nlc.hu
Baba

Mérgező anyabarát-típusok

Mérgező anyabarátok, akiktől óvakodj! A kiközösítős, a megszégyenítős, a pletykás

Ha két anya találkozik, rögtön barátkozni kell egymással? Óriási tévedés. Az anyák között is ugyanúgy meg kell válogatni a barátokat és figyelni arra, nehogy mérgező ember hálójába kerüljünk!

Az anyaság egy közös kapocs a nők között, és sokak szerint a legjobb az lenne, ha közösen, egy nagy kommunában nevelhetnénk a gyerekeinket, megosztva az anyai felelősséget és feladatokat. Ez a láthatatlan szál, ami összeköti az anyákat azonban még nem jelenti azt, hogy csak az anyaságunk miatt barátkoznunk is kell egymással. A játszótéren, bölcsiben, óvodában, tehát amíg a gyerek még kicsi, jellemzőbb, hogy azt gondoljuk, van közös bennünk az anyaság miatt, de igazából az, hogy mindketten szültünk, nem elég erős alap egy valódi barátságra, ezen túl is meg kell találni azokat a pontokat, melyeken keresztül megerősödhet az ismerősi viszony, és akár barátság is lehet belőle. Miközben ezeket a pontokat keressük, jó, ha odafigyelünk arra, hogy nehogy egy mérgező embert engedjünk az életünkbe. A következő jeleket érdemes szem előtt tartani és persze nyitottan, de azért óvatosan barátkozni az anyukákkal.

1. Aki megszégyenít

Az a fajta anya, aki imádja leszólni a gyereknevelési szokásaidat, természetesen nem dönthetsz jól még abban sem, hogy a fogzáskor mit kensz a gyerek ínyére, és nyilván szörnyen kezeled a hisztiket is. Mindig van egy remekbe szabott kritikus megállapítás nála, amivel kimutatja, hogy morálisan feletted áll, legyen szó szoptatásról, pelenkázásról, babakocsikról vagy bölcsiről, ez az anya biztos jobban fogja tudni nálad, mit kellene tenned.

A látszólagos tökéletességével annyira meg tud szégyeníteni, egy megjegyzésével simán megsemmisít, hogy úgy érzed magad a vele való beszélgetés után, mint akin átment egy úthenger és persze lángol a lelkedben a szaranyaság érzése. Ha van egy ilyen anyabarátod, akkor a közös programok után ne csodálkozz, ha zokogva ölelgeted este a gyerekedet és sűrű bocsánatot kérsz tőle, amiért tönkre vágtad már most, hároméves korában az egész gyerekkorát, mert eldobható pelenkát használtál és üveges bébikaját adtál neki (hogy arról a fél pohár vörösborról már ne is beszéljünk, amit hat hónapos korában megittál).

2. Aki kiközösít

Ha gyakran érzed úgy, hogy nagyon kell teperned az anyabarátod figyelméért, akkor valószínűleg nem jó emberrel barátkozol. Rendszeresen kihagy a bandázásokból, nem hív, ha a többi anyukával programot szerveznek és a játszótéren sem tartja fenn maga mellett a helyet neked. Inkább olyan, mintha folyton le akarna rázni, de ha meg akarod vele szakítani a kapcsolatot, akkor azért dob egy morzsát, hogy maradj és teperj utána még tovább. Ez az anyatípus nem barátokat gyűjt a többi anya között, hanem vadászik az energiára és imádatra, az élteti, ha irányíthatja az anyatársait és ezt az érzést abból is megkapja, ha eltaszít, majd elhúzza a mézesmadzagot az orrod előtt.

barátság mérgező ember mérgező szülő anyaság

Fotó: getty images

3. Aki elcsábítja a férjedet

Tudod, hogy milyen az a tekintet, amivel a mások férjét, más gyerekek apukáit csábítja a játszótéren és a szülői értekezleteken. Kicsit közvetlenebb csak, mint a megszokott, elhiteti veled, hogy barátnők vagytok, ezért nem hiszel a saját szemednek és bemagyarázod magadnak, hogy biztos csak rémeket látsz, amikor észreveszed, hogy flörtöl a férjeddel. Pedig nem, nem te látsz rémeket, bízz a megérzéseidben és inkább ne barátkozz a csábító anyukával. Nem mintha tényleg féltened kellene a férjedet tőle, hiszen felnőtt ember, aki tud magára vigyázni és el tudja hárítani a flörtölést, de jobb nem beengedni a farkast az életedbe.

4. Aki elfújja az önbizalmadat

Van az a fajta anyabarát, aki megmagyarázhatatlan módon kelt rossz érzéseket benned. Nem tudod megnevezni, hogy mi az, amivel rombolja az önbizalmadat, de amikor találkozol vele, utána mindig egy aprócska, értéktelen pontnak érzed magad, pedig alapvetően elég jól áll az önbizalmad a hétköznapokban. Nincsen konkrét beszólás vagy megjegyzés az anyabarát részéről, amivel ezt okozná benned, elég csak a lényéből áradó ítélkezés, megsemmisítő pillantások tömkelege és jól elhelyezett, abban a pillanatban ártatlannak tűnő kérdések – rendszerint a gyerekről és nevelési elveidről -, melyekről csak jóval később esik le a fejedben, hogy nem jószándékból tette fel, hanem azért, hogy a sárba tiporjon. Ez a típus nagyon hasonlít az első mérgező anyabaráthoz, csak kevésbé vállalja nyíltan a véleményét és az esetleges konfliktust, jobban szereti inkább a hátadba döfni a kést.

5. Akinek nem létezel

Felőle akár egy cserép szobanövény is lehetnél, annyira nem érdekli, mit gondolsz, mi van a gyerekeiddel, és úgy egyáltalán ki vagy és mit akarsz az élettől. Ez az anyabarát kizárólag saját magáról képes beszélni, de arról aztán megállás nélkül. Annyira énközpontú, hogy ha más témát dobnál be, mint ő maga, akkor lefagy, és egy mondat után újra visszakanyarodik kedvencéhez, önmagához. A gyerekéről is csak a saját szűrőjén keresztül képes beszélni, nem igazán mond róla semmit, inkább arról beszél, ő anyaként hogyan érzi magát – természetesen szenved – a gyerek miatt. Az önzősége nem fog elmúlni, hiába reménykedsz, inkább hagyd az egész barátságot úgy, ahogy van.

6. Aki folyton pletykál

Ha ezzel az anyabarátoddal vagy, akkor olyan érzésed van, mintha állandóan valami valóságshow-t néznél, amiben megállás nélkül árad egymás kibeszélése. Legtöbbször nem is a saját gyerekéről vagy az életéről mesél, hanem folyamatosan témát talál a környezetében és közös ismerősökben. Természetesen kritizálja a többi anyát, az összes gyereket, és csak úgy ömlik belőle a rosszindulat, mindegy, kiről beszél, az biztos, hogy meg nem áll a lábán előtte. Talán mókásnak tűnhet egy ilyen pletykás anyabarát, de vigyázz vele, mert ha másokról így beszél, akkor valószínűleg rólad is így beszél a hátad mögött.

Két anya beszélget kisbabával

Nem mindenki olyan kedves, mint ahogy látszik (Kép: Getty Images)

7. Aki mérgező szülő

Nagy intő jel, ha az anyabarátod a saját gyerekeivel úgy bánik, ahogy egy kivert kutyával sem szabadna. Ha tudod, hogy az anya folyamatosan szidalmazza a gyerekeit, verbálisan és fizikailag is bántalmazza őket, akkor semmi dolgod ezzel az emberrel, aki egyértelműen mérgező szülő. Ki tudja, mikor fordul ellened vagy a gyereked ellen? Persze nincsenek tökéletes szülők, mindenki követ el hibákat a gyereknevelés során, de azért a gyerekbántalmazás egy olyan kategória, amit nem szabad elnézni senkinek, még a legjobb barátodnak sem. Sőt, nem árt mérlegelni, jelenteni kell -e.

8. Akinek a pénzed kell

Meglepően sokszor fordul elő, hogy egy anyuka csak azért barátkozik más anyákkal, hogy a saját bizniszét népszerűsítse és minél több pénzt kihúzzon a többiek pénztárcájából. Persze érthető, hogy mindenki csak meg szeretne élni valamiből, ez pedig nem is olyan egyszerű a mai árak mellett, de azért kellene egy határt szabni annak, hogy az emberi kapcsolatokat mennyire áldozzuk fel a javak oltárán. Legtöbb esetben az MLM termékekről van szó ezekben az esetekben, és általában a gyereken keresztül közelítenek hozzád ezek az anyukák, hiszen a szülők hajlamosak számolatlanul költeni a gyerek egészségére és jóllétére. Ez elég egyoldalú barátság, ugyanis, ha elzárod a pénzcsapot, akkor már nem lesz olyan jó barátod a bizniszelős anyuka, de ne bánkódj utána, inkább az igazi kapcsolatokat keresd meg a környezetedben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top