nlc.hu
Baba

A bébitolmács lefordítja a babák sírását

A bébitolmács a kezdő szülők legjobb barátja

Nem kell többé találgatni, miért sír a baba.

A kezdő szülőknek gyakran okoz fejtörést és akár komoly aggodalmat is, amikor felsír a kicsi. Ilyenkor sokan ráncolják a homlokukat és aggódnak, hogy esetleg valami baja van a gyereknek, holott, lehet, hogy csak éhes, melege van, de persze az is lehet, hogy hasfájása vagy valami más problémája van. Különösen, hogy az újszülöttek az ébren töltött idejükből 2-3 órát is eltölthetnek sírással egy nap során.

Persze, a gyakorlottabb szülők számára nem okoz gondot, felismerni, hogy ez most az „éhes vagyok” sírás vagy valami komolyabb gondja van a babának, de az első gyereknél még ez a rutin nem alakult ki.

Lefordítja a babák sírását ez a szerkezet

Sok szülő számára megváltás lenne a babák sírását lefordító bébitolmács (Fotó: Getty Images)

Ezekben az esetekben segíthet a Zoundream speciális bébiőre, az úgynevezett Baby Translator, amelyben egy mesterséges intelligencia elemzi a sírás hangjait. Az internetre csatlakoztatható eszköz automatikusan felismeri, ha sírást érzékel, a hangjeleket pedig a külvilág egyéb zavaró zajaitól – például nyávogó macska, vonyító kutya – megtisztítva feldolgozza.

Ehhez egy hatalmas adatbázist hív segítségül, amelyben különböző hangminták alapján a rendszer képes megállapítani, hogy melyik tartományba esik az éppen hallható sírás. Öt nagyobb kategóriáról van szó, az éhségtől a büfiztetés iránti igényen át az álmosság kiváltotta sírásig. A babák azt is tudják ezáltal jelezni a szüleiknek, ha kényelmetlenül érzik magukat, vagy ha épp fáj a hasuk.

A Baby Translator a bébiőr mindkét egységén elhelyezett apró képrenyőn jelentíti meg a megoldást, hogy a szülő tudja, a cumisüvegért kell nyúlnia, altató kell énekelnie vagy esetleg tényleg érdemes lehet felhívni a gyerekorvost.

Sajnos a weboldalról egyelőre nem derül ki, hogy mennyibe kerül az eszköz, mint ahogy az sem egyértelmű, hogy egyáltalán megkezdődött-e már a sorozatgyártás. Ez azonban alighanem csak idő kérdése, mivel a Zoundream Baby Translator tavaly elnyerte az innovatív orvosi-egészségügyi termékeket kereső Swissbiolabs Award elnevezésű díjat, valamint a >>venture>> kockázati tőkebefektető tehetségkutatójának közönségdíját is, ami jelzi, hogy komoly kereslet volna a hasonló fejlesztésekre.

Még több baba az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top