nlc.hu
Baba

Gyömbér, a vakvezető kutya támadása

Jobban van Gyömbér, a megtámadott vakvezető kutya

Kétszer is csonkolni kellett a farkát, és a lelkét is ápolni kell.

Februárban kutyatámadás érte a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sárga labardorját. Gyömbéren azóta két műtétet kellett végrehajtani, sajnos mindkétszer csonkolni kellett a farka végét – közölte az intézmény. “A második műtétből szerencsére komplikáció nélkül felépült vakvezető kutyánk” – írják. “Azóta szinte teljesen feldolgozta a traumát, és magabiztosan vezeti gazdáját a munkahelyére is. A történtek miatt szeretnénk felhívni a kutyás gazdák figyelmét, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére.”

Gyömbér, a vakvezető kutya

Gyömbér és Barnabás (forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Gyömbér mellett gazdáját, Kiss Barnabást is megtámadták. Barnabás Abaújszántón lévő munkahelyére igyekezett, amikor egy kertből kiszabadult kutya megtámadta őt és vakvezető kutyáját. A vak férfi elesett, a sárga labrador pedig olyan sérülést szenvedett a támadó kutyától, hogy a farka végét le kellett amputálni. A támadás után felzaklatott állapotba került kutya napokon belül megnyugodott, és március közepe táján úgy tűnt, hogy meg fog gyógyulni, amikor Barnabás arra lett figyelmes, hogy Gyömbér csonkolt farka végén tapintással érzékelhető lett a csontvég. Azonnal alapítványunkhoz fordult, és kiderült, hogy az első műtét után a gyógyulás során a szövetek összehúzódtak és már nem védték a csontvéget. Emiatt a farokcsonk további rövidítésére volt szükség. Az első műtét során 3 centimétert távolított el az állatorvos, a második alkalommal 5 centimétert. „A második műtét után hazafelé felébredt az autóban, először kicsit sírt, aztán odabújt a fejével. A kutyatámadás óta gyakrabban jön oda hozzám bújni, érzékenyebb lett, több szeretetre, foglalkozásra van szüksége” – mondta gazdája, Kiss Barnabás.

Barnabás arról számolt be, hogy a támadás után Gyömbérrel a lakóhelye környékén magabiztosan közlekednek, a kutyája a munkahelyéhez is szépen vezeti őt, ahol a támadás történt, annyi változás van csupán, hogy érzékenyebben reagál a kerítésnek rontó kutyákra. „Gyömbér viselkedése hosszú távon kell megfigyelnünk. Az normális, hogy egy ilyen trauma után érzékenyebb lett. Ha megfelelően tudjuk támogatni a kutyát a trauma feldolgozásában, akkor ezek nyomtalanul el fognak tűnni. Mi minden segítséget megadunk Gyömbérnek és Barnabásnak” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Gyömbér, a vakvezető kutya

Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Gyömbér sérülése első hallásra nem tűnik veszélyesnek, azonban gyakori, hogy ilyen esetben nehézkes a gyógyulás. Szerencse, hogy a második műtétből komplikáció nélkül felépült. A kerítésnek hangosan nekiugró kutyáktól van még benne félsz, de egyre kisebb mértékben. Lényeges, hogy nem hátráltatja abban, hogy vezesse gazdáját. Így mindennap együtt mennek Barnabás munkahelyére, egy varrodába. „Van olyan nap, hogy három helyen is megfordulunk az üzemben. Teljesen magabiztosan vezet bent, ahogy korábban is. A munkatársaim szeretik, imád ott lenni. A kutyatámadás óta sokan megszólítanak a piacon, utcán, hogy van Gyömbér, felépült-e már. Szerencsére mindenkit meg tudok nyugtatni, hogy igen, napról napra érzem, hogy jobban van” – mondta Barnabás.

Kutyás gazdák: Kérjük, vigyázzatok a vakvezető kutyákra!

Az iskola azt kéri: a gazdák vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, alapítványuk pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat. Egy vakvezető kutya teljes költsége több, mint 5 millió forint. Kutyáink nyugdíjazásának oka elsősorban idős koruk, hiszen 8-10 év munka után szükségük van a megérdemelt pihenésre, másodsorban valamilyen váratlanul felmerülő egészségügyi probléma szokott lenni. Ezért igyekszünk minél több kutyát képezni, az viszont nagyon fontos, hogy az emberi gondatlanság ne kerüljön be a nyugdíjazás okai közé, mert akkor hosszabb ideig kell várniuk a vakvezető kutyák segítségére számító látássérült embereknek. Alapítványunknál hosszú a várólista, éves szinten folyamatosan 40-50 fő vár vakvezető kutyára.

Gyömbér, a vakvezető kutya

Gyömbér kölyökkorában (forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

A támadó kutya gazdája állta a szavát, kifizette az összes orvosi költséget, és érdeklődött Gyömbér hogyléte iránt. Fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassuk a nyilvánosságot a támadásról, hiszen egy vakvezető kutya és gazdája testi épségének veszélyeztetését el kell ítélni és meg kell előzni. Eddig nem volt ilyen esete alapítványunknak, és reméljük, nem is lesz.

Mennyibe kerül egy vakvezető kutya?

Egy vakvezető kutya egész életét felölelő összes költsége több, mint 5 millió forint. Ez az időszak körülbelül 10 év. A teljes életét felölelő költség jelenti: tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés (1,5 millió Ft a munkadíj), gazdi képzése; átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat stb. Így lesz a tíz év összes költsége több, mint 5 millió forint.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top