nlc.hu
Baba

"Nullás" bölcsőde Nagykanizsán

“Nullás” bölcsődét hoztak létre Nagykanizsán: nem kell fizetni sem a fűtésért, sem az áramért

Az áramot napelemek termelik, gáz nincs az épületben, a meleget pedig hőszivattyú szolgáltatja, azaz energiaellátás szempontjából teljesen önellátó a bölcsi.
nullás bölcsi,

“Nullás” bölcsődét alakítottak ki Nagykanizsán. Az intézmény napelemes és hőszivattyús felszereltsége révén sem földgáz, sem áram nem kell az energiaellátásához, így egy fillért sem kell fizetnie a fűtésért és az áramért a nagykanizsai Manóvár Bölcsődének – számolt be az RTL Híradó.

A tetőre napelemes rendszert telepítettek (ebből nyerik az áramot), a megfelelő hőmérsékletet pedig hőszivattyús rendszer biztosítja télen-nyáron. Az intézmény a felhasznált villamos energiát saját maga állítja elő, gázra pedig nincs szükség.

Nincs gáz bekötve, hanem hőszivattyúval és napelemekkel állítja elő azt a fűtési energiát, amire tulajdonképpen az épületnek szüksége van, így “nullás épületnek” hívjuk, mert nem igényel külső energiafelhasználást, hanem saját maga termeli meg és állítja elő a számára szükséges energiát” – mondta el Horváth Jácint, pénzügyi és gazdasági bizottsági elnök.

Az épület teljes átalakítása csaknem 240 millió forint volt, mostantól azonban egy fillér rezsit sem kell fizetni. “Érkeznek ugyan villanyszámlák, de nincsen fizetnivaló” – magyarázta Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A szeptember 1-jétől működő intézmény évtizedekkel ezelőtt bölcsődének épült, később azonban idősek nappali ellátására használták. Az itt újból megnyitott, két csoportszobás bölcsődében összesen 24 gyereket tudnak ellátni.

Kiemelt kép forrása: RTL Klub / RTL Híradó – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top