolgom se legyen, csak azzal törődni, hogy mikor jön a következő szoptatás és hány pelenkát kell még venni. De sajnos arra kellett jutnom, amikor döntenem kellett, hogy az egész családnak az lesz a jobb, ha szinte le sem teszem a munkát.

Nem azért, mert karrierista vagyok, vagy mert önző módon törtetek, hanem azért, mert kell a pénz, és nem engedhetem meg magamnak, hogy kockáztassam a helyemet a szülés miatt a munkahelyen.

Az anyák visszatérnek pár héttel szülés után dolgozni

Az anyák sem ilyen babázást képzeltek el maguknak, de a muszáj nagy úr (Kép: Pexels)

Mert ez van, akármennyire is nyomják, hogy szüljünk még sok babát, valójában aki kiesik a munkahelyéről a CSED (csecsemőgondozási díj, lánykori nevén terhességi-gyermekágyi segély – a szerk.), GYED/GYES alatt, annak nem biztos, hogy lesz helye visszatérni. Legalábbis az ilyen nagy, kapitalista cégeknél, ahol én is dolgozom, ez így megy. Felvesznek a helyedre valakit, amíg otthon babázol, aztán mikor visszamennél, széttárják a kezüket, hogy az a pozíció már nem elérhető, felajánlanak valami rosszabbat esetleg, de sok esetben ott találod magad munka nélkül.

Most, hogy a home office-ra hosszabb távon berendezkednek a nagyobb cégek a vírus miatt, egyre többen gondolkodnak hasonlóan, hogy otthonról el tudják látni baba mellett is a munkájukat, így a pénz sem lesz kevesebb a családi kasszában, és a helyük is megmarad a munkahelyen. Hidd el, egyik anya sem erre vágyott, aki az újszülöttet ringatva üti a billentyűzetet, de általában, aki így dönt, a család és a gyerek biztonságát tartja szem előtt.

Rengeteg családban ugyanis sokat számít az a 30 százalékos bevételkiesés is, amit a CSED jelent.

Értem az apa értetlenkedését, neki biztos olyan jövedelme van, amiből el tudja tartani a családját akkor is, ha anya kevesebbet keres, sokunknak azonban nem adatik meg ez a luxus, és ahhoz, hogy ne kelljen nagyon összehúzni magunkat anyagilag, jobb megoldás jelenleg az, ha otthonról dolgozhatunk a baba mellett. Egyébként szerintem könnyebb egy újszülött mellől dolgozni így, mert sokat alszik nap közben, egy másfél éves örökmozgóval biztos nem tudnék ott ülni a gép előtt ennyit. Egyedül a kialvatlanság okoz most problémát, hogy két táblázat között leesik a fejem az álmosságtól. De valójában hálás vagyok a home office adta lehetőségért, hogy dolgozhatok, és menthetem a menthetőt.”

Dolgozó anya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top