nlc.hu
Baba

A Magyar Orvosi Kamara a szívhangrendeletről

Orvosi kamara: az abortuszrendelet módosítása csak adminisztratív, nem változtat sok mindenen

Azért nem ártott volna társadalmi egyeztetés, de nem történik semmi súlyos, és különben is bonyolult kérdés ez - írják.
Ultrahang

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és annak alapelvével. Egyben jelezték: az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés. A köztestület honlapján szerdán megjelent közleményben azt írták: az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja, eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni. 

Úgy fogalmaznak:

Az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek.

Ezért sajnálják – írták -, hogy az új rendelkezés megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg, és jelezték: a MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére. Közleményükben egyben utaltak arra is, hogy – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top