nlc.hu
Sztárok

Gyerekvállalás negyven éves kor után

Negyven felett szülni? Horváth Éva és Karsai Zita boldogan készül, Várkonyi nem vállalná – Sztárok a gyerekvállalásról

Hogy ki mikor vállal gyereket, az magánügy, mégis mindenkinek van véleménye ebben a témában, az ismert emberek sem kivételek.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2020 január–novemberében a születések száma 4,4 százalékkal több volt az egy évvel korábbihoz viszonyítva és bármilyen kicsinek is tűnik ez a szám, mégis érezhető a változás, legyen szó a szűkebb vagy tágabb környezetről. És nem ez az egy változás van az elmúlt évekhez képest. Az Eurostat jelentése szerint az Európai Unióban élő nők egyre idősebb korban hozzák világra első gyereküket, és bár Magyarországon az uniós átlagnál fiatalabbak a kismamák (átlagéletkor 28,3 év az első gyerek születésekor), nálunk is egyre többen vállalnak gyereket negyvenéves kor fölött. Erről a témáról pedig sokaknak van véleménye, amit meg is osztanak. 

Mit gondolsz erről?
Szerintem szüljön mindenki akkor, amikor úgy érzi, hogy készen áll a gyerekvállalásra.
Mindenkinek a magánügye, nem lehet tudni, miért szül valaki 40 fölött.
Szerintem ez már késő, 40 éves kor előtt kell gyereket vállalni.
Attól függ, hányadik gyerekről van szó.
Minden eset más, nem szabad erről véleményt mondani.
Nincs véleményem erről a témáról.
Created with Survey Maker

A sztárvilágban is mindenki máshogyan gondolja

Horváth Éva például 38 évesen hozta világra az első gyerekét, és a minap boldogan újságolta: újabb kisfiúval bővül a családjuk. Azért egyáltalán nem aggódik, hogy 42 évesen várandós.

„Ilyen világot élünk, ma már sokan szülnek 40 éves koruk után, és emiatt senki fölött nem szabad pálcát törni. Sőt szeretném bátorítani azokat a hozzám hasonló korú nőket, akiknek esetleg még nem jött össze a gyermekáldás” – jelentette ki Horváth Éva a Story magazinnak adott interjúban. 

Story magazin

Horváth Éva így jelentette be a nyilvánosságnak a második terhességét

Karsai Zita korábban elmesélte, hogy 35 éves koráig nem is vágyott gyerekre, most viszont nagyon várja a kislányát. A negyvenkét éves kismama első gyerekével várandós és a táncművész nemcsak a kora, hanem a két gerincsérve miatt is veszélyeztetett terhesnek számít.

„Hogy én mit szeretnék, másodlagos, az lesz, amit az orvos mond. De most úgy áll, hogy császározni fognak… Két gerincsérvem van, ami félő, hogy a nyomás alatt kiújulhat, ráadásul Lili hosszú hetek óta keresztben fekszik. Most várunk, hogy a szülésig megfordul-e.”

Zita nem elárulta a terhessége elején, hogy nehezen viseli a várandósságot. „Rosszullétek gyötörnek, állandó hányingerem van, és most már nem is alszom. Az nem is zavar, ha a baba miatt egész éjszaka ébren kéne lennem, de a sok hányást rosszul viselem. Azt szoktam mondani, nappal várandós vagyok, éjszaka terhes.” 

Az utóbbi időben sok pletyka kering Várkonyi Andrea magánéletéről, ebből az egyik, hogy gyereket vár. Ezt azonban a legutóbbi tévés szereplése után ő maga vetetett véget a találgatásoknak. 

Várkonyi Andrea terhességéről sok pletyka keringett, most kiderült az igazság

Várkonyi Andrea terhességéről sok pletyka keringett, most kiderült az igazság

„Csodálattal nézem azokat a nőket, akik 40-45 éves koruk felett vállalnak gyereket. Le a kalappal előttük! Én a 40. születésnapomon tudtam, hogy már nem vágnék bele egy terhességbe. Most 46 éves vagyok és el sem tudnám képzelni, hogy elölről kezdjem a kisbabázást. Más életszakaszban vagyok most, a kislányom lassan középiskolai felvételire készül. Nagyon szeretem a kisbabákat, de ezt most már inkább a rokonok és barátok gyerekein élem ki” – nyilatkozta a tévés a Borsnak

Ugyanebben a cikkben mesélt arról Fésűs Nelly, hogy 31 éves volt, amikor az első, és 43 éves, amikor  a második lánya született.  „A két várandósságom között annyi volt a különbség, hogy míg Csengével 28 kilót híztam, addig Elzával csak 12-t. Meg még annyi, hogy az első szülés természetes volt, a második császár. Egyáltalán nem féltem, amikor 42 évesen újra várandós lettem, tudtam, hogy az én kisbabámmal nem lesz semmi baj. Természetesen tisztában voltam a kockázatokkal, ezért elvégeztettünk minden vizsgálatot, amit ebben a korban kell, és semmitől nem paráztam, nem is volt semmi gond.”

Köllő Babett 32 évesen lett édesanya és sokáig szeretett volna még gyereket, az élet azonban máshogy hozta.

Köllő Babett és lánya, Milla (Fotó: Köllő Babett)

Köllő Babett és lánya, Milla (Fotó: Köllő Babett)

„Szerintem nincsen kései és korai szülés. Lehet, hogy valaki már húszévesen úgy érzi, készen áll az anyaságra, míg mások negyven fölött sem mernek vagy éppen tudnak gyereket vállalni. Úgy gondolom, nem az a kérdés, hogy a nők hány évesen szülnek, hanem hogy mikor találják meg a családalapításhoz megfelelő partnert. Egy gyereknek ugyanis mindig családban kell felnőnie. Én magam 32 évesen szültem a kislányomat, Millát, de negyven fölött is simán vállaltam volna még gyereket. Persze azzal természetesen számolni kell az embernek, hogy minél később szül, annál kevesebbet érhet meg a gyereke felnőtté válásából, de az anyaság már csak ilyen, nehéz döntések sorozata. Én úgy döntöttem, hogy 42 évesen nem vállalkozom már szülésre.”

Gryllus Dorka második gyereke, Áron tavaly novemberben jött világra, és a 47 éves színésznő már nem is számított arra, hogy hosszú évek sikertelen próbálkozása után valóra válik az álmuk. Nagyobbik fia, Soma 2012-ben született. „43 évesen még azt hittem, talán lehetek kétgyermekes édesanya, 45 évesen viszont már úgy éreztem, itt az ideje elengedni a dolgot. Épp ezért most, 47 évesen alig fogtam fel, hogy mégis csak megadatik nekünk. (…) Most azonban mindent újra kell terveznünk, mert ugyan 8 évig nem jött össze, de 9 év várakozás után mégiscsak érkezik Soma kistestvére” – mesélte a Story magazinnak a színésznő. 

Debreczeni Zita sokat várt arra, hogy édesanya legyen, és nem sokkal a negyvenedik születésnapja előtt született meg a fia, Máté. A várandósság bejelentése után Zita és Gianni elmesélték: évekig hiába próbálkoztak, és csodaként élik meg, hogy  a 10. lombik sikerült. 

Szulák Andrea 43 éves volt, amikor megszülte a kislányát, Rozinát.

Liptai Claudia első gyereke, Panka 2006-ban született, kisfia, Pataki Marcell Ádám 2016 novemberében jött világra, amikor a színész-műsorvezető 43 éves volt.

Szinetár Dóra egyszer arról mesélt, hogy ő minden életkorban megtapasztalta, milyen gyereket vállalni: 19 évesen hozta világra a nagyfiát, 30 évesen a lányát, és elmúlt negyven, amikor a kis Benjamin megszületett. „Nem tartom jó dolognak taktikázni és azt mondani, hogy most még nem szülök, mert még felépítem a karrieremet, a házamat… (…) Az ember úgy van kitalálva, hogy ezt azért minél előbb el kellene kezdeni, amúgy szerintem a végtelenségig lehet húzni.”

Valkó Eszter számtalan lombikprogram után végül 45 évesen lett édesanya. „Nem titok, lombikprogram segítségével sikerült teherbe esnem. Kisebb-nagyobb megszakításokkal öt sikertelen év van mögöttünk. Bevallom, nem is számoltam, hány hiábavaló beültetés történt. Immár mellékes is, a lényeg, hogy ez az egy, a legutolsó végre sikerült! (…) Az orvosok mindig azt mondták, ez nem betegség, nem kell vele foglalkozni, ezért ahogy megvolt a beavatkozás, mentem is dolgozni. Ezúttal viszont pihentem, olvastam, feküdtem, még párnát is tettem a csípőm alá, hogy a pici biztosan megtapadjon. És csodák csodájára, valóban sikerült! Elengedtem minden terhet, és csak magamra, magunkra koncentráltam” – mesélte annak idején a Story magazinnak. 

Fejős Éva 49 éves volt, amikor világra hozta a lányát. „A párommal már húsz éve alkotunk egy párt, így sokakban vetődhet fel, hogy miért vártunk ennyit a gyerekvállalással. Ennek számos oka van, egyrészt az, hogy szabadúszó újságíróként kezdetben bizonytalannak éreztem az egzisztenciámat, több kiadócsődöt éltem meg, másfelől pedig negyvenéves koromig nem volt bennem ­hiányérzet” – mondta akkor. 

Jakupcsek Gabriella 45 éves volt, amikor harmadik gyerekével, Emmával volt várandós és később mesélt arról, mennyi megjegyzést kapott. Szerinte ma már könnyebb azoknak, akik negyven fölött vállalnak gyereket. 

Ungár Anikó is negyven múlt, amikor megszületett a fia, Baronits Gábor. „Úgy jöttek a szerződéseim, hogy egyszerűen futott az idő, és sodródtam vele. 35 évesen ocsúdtam fel, hogy gyereket szeretnék (…) Nincs összehasonlítási alapom, de azt gondolom, hogy ez az ideális, ahogyan velem történt. Annak, hogy későn szültem, csak az előnyeit érzem” – mesélte korábban a Mokka adásában. 

Pásztor Anna mindkét gyerekét negyvenéves kora után szülte. Ahogy ő fogalmazott, mindenkinek ez a legbelsőbb ügye és nagyon rossz úton jár, aki matematikailag akarja kiszámolni a megfelelő időpontot. „A belső kapitányra kell hallgatni, senki másra. Én is így tettem, egyszerűen 39 éves koromban éreztem azt, hogy most már jöjjön a gyerek.”

Fehér Anna 53 évesen szülte meg a kisfiát, amit kisebb csodaként élt meg annyi év sikertelen próbálkozás után. A színésznő nem mesélt sokat a megpróbáltatásairól, annyit árult el, hogy évtizedek óta vágyott már gyerekre. 

Néhány külföldi sztár, aki 40 felett szült: 

Eva Longoria 43 éves volt, amikor világra hozta a kisfiát. A színésznő elmondta: évekig vágytak közös gyerekre a férjével, de azt is el tudta volna fogadni, ha a sors őt jó mostohának szánta volna. „Örülök, hogy a fiam a negyvenes éveimben érkezett az életünkbe, most sokkal türelmesebb vagyok.”

Brigitte Nielsen 54 évesen hozta világra a kislányát, amiért sok kritikát kapott. A színésznő ezért döntött úgy, hogy elmeséli: 14 évnyi sikertelen lombik után sikerült teherbe esnie, amikor az orvosa azt mondta neki, hogy 98 százalék esélyt lát arra, ez a baba nem marad meg, mert már kifutottak az időből. 

Rachel Weisz 48 évesen jelentette be, hogy Daniel Craiggel gyereket várnak. A színésznőnek ez volt a második terhessége, nagyfia ekkor 11 éves volt. 

Milla Jovovich 43 évesen vállalta a harmadik gyerekét, és azt nyilatkozta: ez volt a legkönnyebb terhessége. 

Beverly D’Angelo 48 évesen esett teherbe nem sokkal a 49. születésnapja után hozta világra az ikreket, és 51 évesen már egyedülálló anyaként nevelte a kicsiket, az eldurvult gyerekelhelyezési per után.

Janet Jackson 2016-ban jelentette be, hogy első gyerekével várandós. Akkor volt 50 éves. 

Geri Halliwell kisfia, Hirner az énekesnő 44. születésnapja után született. 

Julianne Moore 42 éves volt, amikor második gyerekét szülte. 

Marcia Cross ikerlányai valamivel a színésznő 45. születésnapja előtt születtek. 

Laura Linney 49 évesen lett anya, 2014-ben, de sosem derültek ki a részletek.

Geena Davis mindhárom gyerekét negyven fölött hozta világra: 46 volt az első terhessége idején, ikrei két évvel később születtek. 

Halle Berry első gyerekét 41 évesen szülte, a másodikat pedig 47 éves korában, de erre ő maga sem számított. „Tudják, már azt gondoltam, ezek menopauzás tünetek, aztán az orvosnál kisebb sokként ért, hogy terhes vagyok.”

Susan Sarandon nem érezte magát készen a gyerekvállalásra, egészen negyvenéves koráig. Első gyerekét 42 évesen, a másodikat 45 évesen szülte. 

Salma Hayek 41 éves volt, amikor Valentinát megszülte. A színésznő sokáig azt gondolta, orvosi segítségre lesz szüksége, hogy sikerüljön teherbe esnie, de végül erre nem volt szükség.

Celine Dion első gyereke hat év próbálkozás után fogant, amikor az énekesnő a harmincas éveiben járt, az ikrei több sikertelen lombik után fogantak meg és a sztár 42 évesen hozta őket világra. 

Kim Basinger 41 évesen szülte a lányát. 

Brooke Shileds 40 éves volt, amikor teherbe esett, sok évnyi sikertelen inszemináció és lombik után. 

Meryl Streep a 42. születésnapja előtt nem sokkal lett anya.

Nicole Kidman 41 évesen hozta világra a lányát, akire nagyon vágyott. Sosem beszélt arról, hogy lombikprogram segítségével született-e a lánya, de annyit elárult az ausztrál Who magazin interjújában, hogy minden lehetséges eszközt megragadott azért, hogy gyereke lehessen. Második kislányát béranya hordta ki. 

Mariah Carey ikrei az énekesnő 41. születésnapja után születtek.

Gwen Stefani 44 évesen esett teherbe a legkisebb gyerekével, aki csodababának nevezett. 

Uma Thurman 42 évesen hozta világra a kislányát, de ez sem mentette meg a házasságát.

Madonna 42 évesen szülte meg Roccót, aki a sztár második gyereke. 

Kelly Preston két évvel a fia halála után hozta világra a harmadik gyerekét, akkor volt 48 éves.

Sztárok és a gyerekvállalás: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top