Életmód

Home office a Városligetben: így tanul egy leendő vakvezető kutyus

Belestünk a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelő programjába.

A lenti videón Origó, a labrador és nevelője-gazdája Kelemen Nóra látható, akit arról kérdeztünk, hogyan lehetséges egy energiabomba vakvezető tanuló mellett laptopról dolgozni a szabadban.
A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelői programjában megalapozzák a kutyák tudását, akik ezt követően kerülnek vakvezető képzésbe az alapítvány kiképzőihez. Origó is erre készül, ő már Nóra második neveltje.

„A kollégák nagyon imádják, az összes céges rendezvényre meg van hívva, a csoportfotónál kiemelt helye van” – mondja mosolyogva a büszke gazda.

A kutyaiskola kölyöknevelője március óta nem jár be dolgozni a koronavírus-járvány miatt, és úgy látja, hogy a home office-nak meg van az előnye és a hátránya is, de praktikusan a jó dolgokra igyekszik figyelni.

A Városligetben "home office"-szol Origó, a vakvezető kutya

Kelemen Nóra és Origó is nagyon élvezik a városligeti „home office”-t (Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

„Origó kezd hozzászokni, hogy egész nap vele vagyok, igényli, hogy ott legyen velem akkor is, mikor dolgozom, mindig keresi a testi kontaktust – magyarázta Kelemen Nóra, aki „civilben” egy multinacionális cég pénzügyeivel foglalkozik. – Napi rutinunk, hogy felkelünk, összekészülődünk és kimegyünk a Városligetbe. Én kinyitom a laptopom, a kutyát pedig hagyom szabadon mászkálni, hisz mindig magától lejelentkezik. Ha jön egy másik kutya, akkor rám néz, engedélyt kér, és olyankor legtöbbször odaengedem ismerkedni. Van, hogy elcseni a másik kutya labdáját, ilyenkor együtt visszavisszük. Általában körülöttem szokott mászkálni, ha elfárad, lepihen, szépen csendben van, de azért a konferenciahívásokat nem itt szoktam csinálni, a ligetben az adminisztratív, könnyebb feladatokra van lehetőség, mert a fél szemem a kutyán van.”

Szokássá vált, hogy a sétát összekötik a tanulással, ilyenkor nehezített körülmények között is gyakorolni tudják a feladatokat, például amikor jön egy másik kutya, a közelükben labdáznak, sétálgatnak, sokféle zaj és illat veszi körül őket mindenfelől.

„Engedelmességi feladatokat gyakorlunk, aztán tárgyak, például kulcs, papucs feladását is, ami nagyon hasznos lesz majd Origó leendő látássérült gazdájának. Jutalomfalattal nagyon könnyen lehet motiválni, ezért könnyű dolgunk van a labradorokkal” – mondja Nóra.

Origó nagyon élvezi, amikor kilátogatnak a Városligetbe, főleg, ha Nóra kollégái csatlakoznak hozzájuk, mert akkor mindig van valaki, aki foglalkozik vele.

„Kint vagyunk a friss levegőn, folyamatosan inger éri, jönnek a kutyapajtások, akikkel játszik, ugyanakkor a helyben maradást is gyakorolni kell vele, ha azt mondom, hogy »itt ül«, akkor azt szépen, türelemmel ki kell várnia” – mondja Kelemen Nóra.

Nóra úgy látja, hogy Origónak nagyon bejön a home office, neki, gazdiként szintén előnyös, mert sokkal rugalmasabbak a napjai, jobban tud a munkához és a kutyához alkalmazkodni.

Még több kutya az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top