nlc.hu
Baba

Rekorder, 340 grammal született kisbaba

340 grammal született, ma már 16 hónapos a valaha volt legkisebb életben maradt koraszülött

Guinness-rekorder lett a világ legkisebb nagy túlélője, Richard Hutchinson.

Egy egészséges, kifejlett újszülött súlyának nagyjából tizedével, 340 grammos súllyal született meg egy amerikai pár, Beth és Rick Hutchinson kisfia, Richard. Beth 2020. október 13-ára volt kiírva, ehhez képest azonban június 5-én beindult nála a szülés. Nem volt más megoldás, mint világra segíteni a babát, az orvosok azonban legrosszabbra készítették fel a szülőket, gyakorlatilag semmi esélyt nem adtak arra, hogy a csöppség életben marad, hiszen 131 nappal korábban érkezett a vártnál.

„Tudtam, hogy Richard életének első néhány hete nagyon nehéz lesz, de úgy éreztem, hogy ha túl lesz rajta, akkor túléli” – nyilatkozta utóbb a baba édesapja. Az anya azonban elárulta: ő az első hónapban nem volt biztos abban, hogy kisfia életben marad.

Richard Hutchinson

A koraszülött intenzíven (Fotó: Profimedia)

A kisfiú a Minnesota gyermekkórház koraszülött-intenzív osztályára került. A vírushelyzet miatt azonban a szülei nem tölthették mellette az éjszakákat, más családtagok pedig egyáltalán nem látogathatták a csecsemőt. A szülők mindennap a szomszédos államban található otthonukból ingáztak a kórházba, hogy minél több időt tölthessenek a kis Richarddal. A csöppség pedig rácáfolt az orvosok pesszimista prognózisára. 6 hónapot töltött kórházban, szülei végül 2020 decemberében vihették haza. 

„Rick és Beth napról napra harcolt Richardért, és soha nem adták fel, hogy támogassák. Inspiráló volt, hogy képesek voltak pozitívak és reményteljesek maradni a legstresszesebb és legnehezebb időszakokban is – méltatta a szülőket Dr. Stacy Kern, a gyermek egyik kezelőorvosa. – Emlékszem a napra, amikor kiengedték a kórházból. Kivettem a kiságyából, és ahogy a kezemben tartottam, a szemeim megteltek könnyel. El sem tudtam hinni, hogy ez ugyanaz a kisfiú, aki egykor olyan rossz állapotban volt, hogy attól féltem, nem éli túl. Ugyanaz a kisfiú, aki egykor elfért a tenyeremben és olyan áttetsző volt a bőre, hogy minden bordáját láttam az apró testében. Nem tudtam nem magamhoz ölelni és elmondani, hogy mennyire büszke vagyok rá.”

Richard Hutchinson

Richard Hutchinson az első születésnapján (Fotó: Profimedia)

A fiúcska júniusban megünnepelte az első születésnapját és ebből az alkalomból a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ valaha volt legkisebb életben maradt koraszülöttje. Ezzel egy közel három és fél évtizedes rekord dőlt meg, ugyanis a korábbi csúcstartó, a kanadai James Elgin Gill 128 nappal a kiírt időpont előtt született. Illetve 2010-ben egy német kislány, Frieda Mangold szintén 128 nappal előbb jött világra, mint kellett volna.

Richard Hutchinson

Nagy túlélő (Fotó: Profimedia)

Richard mostanra már 16 hónapos és szépen fejlődik. „Nagyon boldog baba. Mindig mosoly van az imádni való kis arcán. A ragyogó kék szeme és mosolya minden alkalommal magával ragad” – mondta róla az édesanyja.

via

Még több csodababa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top