nlc.hu
Baba

A rejtett terhesség fizikai és lelki okai

Hogy nem veszi egy nő észre, ha terhes? – A rejtett terhesség fizikai és lelki okai

Szinte minden hétre jut olyan hír, hogy egy nő akkor veszi észre, hogy terhes, amikor beindul a szülés. Elképzelhetetlennek tűnik, hogy ilyen megtörténhet, de ítélkezés helyett inkább igyekezzünk megérteni a helyzetet.

A szülés előtt 7 órával tudta meg, hogy terhes; Hasfájásra panaszkodott, kiderült, hogy éppen szül; Csak a szülésnél vette észre, hogy terhes; Nem tudta a modell, hogy terhes, a fürdőszobában szült; Ikreket szült a nő, aki nem is tudta, hogy terhes – ilyen és hasonló címekkel szinte naponta jelenik meg a rejtett terhességről hír az interneten. És általában ítélkezéssel beszélnek az emberek az ilyen hírek alatt a nőkről, akik nem vették észre a terhességet, csak amikor már beindult a szülés.

Nem olyan gyakori a rejtett terhesség

A saját három terhességem után én is azt mondanám, hogy minimum meglepő, ha valaki nem veszi észre, hogy nő a hasa vagy már nem bír lehajolni bekötni a cipőfűzőjét, mert a bordái közé csúszik a gyerek. Ám el kell fogadnunk, hogy nem élünk ugyanúgy, a hátterünk, szocializációnk és a felvilágosultságunk is más, sőt, a testünk működése sem ugyanolyan, így nem pálcát törni kell, hanem inkább empátiával fordulni azok felé, akik abba a helyzetbe kerülnek, hogy rejtett terhesség után hirtelen ott állnak egy babával a karjaikban.

A rejtett terhességek közé nemcsak azok az esetek tartoznak, amikor szülésig nem tudja a nő, hogy terhes – 2500 terhességből egy esetben történik ez –, hanem az a gyakoribb felállás, amikor a 20. hét után fedezi fel a kismama a terhességet, ami 475 terhességből egyre jellemző. Annyira tehát nem gyakori ez a jelenség, mint azt az erről szóló cikkek mennyisége alapján feltételeznénk, hiszen sorra jelennek meg a rejtett terhességről a hírek, ám ez nem a gyakori előfordulás, hanem inkább a katasztrófaturizmus jelensége miatt van: imádunk arról olvasni, hogy mások milyen bénák és gyorsan ítélkezni felettük, mert ettől jobbnak érezzük a saját életünket. És még jobban szeretjük eltávolítani magunkat az ilyen esetektől, és megnyugodva hátradőlni, hogy velünk ilyen tuti nem történhet soha. Emiatt fordul elő az, hogy ezek a történetek villámgyorsan terjednek szerte a világon, ám az okok is mindig el vannak rejtve a szenzáció mögött, ha alaposabban olvassuk a sztorikat.

Várandós kismama

Forrás: Getty Images

Bonyolult folyamatok állnak a háttérben

A rejtett terhességhez fizikai és pszichés okok együttesének kell fennállnia, sőt, függhet attól is, hol nőttünk fel és mit tanultunk a szüleinktől, vagy hogy milyen szexuális felvilágosítással engedtek utunkra a felnőtt életben – fejti ki Vida Natasa tanácsadó szakpszichológus.

Vannak olyan helyzetek, amikor az anya azért nem gondol arra, hogy terhes, mert az orvosoktól olyan tájékoztatást kap, hogy az adott betegsége meddőséggel jár. Vagy más esetekben, ha a menstruáció máskor is rendszertelen volt, akár hónapokig is kimaradt, ami az alapbetegséggel együtt járó tünet, így ez sem kelti fel a gyanút, hogy babát vár.

A rejtett terhességek hátterében tehát akár betegség is állhat, amellyel összefüggésben az anya fejében erősebb az a hit, hogy lehetetlen számára a teherbeesés, mint a tapasztalás, ezért minden terhességi tünetre talál más, számára ésszerűbb magyarázatot. Valami miatt az elméje kizárja a terhesség lehetőségét, és elkezd más utakat keresni a tünetek okaira. A pszichés okok között természetesen ott lehet az is, hogy az anya és környezete valamiért tagadásban él, és azért nem hajlandó tudomást venni a tünetekről. A tagadás nem is olyan ritka jelenség a terhességen kívül sem: elég, ha csak a bántalmazó kapcsolatokra gondolunk, ahol mindig találunk valamilyen felmentést, magyarázatot a bántalmazó viselkedésére, mert nem akarunk szembenézni a valósággal.

Vida Natasa szerint nem lehet egyenválaszt adni a kérdésre, hogy milyen pszichés okai lehetnek a rejtett terhességnek, mert speciálisan mindig egy adott esetről van szó, olyan különböző háttérrel és bonyolult lelki folyamatokkal zárják ki a terhesség gondolatát a nők, hogy csak az egyéni okokat lehet felgöngyölíteni, általános megoldás nincs rá. A szakember kiemelte, hogy sok rejtett terhességen valószínűleg segíthetne az, ha a szexuális felvilágosítást társadalmi szinten komolyabban vennénk, ugyanis gyakran a kiskorú tiniterheseknél fordul elő az, hogy a szülők is tagadásban élnek és inkább elkerülik a terhesség gondolatát is ahelyett, hogy segítenék várandós lányukat. Ezekben az esetekben jellemzően a szexuális felvilágosítás szinte teljesen kimarad a gyerekek életéből, sok lány még a menstruációról sem tud semmit, és azt hiszik az első vérzéskor, hogy bele fognak halni, mert valamilyen súlyos betegséget kaptak el. Tőlük hogyan is várhatnánk el, hogy felismerjék a terhesség tüneteit vagy tudják, miért olyan fontos a védekezés? A szakember véleménye szerint:

Amivel minden helyzetben segíthetünk, ha ítélkezés és jó tanácsok helyett az érintett hölgyet és családját támogatjuk, olyan formában, amire szükségük van épp. Ehhez pedig együttműködő, elfogadó kommunikáció szükséges. Ezzel tehetjük a legtöbbet a születendő kisbabáért is.

Amikor a test nem jelzi a terhességet

Ha elolvassuk a rejtett terhességekről szóló történeteket, szinte mindegyikben felmerül az a közös pont, hogy a nő teste egyszerűen nem jelezte rendesen a terhességet. Erre találhatunk egy kicsit meredek magyarázatot is: Marco Del Giudice evolúciós pszichológus-professzor elmélete szerint akkor nem termel elég HCG hormont – terhességi hormont – a nő szervezete, ha a magzat el akar bújni, nem akarja, hogy észrevegyék, mert az anya körülményei, lelki állapota miatt abortusz fenyegeti a gyermeket. Tehát azért nincsenek ilyenkor terhességi tünetek, mert a magzat túlélési esélyeit az növeli, ha csendben, rejtetten marad az anya méhében. Dr. Christine Greves szülés-nőgyógyász ennél gyakorlatiasabban áll a rejtett terhesség kérdéséhez, pontokba szedve írta le, mi állhat a jelenség mögött.

Tünetek hiánya: „Olykor egyszerűen nem jelentkeznek a terhességi tünetek, nincs émelygés, mellfeszülés, aluszékonyság. Vannak olyan esetek, amikor az anya túlsúlya miatt nem tűnik fel a súlygyarapodás sem a nőnek, sem pedig a környezetének” – írja a szakember. Egy 2007-es tanulmányban pedig azt találták, hogy a rejtett terhességekből általában kisebb súlyú babák születnek, ez megindokolja, hogy nem nő nagyra az anya hasa, ami miatt szintén lemaradhat a saját terhességéről.

Rendszertelen menstruáció: A menstruációs zavarok okai olyan sokfélék lehetnek, hogy egy könyvet megtölthetnénk velük. Tinikorban még az a természetes, ha rendszertelenül jön meg a havi vérzés, később pedig egészségügyi okok, súlyproblémák, gyógyszerek, stressz vagy más lelki okok is állhatnak a menstruáció elmaradása mögött. A felmérések szerint minden tíz nőből egyet érint valamilyen menstruációs probléma, ráadásul a rejtett terhességekről szóló történetekben gyakran olvashatjuk azt is, hogy az egész terhesség alatt minden hónapban menstruált az anya, úgyhogy a menzesz nagyjából az utolsó tünet, amire megbízhatóan támaszkodhatunk, ha várandósságról van szó.

Várandós kismama

Forrás: Getty Images

Fogamzásgátlók: Gyakran előfordul a nőgyógyász szerint az az eset is, hogy azt gondolják a nők, teljes biztonságban vannak a terhességtől, ha fogamzásgátlót szednek. „Ez nagy tévedés, ugyanis a fogamzásgátlók is csődöt mondhatnak, ha pedig elfelejt bevenni a páciens egyet vagy nem időben veszi be, akkor nem működik a gyógyszer megfelelően és teherbe lehet esni mellette.”

Negatív terhességi teszt: Olyan sztorikat is olvasni bőven, hogy az anya elvégzett pár terhességi tesztet, ám rendre negatív eredményt kapott, ezért sem gondolt arra a további kilenc hónapban, hogy a tünetei terhességre utalnának. A terhességi teszt sem mindenható: ha túl korán végezzük el, negatívat mutathat; ha nem termelődik bármilyen okból elég HCG hormon a szervezetünkben, akkor negatív lesz a teszt; ha túl sok vizet iszunk, felhígulhat úgy a vizelet, hogy emiatt nem fogja kimutatni a terhességet.

A szülész-nőgyógyász hozzátette, hogy ne áltassuk magunkat azzal, hogy velünk ez nem történhet meg, mert a rejtett terhesség bárkivel előfordulhat pénzügyi, társadalmi helyzettől vagy iskolázottságtól függetlenül. Ha el akarjuk kerülni ezt a helyzetet, akkor kövessük tudatosan – például egy cikluskövető app segítségével – a menstruációnkat, főleg, ha szexuálisan aktív életet élünk. Amint szokatlan tünetet észlelünk, mindenképpen fogjunk gyanút és végezzünk terhességi tesztet, még akkor is, ha fogamzásgátlót szedünk és az utóbbi időben a szexuális életünk olyan sivár, hogy ördögszekereket fúj benne a szél, mert ahogy a szakember mondja: „A terhességhez elég egyetlen aktus!” Ha a teszt negatív, akkor végezzünk két hét múlva még egyet, ha pedig az sem mutat eredményt, de a tünetek fennállnak, akkor menjünk el nőgyógyászhoz, hogy biztosak legyünk a dolgunkban és nehogy úgy járjunk, hogy szüléskor vesszük észre a terhességet.

Szülés és születés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top