nlc.hu
Baba
Nyárias időjárást hoz a hétvége, néhány záporral

Időjárás: kettészakadt Európa, délen pokoli a hőség

Hétvégén nyárias időre lehet számítani, egy-egy hirtelen zivatar azonban lecsaphat.

Kontinensünk déli részén, a mediterrán tájakon igazi nyári időjárás, kánikula, az Égei-tenger térségében hőség uralkodik, a hőmérséklet utóbbi területeken néhol 40 fok körül alakul, és sok a napsütés – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ugyanakkor a Balti térség felett örvénylő ciklon tegnap Németország környékén okozott hűvös időjárást, ott a csúcshőmérséklet 20 fok alatt alakult, sőt helyenként még a 15 fokot sem érte el. A Kárpát-medence időjárására is a fenti légörvény van hatással, zápor, zivatar továbbra is főként a keleti, északkeleti megyéinkben valószínű.

Nyárias időjárást hoz a hétvége

A hirtelen érkező zivatarok közelében kialakulhat hasonló látvány (Fotó: Getty Images)

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig

Pénteken a napsütés mellett főleg a Dunától keletre lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. A Dunántúlon is előfordulhat helyenként kisebb eső, zápor, a Dunától keletre pedig többfelé várható záporeső, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is kialakulhat. Szombaton hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, emellett gomolyfelhőkre számíthatunk.

Az ország keleti, északkeleti harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, főleg ott várható szórványosan zápor, zivatar, máshol csak egy-egy zápor valószínű. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik. Zivatarok térségében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 és 30 fok között alakul.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top